NaslovnaMoto GaražaOpremaKožna ili tekstilna oprema - koja je bolja?

Kožna ili tekstilna oprema – koja je bolja?

-

U svetu motociklizma vlada mnogo podeljenih mišljenja poput “lanac ili kardan” “V ili redni agregat”, itd. Jedna od podela je i oko izbora opreme, odnosno oko materijala. Često se postavlja pitanje koja oprema je bolja – kožna ili tekstilna?

Svaki materijal od dva pomenuta imaju svoje za i protiv. Kao i sve u životu, uvek je pitanje kompromisa. Opremu treba birati u skladu sa potrebama. Tu dolazimo do glavnog problema – finansija. Odabir opreme za svaku priliku ili potrebu iziskivao bi najmanje par kompleta opreme, što je složićete se mnogo para. Zato se pribegava univerzalnom rešenju, odnosno rešenju koje će obuhvatiti što više aspekata.

Zato ćemo u daljem tekstu uraditi kraću analizu razilike između tekstilne i kožne opreme.

Bezbednost

Da krenemo prvo od najvažnije stvari, a to je zaštita, odnosno bezbednost. Kada je reč o bezbednosti, kožna oprema odnosi pobedu. Bilo da je oprema izrađena od kravlje ili kengurske kože, pruža veću zaštitu od kidanja u odnosu na tekstilnu opremu. Neki standard je da koža bude minimalne debljine od 1,2 mm.

Daleko od toga da tekstilna oprema nije otpornija na cepanje pri klizanju u slučaju pada, ali kožna oprema podnosi višestruko veće trenje. Kožna oprema može da izdrži i više padova, što možete videti kod mnogih vozača na stazi. Sa druge strane, tekstilna oprema je obično dizajnirana da izdrži jedan pad.

Rok trajanja i održavanje

Kada je reč o tome koja oprema vremenski duže izdrži, to je već do samog održavanja. U principu, kožna oprema bi trebalo da ima daleko duži životni vek od tekstilne, ali ako se pravilno i redovno održava.

Za razliku od tekstilne opreme koju možete lako oprati, kožna oprema zahteva redovno čišćenje i održavanje kako ne bi vremenom ispucala i propala. Uklanjanje insekata i prljavštine je daleko teže izvesti na kožnoj opremi u odnosu na tekstilnu.

Opet, kao što smo naveli i u prethodnom delu, kožna oprema može da izdrži nekoliko manjih padova, pa je i u tom pogledu izdržljivija od tekstilne.

Udobnost

Postoje pogrešna mišljenja da kožna oprema nudi manju udobnost od tekstilne. To nije tačno, bar ne sasvim. Tačno je da novoj kožnoj opremi treba nešto više vremena da se “razradi” i od krute postane elastična i prilagodljiva. Možda tokom tog prvog perioda razrade kožna oprema bude malo neudobna, ali nakon toga bi trebalo da bude sasvim udobna. Naravno, ako ste odbarali dobru veličinu.

Tekstilna oprema je sama po sebi veoma udobnta i komfornija. Pri tome nudi mnoštvo džepova, unutrašnjiih vadivih postava i drugih dodataka.

Takođe, nije svaka kožna oprema vodootoporna i nije prijatna za nošenje na niskim ili izrazito visokim temperaturama. Tu prednost odnosi tekstilna oprema. Mada se danas može pronaći i kožna perforirana oprema koja omogućava dobru provetrenost na visokim temperaturama.

Izgled

Kožna oprema uvek izgleda moćno, naročito danas kada se kombinuju razne grafike. Ni tekstilna oprema ne zaostaje puno za izgledom i stilom, ali kožna oprema je uvek daleko moćnija.

Cena

Dolazimo do najpresudnijeg dela i cene opreme. Kožna oprema je daleko skuplja od tekstilne. Pored toga što je koža skup materijal, šivenje i krojenje kože iziskuje skuplje i kvalitetnije mašine za ceo proces, a sve to dodatno poskupljuje proizvodnju. Osim proizvodnje, neke države udaraju veće takse pri uvozu kožnih proizvoda, pa se stoga nemojte čuditi ukoliko je kod nas kožna oprema skuplja nego u inostranstvu.

Tekstilna oprema za sasvim pristojnu cenu nudi zaštitu od vremenskih uticaja, udobnosti i sasvim solidnu zaštitu.

Tekstilna ili kožna oprema – koja je bolja?

Za kraj se ostavlja konačni sud i odgovor na najteže pitanje. Koža je naravno bolja za sveukupnu zaštitu. Međutim, ukoliko vozite u raznim vremenskim uslovima, onda je kvalitetna tekstilna oprema možda za nijansu bolji izbor.

Što se konkretno mog slučaja tiče, u svakodnevnoj vožnji koristim tekstilnu opremu, dok za vožnju na stazi ili pri srednje toplim vremenskim uslovima koristim kožni dvodelni kombinezon.

Kožna ili tekstilna oprema

Kod tekstilne opreme volim osećaj udobnosti i praktičnost (džepovi, lufteri, mala težina, vodootpornost), dok kod kožne opreme volim onaj osećaj kad se oprema savršeno pripije uz telo, a pored toga se zaista osećam bezbednije.

Tako da kao zaključak mogu da navedem da je idealno imati set kožne i set tekstilne opreme. Ukoliko niste u finansijskoj mogućnosti da priuštite oba, onda je možda bolji izbor kvalitetna tekstilna oprema sa svim protektorima.

Za koji god materijal da se odlučite, zapamtite da je svaka oprema bolja od nenošenja prikladne opreme za motocikle.

Za komentare i diskusiju oko opreme za vožnju možete posetiti deo foruma posvećen toj temi.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.