Kawasaki Ninja 125

-

Kawasaki je prošle godine najavio proizvodnju novog modela male zapremine namenjene najmlađim generacijama sa položenom A1 kategorijom vozačkog ispita. Za predstavljane Ninje 125 kawasaki je odabrao Intermot sajam motocikala, kampanja promocije novog modela glasi ” najteži izbor” aludirajući na to da je zapravo najeteže odabrati svoj prvi motocikl.

Kawasaki R&D odeljenje imalo je za cilj da stvori motocikl atraktivnog dizajna koji će svojim izgledom podsećati na svoju jaču braću poput ZX10R i ZX6R modela. Pored atraktivnog dizajna Ninja 125 može se pohvaliti i zavidnim tehničkim karakteristikama koje ne prelaze ograničenja A1 kategorije.

Da bi ispunio zahteve A1 kategorije Kawasaki se odlučio za jednocilindrični četvorotaktni vodeno hlađeni agregat zapremine 125 cm³. Agregat isporučuje maksimalnu dozvoljenu snagu propisanu A1 kategorijom, odnosno 15KS (11Kw) pri 10.000 O/min uz maksimalni obrtni momenat od 11,7 Nm pri 7.700 O/min. Karakteristika agregata je tipična za Kawasaki modele i prosto voli da se vrti u visokim obrtajima. Za napajanje gorivom zaduženi su injektori a Kawasaki se trudio da napravi agregat sa što linearnijom isporukom snage i u tu svrhu su ubačeni olakšani klip kao i specijalno dizajnirani ventila, ove komponente omogućile su da je motor dosta ”elastičan” od srednjih do visokih obrtaja.

Ninja-125

Auspuh je rađen iz dva dela i zadovolja stroge ekološke norme. Menjač je šestostepeni a odnosi u menjaču i finalnom prenosu su projektovani više za uslove vožnje u gradskoj sredini mada se Ninja 125 neće postideti ni odlaskom na nešto duža putovanja. Sa standardnim prenosom Ninja 125 može da dostigne maksimalnu brzinu od 100 Km/h.

Kawasaki-Ninja-125-urban

Kompaktnost celog motocikla dobijena je zahvaljujući cevastom ramu pri čemu su glavne cevi u ramu napravljene od čelika velike otpornost. Sedište je postavljeno dosta nisko što uliva sigrunost svakom početniku (ili početnici).
Napred je postavljena teleskopska viljuška sa prečnikom štapa od 37 mm dok monoamortizer na nudi mogućnost podešavanja u zavisnosti od težine i visine vozača.

Na točkove prečnika 17″ montiran je napred sjedan disk prečnika 290 mm sa dvoklipnom kočionom čeljusti, dok se nazad nalazi jedan diske prečnika 220 mm.
Ninja 125 je serijska opremljena ABS om koji je veoma lagan i smešten je ispod rezervoara za gorivo.

Kawasaki-Ninja-125

Ergonomija Ninje 125 je sportska i agresivna ali je upravljač postavljen šire i višlje da ne bi previše fizički zamarao vozača. Rezervoar ima zapreminu od 11 litara a dizajniran je tako da vozač može da spusti podlaktice prilikom ”zaleganja” u trkački položaj. Visina sedišta iznosi 785 mm a Kawasaki nudi mogućnost ugradnje i 20 mm višljeg sedišta, težina motocikla iznosi 148 Kg. Ninja 125 dolazi u tipičnoj Kawasaki zelenoj, sivoj i plavoj boji.

Digitalni displej pruža sve potrebne informacije poput broja obrtaja agregata, trenutne brzine kretanja, količine goriva u rezervoaru, vreme i pređeni put.

Ninja-125-displej

Nema sumnje da će Ninja 125 biti veoma poželjan motocikl i da će biti veoma konkurentan KTM RC125, Aprilia RS4 125 i Yamahi R125.

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.