NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Tajland - Oliveira zasijao na kiši

MotoGP Tajland – Oliveira zasijao na kiši

-

MotoGP nije imao sreće ni ovog vikenda da ga sačeka suvo vreme. Kiša koja je najavljivana za petak i subotu, premestila se na nedelju i prosula se za vreme Moto2 trke i pred MotoGP trku, te je Tajland ispao veliki izazov za vozače.

Uzaludno su vozači i timovi tražili savršeno podešavanje motocikala tokom vikenda, jer su svi treninzi i kvalifikacije voženi po suvom. Na kvalifikacijama smo gledali dominaciju Ducatija. Prve tri pozicije su osvoji Bezeki, Martin i Banjaja. Međutim, tokom trke su se karte potpuno promešale.

Moto3 i promene u vrhu

Na Moto3 trci je bilo zanimljivo, mada ne toliko koliko to ume da se zakomplikuje. Fođija je odlično startovao sa pol pozicije ispred Sasakija, Munjoza i Masije. Već u prvom krugu dogodio se incident u kojem je Garsija izvukao deblji kraj kada je Fernandez pao i počistio Garsiju. Iako se vratio u trku, Garsija se kasnije povukao u boks. Zbog loše rezultata, Garsija je izgubio i drugo mesto u šampionatu.

Fođija je bio taj koji je diktirao tempo tokom cele trke, dok su Sasaki i Rikardo Rosi pokušavali da ga prate. Kako je trka odmicala, tako se vodeća grupa svela na njih trojicu. Fođija je samo u jednom momentu izgubio vodeću poziciju i to kada je otišao široko u poslednjoj krivini, ali je brzo ponovo preuzeo prvo mesto od Sasakija.

U poslednjim krugovima je nametnu jak ritam, te su Sasaki i Rosi mogli da zaborave na pobedu. Fođija je kroz cilj prošao sa prednosti 1,5 sekundi, dok je Sasaki uspeo da se odbrani od Rosija za 2. poziciju.

Drugu grupu su činili Gevara, Nepa, Masija, Moreira, Munjos i Yamanaka. Gevara je u jednom momentu bio izvan prvih deset pozicija, ali se do kraja trke sabrao i završio na 5. poziciji.

MotoGP Tajland
MotoGP Tajland – Rezultati Moto3 trke Foto/Source: Motogp.com

Posle ove trke, Gevara i dalje vodi u šampionatu i njegova prednost sada iznosi 49 bodova. Na drugom mestu je sada Fođija, koji je preuzeo drugo mesto od Garsije.

Moto2 potop

Dok su momci tokom Moto3 trke imali lepo i suvo vreme, u Moto2 je bila haotična situacija. Kiša je počela da pada dok su vozači već bili na startnoj postavi. Haos i užurbanost su zavladali među timovima i vozačima jer nisu mogli da odluče da li startovati na kišnim ili slik gumama. Par vozača se odlučilo za slikove što se pokazalo kao greška.

Trka je u startu skraćena na 16 krugova i kada su zvanično pustili da trka krene, bilo je haotično. Čantra je poveo na domaćem terenu i nametnuo je jak ritam brzo napravivši dve sekunde prednosti. Taman kad su domaći navijači već mislili da će imati svog vozača kao pobednika, Čantra je pao što je izazvalo gotovo jednoglasan uzvik i razočarenje na tribinama.

Aron Kanet je vodio trku, ali za razliku od trke na Motegiju, ovog puta je ostao na točkovima do kraja. Doduše, nije pobedio, jer su ga prestigli Toni Arbolino i Filip Salač.

Arbolino i Salač su se fino borili i preticali sve do momenta dok trka nije ponovo prekinuta. Kiša je toliko jako padala da vozači nisu mogli da vide ispred sebe, a staza je bila pod vodom. Posle nekog vremena, vozači su ponovo pušteni na stazu, ali su se vratili u boks jer se uslovi nisu popravili. Trka je proglašena završenom, a bodovi su prepolovljeni jer nije odveženo 2/3 trke.

Tako sada imamo bez veze situaciju da na primer Ogura za Fernandezom zaostaje 1,5 bodova.

MotoGP Tajland – Rezultati Moto2 trke Foto/Source: Motogp.com

MotoGP kontroverze

MotoGP trka je vožena po vlažnoj stazi, koja se lagano sušila, ali je do kraja trke ostala mokra i nije bilo promena motocikla.

Bezeki, Miler i Banjaja su već nakon prve krivine zauzeli prve tri pozicije. Miler, a potom i Banjaja su brzo prestigli Bezekija koji nije imao ritam da se održi ne samo na vodećim pozicijama, već i u bodovima i na kraju je trku završio na 16. poziciji.

Dok je Bezeki nazadovao, Oliveira je napredovao i to veoma brzo. Prestigao je prvo Banjaju, a potom i Bezekija našavši se na Mileru na točku.

Dok su se Oliveira i Miler motali za vodeću poziciju, Mark Markez je prestigao Banjaju za treće mesto. Banjaja je brzo uzvratio i sva je prilika da bi Markez ponovo napao da ga nije Zarko obišao. Zarko je imao fantastičan ritam postavljajući najbrži za najbržim krugom trke. Kontroverzna situacija se događa kada je Zarko obišao Markeza, stigao do Banjaje i nije ga prestigao. Uvek se postavlja pitanje da li nije mogao ili nije želeo da prestigne Banjaju.

Zvaničnih timskih naređenja očigledno nije bilo, jer ni Miler nije propusti Banjaju, a bio je ispred njega. Simon Krajfar, zvanični MotoGP komentator je najbolje opisao situaciju: “Zarko je svestan da mu je Ducati spasio karijeru i ovo je verovatno njegov znak zahvalnosti.”

Tako je Banjaja ostao na podijumu i osvoji dragocene bodove. U međuvremenu je Oliveira prestigao Milera, ali ga Miler nije puštao do samog kraja. Oliveira je vozio odlično te nije ostavio ni milimetar prostora da ga Miler ugrozi. Tako je Oliveira upisao drugu pobedu u ovoj sezoni i ponovo je dovezao KTM na najviši stepen pobedničkog postolja.

Druga kontroverzna situacija dogodila se kada je Aleš Espargaro dobio kaznu dugog kruga. Naime, Aleš je u jednoj krivini prestigao Bred Bindera, ali je preticanje bilo agresivnije, jer je Aleš krilom svog motocikla malo dotakao Bindera. Reklo bi se da je manevar bio malo agresivniji, ali ništa specijalno. Za to preticanje je trkačka direkcija kaznila Aleša koji je na kraju trku završio na 11. poziciji.

Ukoliko se pitate gde je Kvartarao završio, slobodno se može reći da je imao katastrofalnu trku koju je završio na 17. poziciji.

MotoGP Tajland
MotoGP Tajland – Rezultati MotoGP trke Foto/Source: Motogp.com

Zbog Kvartararovog lošijeg plasmana šampionat se ponovo zakomplikovao. Banjaja zaostaje samo 2, a Aleš 20 bodova za Kvartararom. Na meniju su još 3 trke i sada se očekuje da će sve rukavice spasti i da će biti napeto do kraja sezone.

Naredna trka vozi se za manje od dve nedelje na stazi Filip Ajlend u Australiji. Ta staza je uvek donosila odlične trke, tako da jedva čekamo tu trku.

Za utiske i komentare povogom MotoGP Tajland trkačkog vikenda, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.