July 2, 2022
NaslovnaMoto SportWorldSBKHonda predstavila WSBK ekipu sa velikim promenama

Honda predstavila WSBK ekipu sa velikim promenama

-

Taman smo završili sa predstavljanjem MotoGP ekipa, a sad na scenu stupaju WSBK ekipe koje se polako pripremaju za novu sezonu. Honda je za ovu godinu pripremila mnogo promena, kako na samom motociklu tako i po pitanju vozačkg sastava. WSBK ekipu će i dalje predvoditi Leon Kamier, a Honda je predstavila i nove vozače koje su doveli iz MotoGP i Moto2 šampionata.

Ćavi Vierhe i Iker Lekuona će ove godine biti dva vozača koji će imati zadatak da Hondu dovedu na sam vrh. Prethodnih sezona se Honda uzdala u iskusne vozače, a od ove godine imaju totalno drugačiju taktiku. Leon Haslam i Alvaro Bautista nisu uradili ono što se od njih očekivalo, ali su sigurno doprineli razvoju Honde CBR1000RR-R.

Zato je Honda ove godine angažlovala Iker Lekuonu koji iza sebe ima sve sezone u MotoGP šampionatu. Lekuona je možda zaslužio da ostane u MotoGP šampionatu jer je u drugoj polovini prošle sezone postiga odlične rezultate, naročito ako se uzme u obzir da Tech3 KTM nije bio naročiti konkurentan.

Honda predstavila WSBK ekipu
Foto: Honda Racing Corporation

Posle nekoliko godina provedenih u Moto2 šampionatu Ćavi Vierhe prelazi u WSBK. Vierhe kroz karijeru nije uspevao da svoj potencijal pretoči u konstantno dobre rezultate. Možda mu prelazak na veće motocikle bolje “legne”.

Honda CBR1000RR-R sa nekoliko promena

Za ovu godinu je debitovala nova generacija CBR1000RR-R motocikla. Nekoliko promena na agregatu trebalo bi da učine motocikl još boljim za vožnjom. Najveća promena u fabričkoj Honda ekipi jeste prelazak sa Ohlins na Showa ogibljenje. Honda je odlučila da svoje poverenje prepusti Showa ogibljenju pošto nisu bili zadovoljni kako se CBR1000RR-R ponašao sa Ohlinsom.

Honda predstavila WSBK ekipu
Foto: Honda Racing Corporation

Na prvim testovima su Lekuona i Vierhe postavljali solidna vremena, sa tim što je Lekuona na Hereu imao jedan pad i povredu prsta na ruci, zbog čega je morao da odsustvuje sa jednog dana testa.

Pred WSBK sezonu nas očekuje još par testova, kako zvaničnih, tako i privatnih na kojim će Vierhe i Lekuona imati još prilike da se naviknu na CBR1000RR-R i Pirelli gume. Ova sezona neće početi u februaru kao što smo navikli u prethodnih nekoliko sezona, već je početak sezone zakazan za vikend od 8 – 10. aprila na stazi Aragon u Španiji.

Za komentare i utiske o promenama u Honda WSBK ekipi možete posetiti temu na forumu posvećenu moto sportu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.