NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoYamaha R125 - Replika MotoGP motocikla

Yamaha R125 – Replika MotoGP motocikla

-

Yamaha prati konkurenciju u kategoriji namenjenoj početnicima kao i onim vozačima koji poseduju samo A1 kategoriju pa je tako Yamaha za 2019. godinu stigla skoro totalno nova Yamaha R125.

Yamaha R125 na tržištu se pojavila 2008. godine a sada je doživela potpunu promenu sa tehničkim pikanterijama na kojim bi joj pozavideli i motocikli većih kategorija.

Da krenemo prvo od agregata koji je u potpunosti redizajniran radi postizanja većeg obrtnog momenta, linearnije isporuke snage i manje potrošnje goriva. Radi se o jednocilindričnom vodeno hlađenom agregatu zapremine 124,4 cm³ sa četiri ventila po cilindru. Najveća novina na u novom agregatu je varijabilno otvaranje ventila (VVA) koje prilagođava otvaranje i zatvaranje ventila u zavisnoti od broja obrtaja agregata. Na ovaj način se postiže gotovo idealno otvaranje ventila na određenom broju obrtaja što omogućava postizanje većeg obrtnog momentra u celom rasponu obrtaja. Yamaha R125 isporučuje maksimalnu snagu od 14.75 KS.

Yamaha R125

Novi agregat dobio je i redizajnirani sistem ubrizgavanja goriva uparenim sa leptirastim telima većeg prečnika. Sve ovo zajedno doprinelo je boljem odzivu na gas. Sistem hlađenja agregata takođe je pretrpeo izmene i sad je mnogo efikasniji a zahvaljujući tome omogućena je ugradnja manjeg hladnjaka.

Glava agregata je drugačija na novom R125, zapremina glave cilindra je smanjena što rezultuje nešto većim kompresionim odnosom i većom efikasnosti sagorevanja goriva.

R125
Yamaha R125

Kao Yamahin zaštitni znak u moto sportu uvek se pominje agilnost motocikla prilikom prolaska kroz krivine pa je tako Yamaha i na R125 prenela taj gen. Geometrija prednjeg i zadnjeg dela šasije napravljena je tako da pruži uglađenije i lakše upravljanje a prednja viljuška sa prečnikom štapova od 41 mm pružiće udobnu vožnju čak i pri visokim brzinama. Nova šasija opremljena je sa aluminijumskom zadnjom viljuškom koja je kraća i lakša a montirana je šira guma (dimenzija 140/70-17) odnosu na prethodnu seriji modela.

Da bi omogućili savršen osećaj prilikom kočenja i ubrzanja, Yamaha R125 poseduje proklizavajuće kvačilo. Opruge na kvačilu pružaju osećaj lakoće prilikom pritiska na polugu i omogućava veoma fino doziranje kvačila.

Yamaha R125

Jedan disk napred prečnika 292 mm i jedan disk pozadi prečnika 230 mm odgovorni su za zaustavljanje. Poluga kočnice, kvačila kao i ceo upravljač pravljeni su po uzoru na Yamahin MotoGP motocikl. Kod poluge prednje kočnice nalazi se i štitnik iste, takođe po uzoru na motocikle sa trkačke staze kod kojih je to deo dodatne opreme.

R125 brake

Oklopi prate liniju MotoGP motocikla, bar po rečima ljudima iz Yamahe i ako ruku na srcu samo prednji deo R125 podseća na Yamahu M1 dok je ostatak samo blaga senka. Ergonomija upravljača je nešto šira i otvorenija i ne bi trebalo da predstavlja veliki napor prilikom dužih vožnji. Rezervoar zapremine 11 litara je redizajniran da bi pružio više mesta vozaču kao i mogućnost pronalaženja udobnog položaja za vozače različitih visina.

LCD kontrolna tabla pored broja obrtaja agrega, brzine kretanja ima i indikator stepena prenosa kao i lampicu koja obaveštava da je vreme za prebacivanje u viši stepen prenosa kada se agregat zavrti blizu blokade.

R125 LCD

Yamaha R125 zasigurno će biti prva želja i veoma popularan motocikl svim početnicima i mladima koji ulaze u svet dvotočkaša. Nova Yamaha R125 naće se u prodaji početkom sledeće godine a cena još nije poznata.

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.