August 17, 2022
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoStiže Yamaha Tenere 700 World Raid još spremnija za velike avanture

Stiže Yamaha Tenere 700 World Raid još spremnija za velike avanture

-

Yamaha Tenere 700 već godinama suvereno vlada u svojoj kategoriji. Za ovu godinu Yamaha je pripremila još ekstremniju verziju koja je sada sa većim rezervoarom spremna da pređe još veće distance i da savlada grublje terene zahvaljujući novom ogibljenju. Predstavljamo vam Yamaha Tenere 700 World Raid.

Čuvena Tenera je model motocikla koji se još pre 40 godina upisao u istoriju i krasila ga je čuvena komercijalna oznaka XTZ, koja se danas izgubila iz zvaničnog naziva u medijima, ali je i dalje prisutna. Nekako smo vremenom navikli da XTZ700 Tenere nazivamo samo “Tenere 700”.

Prethodnu generaciju Tenere 700 smo imali prilike da probamo i testiramo 2020. godine. Tada je Tenere 700 ostavila odličan utisak i silno smo se zabavljali sa njom, zato rado dočekujemo vest o Tenere 700 World Raid.

Iako je i starija Tenere 700 odličan motocikl sa vožnje i istraživanje po kojekakvim zabitima, ipak je imala i neke mane. Za ovu godinu je Yamaha ispeglala te mane i dovela Tenere 700 World Raid gotovo do savršenstva.

Detaljna tehnička specifikacija još nije ozvaničena, ali ćemo zato proći kroz sve ono što nam je poznato i dostupno za Tenere 700 World Raid.

Netaknut agregat

Ono što je izgleda ostalo netaknuto je agregat. Realno, nije ni bilo potrebe da se nešto menja na CP2 dvocilindričnom rednom agregat. Taj agregat se dokazao na prethodnim generacijama Tenere 700, kao i MT07 modela, o čemu govori podatak da je CP2 agregat ugrađen u 221.000 modela i u Yamahi drži rekord po broju ugradnji. Odlikuje ga mala težina, ekonomičnost u potrošnji i velika pouzdanost. Zato se i našao kao dobar izbor za jedan motocikl koji je namenjen i za off road vožnje.

Yamaha Tenere 700 World Raid
Foto: Yamaha

Ako je agregat ostao identičan, to znači da iz radne zapremine od 689 cm3 isporučuje 73,4 KS (54 kW) na 9.000 O/Min i maksimalni obrtni moment 68 Nm na 6.500 O/Min.

Ogibljenje sa dužim hodom i dva rezervoara

Šasija je ostala nepromenjena, ali je zato promenjena kompletna ciklistika i centralizacija mase. Yamaha Tenere 700 World Raid je dobila novu KYB prednju viljušku sa prečnikom štapova od 43 mm i hodom od 230 mm, što je za 20 mm više u odnosu na Tenere 700. Osim što ima duži hod, komponente u prednjoj viljušci su napravljene da budu izdržljivije. Pored podešavanja povrata i sabijanja, prednja viljuška ima i mogućnost podešavanja predopterećenja opruge, što je novina u odnosu na “običnu” Tenere 700.

Ni zadnji amortizer nisu zaobišle promene, jer je i hod zadnje amortizera povećan za 20 mm. Jedna stvar koja je više nego dobrodošla je Ohlins amortizer upravljača koji ima 18 klikova podešavanja.

Zahvaljujući ogibljenju sa dužim hodom i klirens motocikla je porastao na 250 mm.

Yamaha Tenere 700 World Raid
Amortizer upravljača i “dva” rezervoara Foto: Yamaha

Kočnice i točkovi su ostali isti, što znači da su za kočenje na prednjem točku zadužena dva diska prečnika 282 mm i Brembo dvoklipne kočione čeljusti sa pancirnim crevima. Pozadi se nalazi jedan disk prečnika 245 mm i jednoklipna kočiona čeljust.

Rezervoar je jedna od stavki koja odmah upada u oči kao najveća razlika u odnosu na Tenere 700. Zapremina rezervoara je povećana na 23 litre (prethodno 16 litara) i sa tom zapreminom je Tenera 700 World Raid sposobna da pređe oko 500 km.

