June 2, 2023
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoHonda noviteti sa EICMA sajma motocikala

Honda noviteti sa EICMA sajma motocikala

-

EICMA sajam motocikala okuplja gotovo sve proizvođače motocikala širom sveta koji upravo na ovom sajmu izlažu svoju ponudu motocikala za narednu godinu. Honda je takođe posetila EICMA sajam i pored dosadašnje ponude za 2023. godinu doneli su dva modela koja su veoma interesantna.

Budući da je većina motocikala ostala gotovo nepromenjena, u današnjem tekstu ćemo se ukratko osvrnuti samo na dva najzanimljivija i dugo očekivana motocikla.

Honda XL750 Transalp

Dugo najavljivan i očekivan, novi Transalp je konačno ugledao svetlost dana i to upravo na EICMA sajmu motocikala. Novi Transalp pokretaće dvocilindrični redni agregat radne zapremine od 755 cm3 sa 4 ventila po cilindru i jednom bregastom osovinom. Snaga koju će isporučivati iznosi 67,5 kW (oko 90 KS) na 9.500 O/Min, maksimalni obrtni moment deklarisan je na 75 Nm na 7.250 O/Min.

Honda XL750 Transalp oslanja se na Showa ogibljenje, koje prema prvim podacima ima samo podešavanje predopterećenja opruge na prednjoj viljušci i zadnjem amortizeru. Od korisnih podataka valja istaći solidnu zapreminu rezervoara od 16,9 litara, a masa motocikla sa svim tečnostima iznosi 208 kg.

Od elektronskih pomagala XL750 Transalp poseduje 4 režima vožnje (Sport, Standard, Rain i Gravel), zatim kontrolu proklizavanja, kontrolu motornog kočenja, ABS i podešavanje isporuke snage.

Budući da smo bili na EICMA sajmu motocikla i uživo videli Transalp, možemo slobodno reći da Transalp uživo izgleda lepo i kvalitetno odrađeno. Posle upitnog dizajna sa Hornetom, plašili smo se da će i Transalp doživeti istu sudbinu. Srećom, Honda je napravila jednostavan i vanvremenski dizajn.

Honda CB750 Hornet

Ranije pre sajma, Honda je predstavila novi CB750 Hornet koji ne oduševljava toliko kao Transalp, iako dele veći deo komponenti počev od agregata koji je identičan kao na Transalpu. O Hondi Hornet je pisan detaljan tekst i predstavljanje i da se ne bismo ponavljali, tekst o Hornetu možete pročitati ovde.

Sledeći deo teksta ću iskoristiti da opišem lični doživljaj Horneta, nakon što sam ga video na EICMA sajmu. Hornet ne ostavlja utisak moćnog motocikla kao što je to činio prethodni Hornet koji je osim lepo stasa imao i glas iz grlatog četvorocilindričnog agregata sa sirovom isporukom snage.

Na sajmu su jedan pored drugog bili izloženi stari Hornet i ovaj najnoviji. Ta dva motocikla zaista nemaju ništa slično, osim imena.

Agregat koji je Honda dizajnirala zaista više pristaje Transalpu nego Hornetu, mada to ne znači da Hornet neće pozitivno iznenaditi u vožnji.

Honda EM1

Od noviteta na EICMA sajam motocikala Honda je donela i EM1 električni skuter. Oznaka EM1 je akronim reči za Elektric Moped sa kojim Honda lagano izlazi na tržište električnih motocikala/mopeda. MPP baterija omogućava autonomiju od 40 km i zamenjiva je. Honda se trudila da napravi bateriju otpornu na promene temperature, vlažnost vazduha i udarce.

Honda noviteti sa EICMA sajma motocikala
Foto: Honda

Honda puno očekuje od novog Horneta, a naročtio od Transalpa koji zaista ima veliki potencijal i očekuje se da će biti dobro prodavan. U toku nedelje možete očekivati detaljan tekst o novom Transalpu.

Do tad svoje utiske povodom Hondinih noviteta za 2023. godinu možete ostaviti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.