June 17, 2021
NaslovnaMoto GaražaYamaha R6 od sledeće godine samo za stazu

Yamaha R6 od sledeće godine samo za stazu

-

Prva pomalo neočekivana “žrtva” EURO5 emisionog standarda je prema svemu sudeći Yamaha R6, koja od sledeće godine neće moći da se vozi na ulici, odnosno nije homologovana za vožnju u saobraćaju. Doduše, biće dostupna verzija za trkačku stazu.

Yamaha R6 je ove godine dominirala u svetskom supersport šampionatu u kojem je Andrea Lokateli na dominantan način uzeo titulu. Iskreno, očekivao sam da će Yamaha uraditi bar blagi redizajn na R6, ali su u Ivati izgleda odlučili da za sledeću godinu uopšte ne homologuju motocikl za saobraćaj. Zato su u ponudi ostavili verziju koja je namenjena vozačima koji često posećuju Track Day događaje ili koji žele da se trkaju.

Najveći razlog zbog kojeg R6 nije homologovana za saobraćaj verovatno leži u zadovoljavanju EURO5 emisionog standarda. Yamaha očigledno nije želela da uloži u razvoj novog agregata.

Yamaha R6, “Race Ready” motocikl

Budući da je R6 kao motocikl izuzetno popularan kako među trkačkima, tako i među redovnim posetiocima Track Day događaja, Yamaha je ipak rešila da za ove korisnike ponudi motocikl koji je već spreman za stazu.

Yamaha R6
Foto: media.yamaha-motor.eu

Redni četvorocilindrični, tečnošću hlađen agregat sa dve bregaste osovine i radnom zapreminom od 599 cm3 ostao je isti, ali uz titanijumske ventile. Čuvena Yamahina “Deltabox” šasija sadrži i magnezijumski pod ram, a ogibljenje potpisuje KYB. Od elektronike Yamaha R6 za stazu donosi D-modove i kontrolu proklizavanja.

Za one koji žele više, GYTR kit

Ukoliko ste ambiciozniji ili želite još bolje performanse na stazi, Yamaha za R6 u ponudi daje GYTR kit (Genuine Yamaha Technology Racing) što je specijalni kit namenje trkačkima.

Na polju elektronike i povećanja snage u GYTR kit ulazi novi ECU i električna instalacija manje težine. ECU dozvoljava optimizovanje rada agregata, a uz ECU dolaze i veći usisnici za vazduh radi dodatnog napajanja vazduhom, a samim tim donosi i veću snagu. Ukoliko se menja protok snage, preporuka je i da se menja izduvni sistem, a Yamaha je u GYTR kit uključila Akrapovič titanijumski izduvni sistem.

Radi bolje aerodinamike, a samim tim i veće krajnje brzine kit uključuje trkačke oklope. Budući da je na stazi ABS nepotrebna stvar kod iskusnih vozača, Yamaha nudi kočionu pumpu koja dozvoljava vađenje ABS sistema, a samim tim smanjuje i težinu motocikla. Za malo bolji osećaj na kočenju, umesto standardnih kočionih creva mogu se ugraditi čelična.

Yamaha R6
Foto: media.yamaha-motor.eu

Pored ovih dodataka bitnih za same performanse agregata, Yamaha nudi i niz manjih dodataka estetske i praktične funkcije.

Ova vest iz Yamahe mogla bi da obraduje mnoge Track Day vozače, jer kupovina standardnog motocikla spremnog za saobraćaj i njegova kasnija prerada za stazu iziskuju dosta vremena i novca, a ova ponuda Yamahe čini se kao dobra opcija, naravno, ako cena bude prihvatljiva. Koliko će tačno iznositi cena saznaćemo već od januara kada će Yamaha R6 biti dostupna kod ovlašćenih uvoznika.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
120PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se