Reč je o dva bočna rezervoara, koja su na donjem delu povezani, a pumpa za gorivo se nalazi u jednom od rezervoara. Prednost takve podele rezervoara je što se težište goriva spušta niže. Da su povećali zapreminu sa klasičnim rezervoarom to bi značilo da rezervoar morao da poraste u visinu i širiku, kao i da se pruža preko prednjeg kraja motocikla, ka upravljaču. To bi se u krajnjoj meri odrazilo na upravljivost motocikla. Rezervoar se mogao pružati i ispod sedišta, ali bi to sa sobom povlačilo promene na šasiji. Zato se Yamaha odlučila da jednostavno podeli rezervoar u dva dela. Budući da je ovako rezervoar i uži ka sedištu, to će doprineti i boljoj upravljivosti motocikla jer gorivo neće toliko moći da se “bućka” sa jedne strane na drugu i da remeti upravljivost.

Yamaha Tenere 700 World Raid
Foto: Yamaha

Kada smo testirali Tenere 700, najveća zamerka je išla na neudobno sedište. Možda je to Yamaha rešila na Tenere 700 World Raid jer je sedište sada ravnije, napravljeno iz dva dela i od dva različita tipa kože. U središnjem delu se nalazi koža koja pruža više prianja, dok je na bočnim stranama koža sa manje prianjanja kako bi se omogućilo lakše pomeranje u sedištu.

Sedište suvozača može da se skine kako bi se postavio nosač zadnjeg kofera ili neki drugi prtljag. Nogostupi su takođe promenjeni za šire kako bi se omogućila veća stabilnost prilikom stajanja na nogostupima.

Yamaha Tenere 700 World Raid
Foto: Yamaha

Tenere 700 World Raid ima i bolju zaštitu od vetra jer je podesivi vetrobran za 15 mm viši. Bočni deflektori vetra mogu da se skinu u slučaju da vozite zahtevniji off road, a kako biste sačuvali deflektore od oštećenja.

Za potrebe nove Tenere ugrađen je i novi aluminijumski štitnik kartera, kao i štitnik hladnjaka. Bočni paneli su izrađeni od tvrdog fiberglasa kako bi izdržali eventualne padove.

Ono što nije istaknuto je to da li Tenere 700 World Raid dolazi sa preko potrebnim centralnim štenderom. Na standardnoj Tenere nedostaje centralni štender u standarnom paketu opreme (moguće ga je dokupiti), a za jedan motocikl takve namene štender je itekako dobrodošao.

Podatak koji Yamaha još nije istakla je masa motocikla. Uz veći rezervoar će sigurno i masa motocikla biti veća, ali za sada samo možemo da nagađamo da će masa biti veća za razliku u količini goriva.

Nova instrument tabla i nekoliko režima ABS-a

Yamana na Tenere 700 World Raid nije ugradila novu elektroniku, već je samo proširila delovanje ABS sistema na nekoliko režima. Tenere 700 ima mogućnost uključivanja i isključivanja ABS-a, dok Tenere 700 World Raid ima tri režima koja se menjaju preko dugmeta na desnoj strani upravljača. Mode1 pruža klasično ABS dejstvo i predviđen je za normalnu vožnju u saobraćaju. Mode2 je novina i u ovom režimu ABS deluje samo na prednji točak, dok na zadnjem točku ne deluje i moguće je blokrati zadnji točak. Mode3 režim potpuno isključuje delovanje ABS-a.

Instrument tabla pokazuje samo kada su aktivni Mode2 i Mode3. Ta dva režima se mogu uključiti samo kada motocikl stoji. Međutim u toku vožnje je moguće prebaciti iz Mode2 i Mode3 u Mode1 bez zaustavljanja motocikla.

Nova je instrument tabla dijagonale 5″ koja je sada u boji i modernijeg je dizajna, a ugrađena je i opcija povezivanja sa pametnim telefonom.

Yamaha Tenere 700 World Raid
Foto: Yamaha

Šta još dodati o novoj Tenere 700 World Raid osim da je Yamaha odradila odličan posao da dodatno oplemeni ionako sposoban motocikl kakav je Tenere 700. Naravno, ostaje jedino pitanje za koliko će World Raid biti skuplja od standardne Tenere 700.

Kontaktirali smo firmu Plattner motors (zvaničnog uvoznika Yamahe za Srbiju) kako bismo saznali kolika će biti cena za Yamaha Tenere 700 World Raid. Međutim iz Plattnera su nam rekli da cene još nisu dostupne ni formirane, tako da ćemo za ovu informacjiu morati da sačekamo još malo.

Do tada ostaje da sa čežnjom gledamo u Tenere 700 World Raid i da sačekamo prvi testni primerak.

Za utiske o Tenere 700 World Raid možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.