NaslovnaMoto GaražaOpremaKomad moto opreme koji vožnju čini lakšom

Komad moto opreme koji vožnju čini lakšom

-

Vožnja motocikala, naročito sportskih ili onih koji nisu predviđeni za postavljanje kofera i torbi povlači sa sobom posledicu nedostatka prostora za transport nekih osnovnih stvari. Kao neko ko voli dosta da se vozi, a ne voli da ima kofere na motociklu, lično sam se susretao sa problemima oko nošenja stvari koje baš ne staju po džepovima, naročito na vožnjama od par dana. Nositi ranac na dužim vožnjama ume da zamara, a ako imate suvozača, ranac kao opcija otpada. Jedino rešenje za takve situacije su tank torbe koje spašavaju stvar i omogućavaju da se ipak ponešto ponese. Iz tog razloga danas vam pišemo o tank torbama, načinu postavljanja tank torbi i nekim konkretnim modelima. U ovom tekstu smo iskoristili torbe koje se nalaze u ponudi firme SW-Motech, koje ubrajam među najboljim u ovom segmentu.

Tank torbe se određenim sistemima kače na rezervoar i na taj način pružaju praktičan prostor za lične stvari. Lako postavljanje i skidanje tank torbe , kao i raspon zapremina su ključne stavke koje čine tank torbe praktičnim.

Način montiranja i demontiranja

Kao primer jednostavne montaže uzećemo patent koji SW-Motech koristi za svoje tank torbe. Oko čepa rezervoara na svakom motociklu postoji nekoliko šrafova koji drže konstrukciju čepa rezervoara. Međutim, svega par šrafova zaista drže čep rezervoara na mestu, a ostali šrafovi su takozvani „ukrasni šrafovi“. Ti ukrasni šrafovi upravo služe za montiranje mehanizma držača tank torbi.

Svaki proizvođač motocikala je predvideo postavljanje tank torbi i zato su ostavili prostor za montažu istih. Kada odvrnete ukrasne šrafove, na to mesto se montira i pričvrsti prsten na koji se kači tank torba.

tank torbe
Foto: SW Motech

Na Pro Tank Ring se zatim stavlja još jedan prsten zajedno sa tank torbom. SW Motech i tu ima jedan pametan patent koji omogućava lako i bezbedno postavljanje i skidanje torbi. Na prsten se postavlja torba koja takoreći ima magnetne usmerivače. Kada postavite tank torbu na odgovarajuće mesto, magnetni usmerivači pomažu da tank torba pravilno uđe u ležište. SW-Motech je dizajnirao i zaštitni sistem koji ima zadatak da torbu fiksira i da joj ne dozvoljava da se pomera, vibrira ili spadne.

Brzo i jednostavno skidanje je ključno za tank bag torbe kako biste bez problema mogli da naspete gorivo u rezervoar ili da tank torbu jednostavno ponesete sa sobom nakon parkiranja motocikla.
Još jedna stvar o kojoj morate voditi računa prilikom kupovine tank torbe je to da donji deo torbe treba da prati liniju i oblik vašeg rezervoara. Naime, rezervoari imaju različiti oblik zadnjeg dela rezervoara na koji se i tank torba postavlja.

Zašto su tank torbe dobar izbor?

Prednost tank torbi je što imaju razne pregrade i džepove u koje se mogu smestiti kako sitnije tako i krupnije stvari. Vozači touring motocikala cene tank torbe jer neki modeli imaju sa gornje strane dodatni džep sa providnom folijom, u koji staje mapa ili pametni telefon sa navigacijom. Takođe, postoje i vodootporne torbe koje vozača rešavaju muke prilikom vožnje u kišnim uslovima.

Pošto je SW-Motech jedan od vodećih proizvođača opreme za motocikle uopšte, za objašnjavanje specifičnosti tank torbi iskoristićemo neke od modela tank torbi koje imaju u svojoj ponudi. SW-Motech u svojoj ponudi ima tank torbe raznih zapremina, počev od onih manjih zapremine 3 – 5 litara, pa sve do većih torbi zapremine 16 – 20 litara.

PRO MICRO

Ukoliko vozite po gradu, a potrebno vam je nešto prostora za osnovni prtljag, onda je preporučljivo imati tank torbu kao što je recimo SW-Motech PRO Micro. Zapremina ove tank torbe iznosi 3 – 5 litara.

tank torbe
Foto: SW Motech

PRO DAYPACK

Za svakodnevnu upotrebu SW-Motech u ponudi ima PRO DAYPACK tank torbu zapremine 5 – 8 litara.

tank torbe
Foto: SW Motech

PRO ENGAGE

Za zakrivljene rezervoare dobar izbor je PRO ENGAGE tank torba zapremine 11 – 14 litara.

tank torbe
Foto: SW Motech

PRO CITY

SW-Motech PRO CITY tank torba je predviđena za adventure motocikle sa stepenastim oblikom rezervoara. Zapremine je 11 – 14 litara i dobra stvar kod ove tank torbe su džepovi na bočnim stranama.

Foto: SW Motech

PRO SPORT

Prava stvar za vozače sportskih motocikala koji se muče sa nedostatkom prostora za prtljag je PRO SPORT torba. Predviđena je za sportske motocikle i uz solidnu zapreminu od 12 – 17 litara. Osim dodatnih džepova, na PRO SPORT torbu kroz dodatak na poklopcu može da se pričvrsti tablet ili pametni telefon.

Foto: SW Motech

PRO TRIAL

Vozači koji vole da putuju, a nedostaje im još prostora za prtljag, rešenje mogu da pronađu u SW Motech PRO TRIAL tank torbi zapremine 13 – 18 litara. PRO TRIAL torba je predviđena za motocikle sa zaobljenim rezervoarom.

Foto: SW Motech

PRO GS

SW Motech je specijalno za BMW R1250GS napravio tank torbu zapremine 16 – 20 litara koja savršeno odgovara rezervoaru.

Foto: SW Motech

Ponuda SW Motech proizvoda ne završava se samo na ovim tank torbama, već se u ponudi nalazi mnoštvo drugih torbi i raznih dodataka. Kompletnu ponudu SW Motech proizvode možete pronaći na njihovom sajtu, jednostavnim klikom ovde.

Kompletnu ponudu SW Motech tank torbi možete pronaći u firmi Burnout d.o.o. u njihovom salonu na Novom Beogradu na adresi Bulevar Arsenija Čarnojevića 95A.

Ukoliko želite da podelite vaše iskustva sa tank torbama ili SW Motech proizvodima, predlažemo da posetite temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.