NaslovnaEdukacijaČuvajte se mrtvih uglova!

Čuvajte se mrtvih uglova!

-

Sećate li se onih stranica u knjizi koju ste čitali u sklopu obuke za vozačku kategoriju ili časova teorije prilikom obuke za vozačku kategoriju na kojima su vam pričali o tim famoznim mrtvim uglovima? Ako ste slučajno zaboravili na to, vreme je da se što pre podsetite i ozbiljno se potrudite da svaki put dok vozite vodite računa o mrtvim uglovima.

Znate teoriju – retrovizori na vozilu pokazuju vozila iza vas, tj. vidno polje koje se nalazi unutar određenih uglova u odnosu na vašu perspektivu. Međutim, postoje određeni uglovi koje retrovizori ne pokrivaju i to su mrtvi uglovi. Ukoliko ne okrenete svoju glavu prilikom skretanja ili promene trake na primer, možete potpuno propustiti da uočite druga vozila!

Ukratko, kada se nalazite neposredno pored vozila u traci pored vas u zoni koja je obeležena u slici ispod (crvena oblast obeležena nazivom Blind Spot, što je engleski naziv za mrtav ugao), vas vozač tog vozila ne vidi u svojim retrovizorima. Da bi vas video, on mora okrenuti glavu, što može i ne mora da se desi.

Zašto je to važno da znamo? Iz bar dva značajna razloga:

  1. Vi možete biti u nečijem mrtvom uglu! Za tog vozača ste nevidljivi!
  2. I vi imate svoje mrtve uglove gde se mogu nalaziti vozila koja ne vidite!

Kada god skrećete iz svoje trake, obavezno pogledajte preko ramena da biste videli krije li se neko u vašem mrtvom uglu. Druga korisna taktika je da prilikom promene trake uvek malo ubrzate, da biste bezbednije zauzeli poziciju u novoj traci i izbegli eventualni sudar sa vozilom koje se nalazi u vašem mrtvom uglu.

Sve vreme dok se vozite analizirajte situaciju oko sebe i procenite da li se nalazite u nečijem mrtvom uglu. Čim shvatite da jeste u nečijem mrtvom uglu, promenite svoju poziciju što pre dodavanjem gasa ili blagim kočenjem. Ne dozvolite sebi da zavisite od drugih. To je pogotovo važno ako se krećete sličnom brzinom sa ostalim vozilima oko sebe, zato što vas drugi vozači neće ni čuti zbog konstantnog broja obrtaja vašeg motocikla.

Pogledajte sledeći zanimljiv video snimljen iz perspektive motocikliste koji je više puta bio u situaciji u kojoj ga drugi vozači nisu videli:

Zapamtite da sve vreme u saobraćaju jedni drugima ulazimo i izlazimo iz mrtvih uglova u kojima smo povremeno nevidljivi. Zato, skenirajte situaciju oko sebe kontinuirano, gledajte preko ramena prilikom skretanja i trudite se da što kraće budete drugima nevidljivi.

Ivan Pavlović
Ivan Pavlović
Osnovao bjbikers.com sajt davne 2005. godine, sa idejom da okupi motocikliste koji vole putovanja, vikend vožnje, moto sport i samostalno popravljanje svojih dvotočkaša. Inicirao većinu tradicionalnih BJB akcija. Minimizovao je vožnju motocikla po gradu, fokusirao se na moto stazu i višednevna putovanja. Suprug, otac dvoje dece.