June 2, 2023
NaslovnaMoto GaražaHarley-Davidson LiveWire - prvi električni Harli

Harley-Davidson LiveWire – prvi električni Harli

-

Harley-Davidson je na CES sajmu, pre par dana, predstavio produkcionu verziju svog ranije najavljenog električnog motocikla pod nazivom LiveWire. Prodaja uskoro počinje, pa je red da vam predstavimo Harley-Davidson® LiveWire™ – prvi Harlijev električni motocikl.

Harley-Davidson je pre nekoliko godina osetio kontinuirani pad u prodaji svojih motocikala. Tada su analizirali situaciju i zaključili da milenijalce, za razliku od starijih generacija, slabije privlače veliki kruzeri kakve HD tradicionalno pravi. Zato su se odlučili za radikalan korak i većinu svog R&D budžeta su usmerili na razvoj potpuno novog koncepta motocikla. Tako je u junu 2014. svetlo dana ugledao njihov prvi električni motocikl – LiveWire. Prvobitno je izašao kao prototip, ali potpuno radeći prototip. Te godine je organizovan road-show na kome su mnogi novinari imali priliku da isprobaju taj motocikl i uvere se da Harley-Davidson zaista ima ozbiljnu nameru. Nepune 4 godine kasnije, Harley-Davidson je na CES sajmu u Las Vegasu najavio da započinje produkciju motocikla. Kupovina počinje već u januaru 2019., a prve isporuke stižu za 18 meseci. Predstavljamo vam Harley-Davidson LiveWire.

LiveWire 2018 u akciji
Harley-Davidson LiveWire 2018

Specifikacija, brojke

Zvanični podaci kažu da ima ubrzanje od 0-100km/h za ispod 3.5 sekunde. Težina iznosi pristojnih 208 kg, a baterija od 7 kWh bi trebalo da može da obezbedi autonomiju od oko 180 km urbane vožnje (110 milja). Pitanje je koliko će to iznositi na autoputu, ali živi bili, pa videli. Električni motor je, za razliku od drugih električnih motocikala, montiran uzdužno i nalazi se ispod baterija i rama. Motor svoju snagu prenosi kaišem na zadnji točak. Prema zvaničnim podacima, snaga motora iznosi 74 ks sa oko 70 Nm obrtnog momenta. Maksimalna brzina je ograničena na oko 150 km/h. Motocikl nema brzine i kvačilo, već automatski prenos sa 100% obrtnog momenta dostupno u svakom trenutku. Sve to zvuči vrlo pristojno! Naravno, da bi se taj obrtni moment kontrolisao, Harli je ugradio kontrolu proklizavanja.

LiveWire agregat
H-D Revelation – električni agregat postavljen uzdužno, a ispod baterije i rama

Što se točkova tiče, LiveWire ima 17″ felne napred i pozadi. Harley-Davidson je napravio specijalne gume za svoj LiveWire u saradnji sa Michelin-om, tako da motocikl nosi 120mm napred i 180mm pozadi Michelin® Scorcher® sportske gume. Za ogibljenje je zadužena SHOWA, a za kočenje brembo.

brembo kočnice, michelin gume
brembo kočnice, michelin scorcher gume, upside-down viljuška

Punjenje baterije

Utičnica za punjenje se nalazi na očekivanom mestu, ali umesto goriva, prihvata dva tipa napajanja – preko standardne kućne mreže i preko punjača za brzo punjenje koji su u svetu već uobičajeni. Još uvek nemamo podatke o trajanju punjenja, ali uskoro ćemo i to saznati.

rezervoar, ali ne za gorivo, već za struju
Rezervoar, ali ne za gorivo, već za struju

Kolor šema

LiveWire će biti ponuđen u tri boje – Yellow Fuse, Orange Fuse i Vivid Black.

Orange Fuse
Orange Fuse
Vivid Black
Vivid Black
Yellow Fuse
Yellow Fuse

Telemetrija

Harley je pripremio svoj telemetrijski sistem za LiveWire motocikl, pod nazivom H-D Connect. U sklopu tog sistema, a preko odgovarajuće aplikacije za smart telefone, moguće je očitati razne telemetrijske podatke poput stanja baterije, pređenu kilometražu, lokaciju motocikla, kao i stanica za punjenje na mapi. H-D Connect takođe nudi i mogućnost zaštite motocikla, kroz monitoring alarmnog sistema i dojavu incidenata. Sistem ima integraciju sa Bluetooth uređajima, poseduje GPS i LTE konektivnost, a naravno može i muziku da pušta. Harley-Davidson doduše najavljuje da će ta usluga biti besplatna prve godine, a posle toga će naplaćivati korišćenje tog servisa. Koliko, još uvek se ne zna.

4.3" touch screen display
4.3″ touch screen display

Fabrika Harley-Davidson je hrabrim koracima krenula ka svojoj budućnosti, što im je više nego neophodno za opstanak. Prema svemu sudeći, LiveWire je prvenstveno namenjen gradskoj vožnji, zbog autonomije i svoje brzine. Međutim, čini se da je Harli na dobrom putu da celu svoju flotu postepeno modernizuje i spremi za novu stvarnost u kojoj su električna vozila kul, a stare mašine koje zavise od organskog goriva aut. Najavljuju da planiraju da izbace čak 100 novih modela u narednih 10 godina.

Što se cene tiče, u Americi će osnovna cena biti oko 30.000 US dolara. U odnosu na konkurenciju u smislu električnih motocikala, to je bitno više. Međutim, kvalitet izrade i Harley-Davidson brend je nešto što je na strani LiveWire motocikla.

Harley-Davidson LiveWire

Nadajući se da ćemo uskoro imati priliku i da isprobamo LiveWire motocikl, Harliju želimo svu sreću da opstane i uspe na turbolentnom svetskom tržištu.

Ukoliko vas interesuju električni motocikli, predlažemo da skoknete do foruma i uključite se diskusiji u temi Strujni Udar.

 


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Ivan Pavlović
Ivan Pavlović
Osnovao bjbikers.com sajt davne 2005. godine, sa idejom da okupi motocikliste koji vole putovanja, vikend vožnje, moto sport i samostalno popravljanje svojih dvotočkaša. Inicirao većinu tradicionalnih BJB akcija. Minimizovao je vožnju motocikla po gradu, fokusirao se na moto stazu i višednevna putovanja. Suprug, otac dvoje dece.