January 20, 2021
Naslovna Garaža Istorija Honde, četvrti deo - Hondin prvi kros motocikl

Istorija Honde, četvrti deo – Hondin prvi kros motocikl

-

Prva tri dela o istoriji Honde su već napisana, a možda smo tek na pola puta sa zanimljivostima iz duge istorije Honde. Ovaj, četvrti deo opisuje Hondin prvi kros model.

Prvi prototip Hondinog kros motocikla nastao je 1971. godine. Kruže glasine da je grupa inženjera započela ovaj projekat u tolikoj tajnosti da čak ni sam Soičiro Honda nije znao za to. Razlog za skrivanje ovakvog projekta je taj što Soičiro Honda nije voleo dvotaktne agregate i da je jednom izjavio da ne želi više nikad da ih proizvodi. Na nesreću ekipe inženjera, novinari su uspeli da naprave fotografiju testnog primeraka te je navodno Honda na taj način saznao za ovaj projekat.

Moje iskreno mišljenje je to da je Honda od samog početka znao za projekat i da ga je odobravao. Gotovo je neverovatno da Honda nije znao za proizvodnju novog motocikla jer je pomno pratio sva dešavanja u fabrici.

Bilo kako bilo, inženjeri su razvijali dvotaktni agregat zato što su znali da su dvotaktni agregati veoma pogodni za kros motocikle. Prvobitno je projekat nosio oznaku 335 cm². Ovo je ujedno prvi Hondin dvotaktni agregat koji su dizajnirali od nule. Prvi Hondin kros motocikl nastao je za potrebe trkanje i pošto je prototip uspešno testiran, ubrzo se našao i u proizvodnji.

1973. godine, dve godine posle početka projekta prvi potpuno novi Hondin kros motocikl stigao je do prvih salona motocikala i nosio je oznaku CR 250M.

Glavni inženjer za prvi Hondin kros motocikl bio je Soičiro Mijakoši. Pod njegovim vođstvom stvoren je dvotaktni jednocilindrični agregat zapremine 247,8 cm³ koji je isporučivao 29 KS. Dobro odmeren petostepeni menjač potpomogao je da CR 250M brzo postane neprikosnoven u svojoj klasi. U Hondi su znali da moraju da naprave što lakši kros motocikl, pa su rezervoar napravili od aluminijuma, a blatobrani i još neki detalji urađeni su od plastike. Honda CR 250M imala je težinu od samo 104 Kg.

Honda je sa CR 250M modelom podigla lestvicu u proizvodnji kros motocikala. Njihov primer ubrzo će slediti Yamaha i Suzuki.

Na takmičenjima CR 250M momentalno je zabeležila velike uspehe. U SAD – u Gari Džons je na manje-više serijskoj CR 250M osvojio nacionalno motokros prvenstvo.

Iako je širom sveta nosio naziv CR 250M, na tržište SAD – a dodat je naziv Elsinore. Tako da se i danas mogu pronaći primerci CR 250M Elsinore.

Jedina mana koja se pripisuje CR 250M je pucanje šasije prilikom žustrih vožnji na grubim i neravnim terenima i pri doskocima. Osim ove mane CR 250M je bio i ostao Hondina legenda.

Honda CR 250M Elsinore
Honda CR 250M Elsinore

CR 250M proizvodio se sve do 1978. godine kada ga zamenjuje CR 250R. Novi CR 250R nije uspeo da postigne ono što je postigao njegov prethodnik.

Prepoznatljiva crvena boja u koju je ofarban bukvalno ceo motocikl bio je prepoznatljiv znak ovog modela.

CR 250R

1981. godine Honda je želela da opet povrati primat u kros segmentu motocikala. Ugrađeno je novo ogibljenje koje se nije pokazalo kao najbolje, a osim toga CR 250R je imao problema sa pouzdanošću.

Evolucija CR 250 modela trajala je sve do 2007. godine kada je Honda odlučila da prestane sa proizvodnjom dvotaktnih agregata.

CR 250R 2007
CR 250R 2007. godište

Nešto uspešniji bio je CR 125M koji je u prve salone stigao nešto kasnije u odnosu na CR 250M. Manji broj primeraka CR 125M proizveden je 1973. godine, a prava proizvodnja i distribucija ovog modela počela je 1974. godine. Jedini konkurent CR 125M bila je Yamaha YZ 125, ali je Honda CR 125M u početnim godinama bila znatno dominantnija.

Za razliku od CR 250M, CR 125M imala je šestostepeni menjač sa relativno kratkim prenosom. Blok agregata napravljen je od legure magnezijuma radi uštede na težini, a šasija je napravljena po istom principu kao na CR 250M. Honda je iz jednocilindričnog dvotaktnog agregata zapremine 125 cm³ uspela da iscedi 22 KS.

CR 125M
Honda CR 125M

Showa ogibljenje nudilo je mogućnost podešavanja, što je u ono vreme bilo velika prednost. Još jedan veliki plus koji je izdvajao CR 125M od konkurencije bila je velika pouzdanost, ali i pristupačna cena koja je u SAD – u iznosila 749$. Estetski CR 125M i 250M bili su veoma slični i oba modela su nosila ima Elsinore.

Honda je do danas proizvela mnogo kros modela, dosta od njih poput CR 125M bili su uspešniji od CR 250M, ali je ovaj model prvenac u istoriji Honde u dve stvari: ovo je prvi Hondin kros motocikl i prvi Hondin dvotaktni agregat veće radne zapremine od 50 cm³.

Nastavljamo predstavljanje istorije Honde. Pročitajte sledeći tekst:

Istorija Honde, peti deo – VFR750 i CBR900RR

Za diskusiju o istoriji Honde, slobodno svratite do teme na forumu. 


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
18,935FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
114PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se