December 6, 2022
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoSuzuki noviteti sa EICMA sajma motocikala

Suzuki noviteti sa EICMA sajma motocikala

-

Suzuki već par godina unazad kuburi sa novim modelima. GSX-R 1000 je otišao u penziju, V-Strom 650 i 1050 dugo nisu dobili unapređenja, a vremešni SV650 je odavno dao najbolje od sebe i vreme ga polako gazi. Ipak, ovogodišnji EICMA sajam motocikala u Milanu nagoveštava da Suzuki možda nije još podigao belu zastavicu.

Spominjalo se tokom godine da Suzuki priprema novi V-Strom kao i zamenu za SV650. Oba pomenuta modela trebalo je da zamene motocikli pogonjeni dvocilindričnim rednim agregatom. Upravo se to i dogodilo! Na EICMA sajmu motocikala predstavljeni su V-Strom 800 DE i GSX-8S.

Konačno, novi V-Strom koji nije V

Čekali smo i dočekali smo novi V-Strom. Teško je napraviti motocikl koji će iz prve biti bolji od dosadašnjeg V-Strom 650 modela (koji i ove godine ostaje u ponudi), naročito sa novim agregatom koji je Suzuki dizajnirao. Radi se o dvocilindričnom rednom agregatu radne zapremine od 776 cm3 koji isporučuje maksimalnu snagu od 83 KS na 8.500 O/Min i maksimalni obrtni moment od 78 Nm na 6.800 O/Min.

Na papiru agregat deluje sposobnije u odnosu na onaj koji koristi V-Strom 650. Jedino što ne ide u korist novom V-Strom 800 modelu je masa koja iznosi 230 kg sa svim tečnostima (V-Strom 650 je imao masu od 216 kg).

Oklopi su očigledno preuzeti po uzoru na V-Strom 1050, a pomalo je razočaravajuće što je kočioni sistem ostao identičan kao na svim prethodnim generacijama V-Strom modela. Postojale je nada da će biti ugrađene čestite radijalno postavljene četvoroklipne kočione čeljusti. Ipak će i ova generacija ostati na dvoklipnim kočionim čeljustima.

Uteha ostaje u bogatom elektronskom paketu koji uključuje kontrolu proklizavanja, ABS i još pokoju stvarčicu koja vožnju čini lakšom i jednostavnijom.

Da, ako se pitate zašto stoji oznaka V u nazivu modela, s obzirom da ga više ne pokreće V, već redni agregat, odgovor na to pitanje je sledeći: V je oznaka za Versatile (svestran) motocikl.

Suzuki GSX-S 800

Od odlaska GSX-S 750 modela u istoriju, Suzuki je imao prazninu u ponudni Naked motocikala srednje radne zapremine. Tačno je da je SV650 bio tu, ali u taj legendarni model dugo nije ulagano ništa i performanse već deceniju stoje na istom nivou.

Zato je Suzuki rešio da napravi novi motocikl, pokretan dvocilindričnim rednim agregatom. Agregat je identičan poput onog koji koristi i gorepomenuti V-Strom 800DE. Dakle, 83 KS na 8.500 O/Min i maksimalni obrtni moment od 78 Nm na 6.800 O/Min. Masa GSX-8S modela iznosi 203 kg, što je na margini onog što trenutno konurencija nudi u vidu Yamahe MT07 i novog Horneta koji su mu direktni konkurenti.

Suzuki je ugradio elektroniku koja nudi kontrolu proklizavanja, ABS, tri režima vožnje i kvik šifter koji funkcioniše pri promeni stepena prenosa naviše i naniže. Ono što Suzuki nije ugradio na V-Strom 800, jeste na GSX-8S, a to su više nego solidne radijalno postavljene kočione čeljusti koje obezbeđuju dobar “ugriz” i sigurno zaustavljanje.

Lista Suzuki noviteta sa EICMA sajma motocikala završava se sa ova dva modela. Ostatak ponude ostaje isti ili tek blago unapređen. Ono što je razočarao je činjenica da GSX-R 1000 neće više biti u ponudi u Evropi, jer ne zadovoljava EURO5 emisioni standard, a Suzuki nije bio voljan da se još malo pozabavi agregatom i EURO normama.

Pozitivna stvar su novi V-Strom 800DE i GSX-8S koji potpiruju nadu da se Suzuki neće odreći moto tržišta i da će se izvući iz krize u kojoj se trenutno nalaze.

Ukoliko želite da ostavite utisak ili komentar povodom Suzukijeva dva nova modela, to možete učiniti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.