NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoKawasaki ZX6R se 2024. godine vraća u prodaju

Kawasaki ZX6R se 2024. godine vraća u prodaju

-

Supersport klasa izgleda ipak nije mrtva. Honda je vratila CBR600RR u supersport šampionat, a Kawasaki je posle par godina pauze rešio da ZX6R ponovo bude dostupan u prodaji u Evropi.

Redne četvorocilindrične šestotke su poslednjih par godina krenule silaznom putanjom, ali ne samo u segmentu sportskih motocikala, već i generalno. Suzuki je davno povukao GSX-R 600 iz prodaje, zatim je Honda povukla CBR600RR, zatim su Yamaha i Kawasaki takođe povukli YZF-R6 i ZX6R. Doduše, Yamaha je u svojoj ponudi ostavili YZF-R6, ali samo homologovan za trkačku stazu.

Razlog japanske četvoroke za povlačenje ovih motocikala sa teritorije Evrope su stroge EURO5 emisione norme koje zahtevaju od proizvođača da ulože više novca u razvoj agregata, jer sa strožim emisionim standardima agregati gube snagu i onda proizvođači svu snagu koju izvuku iz agregata izgube na izduvnim sistemima, koji sem što “pojedu” snagu, takođe dodaju i dodatnu masu motociklu.

Ni sam razvoj ne bi bio problem da su supersport motocikli ostvarivali dobre prodajne rezultate. Pomenuti supersport motocikli velike japanske četvorke su se u međuvremenu prodavali na svim ostalim tržištima, osim na tržištu Evrope.

Da se vratimo na Kawasaki i novi ZX6R…

Foto: Kawasaki

Agregat prilagođen EURO5 normama

Nema puno promena i razlika između agregata za 2024. godinu i poslednje generacije ZX6R. Radna zapremina je i dalje 636 cm3. Još uvek ostaje redni četvorocilindraš sa četiri ventila po cilindru, a snaga iznosi 129 PS na 13.000 O/Min 69 Nm na 10.300 O/Min sa ram – airom. Dakle, performanse su ostale skoro identične kao na poslednjoj generaciji, s tim što su sada zadovoljeni EURO5 emisioni standardi zahvaljujući čemu će na kraju krajeva ZX6R moći da se prodaje na tržištu Evrope. Doprinosu manje emisije štetnih gasova zaslužni su i novi profili bregastih osovina koji su napravljeni da pruže manje preklapanja ventila i samim tim “čistiji” rad.

Šestostepni menjač je takođe nepromenjen. Proklizavajuće kvačilo ugrađeno je da smiruje zadnji kraj pri promeni stepena prenosa naniže i da spreči blokiranje zadnjeg točka. Promene stepena prenosa naviše obavljaće se lako sa KQS (Kawasaki kvik šifterom).

Foto: Kawasaki

Nepromenjena geometrija

Prednja viljuška je zadržana, to jest reč je o Showa SFF-BP čija karakteristike je da se u jednom štapu nalazi podešavanje povrata, a u drugom štapu podešavanje sabijanja. Zadnji gasni amoritzer takođe je potpuno podesiv.

Ukupna masa za novi Kawasaki ZX6R za 2024. godinu iznosi 198 kg. Za kočenje su zadužene sasvim solidne monoblok kočione čeljusti sa četiri klipa i dva diska prečnika 310 mm napred i jedan disk prečnika 220 mm pozadi.

Ažurirana instrument tabla, elektronski paket gotovo identičan

Od elektronike, Kawasaki je ostavio sve isto kao i na poslednjoj generaciji. Pored pomenutok KQS-a, ZX6R dolazi sa tri nivoa kontrole proklizavanja (KTRC) kao i mapama isporuke snage kao i već unapred pripremljene režime vožnje. ABS se naravno podrazumeva kao obavezan.

Instrument tabla je nova, u TFT tehnologiji dijagonale ekrana 4,3″. Novina je povezivanje sa pametnim telefonom putem Kawasaki Rideology aplikacije preko koje mogu da na ekranu prikažu dolazeće pozive i druga obaveštenja sa pametnog telefona, kao i da se prikaže preostali servisni interval i još neke druge opcije.

Foto: Kawasaki

LED svetlsona grupa i farovi su redizajnirani i ZX6R podseća na ZX10R, sa sve integrisanim aerodinamičnim krilcima na bočnim oklopima.

Četvorocilindraši uzvraćaju udarac

Lepo je i obećavajuće što se četvorocilindraši srednje radne zapremine vraćaju u igru i na tržište. To nam pruža daleko veći izbor različitih motocikala. Sa povratkom Kawasakija ZX6R, a nadamo se uskoro i Honde sa CBR600RR modelom, pored dvocilindraša u rednom i V rasporedu, konačno ima i četvorocilindraše koji vole da se vrte u visoke obrtaje.

Za sada još nije poznata tačna cena za Kawasaki ZX6R, ali neke početne glasine je da će se kretati oko 13.000 EUR za tržište Evrope.

Za utiske o Kawasaki ZX6R modelu za 2024. godinu možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.