August 20, 2022
NaslovnaMoto GaražaKTM 1290 Super Adventure S 2021- Agilniji i posvećen vozaču

KTM 1290 Super Adventure S 2021- Agilniji i posvećen vozaču

-

KTM 1290 Super Adventure S za 2021. godinu predstavljen je zvanično pre nekoliko dana. Novi 1290 Super Adventure S predstavlja treću generaciju modela koji je ugledao svetlost dana 2015. godine. Ostao je prepoznatljiv, ali se čini da je KTM započeo tihi rat sa novom Ducati Multistradom V4. To se da zaključiti po određenim elektronskim pomagalima kojima su ove godine te fabrike po prvi put mogu pohvaliti. Hajde da vidimo o čemu se tu radi.

Najzanimljivija nova komponenta je radar. Međutim, za razliku od Multistrade V4 na kojoj je potrebno doplatiti za radar, 1290 Super Advendure S uključuje tu stavku u standardnu opremu. Ruku na srce, kao što jedna lasta ne čini proleće, tako jedna komponenta ne čini čitav motocikl. KTM na 1290 Super Adventure S modelu nije doneo velike i revolucionarne promene, već je dodatno “utegao” i unapredio ovaj putni motocikl.

Tehnološki rat, brzi napredak konkurencije, ali i EURO5 emisioni standard naterao je i KTM da se pozabavi svojim najvećim putnim motociklom.

KTM 1290 Super Adventure S
Foto: KTM/Rudi Schedl

Bez velikih promena na agregatu

LC8 agregat u V2 konfiguraciji od samog početka pokazao se kao odličan i kao možda i najjača karika Super Adventure modela. KTM nije želeo puno da filozofira, pa su na agregatu samo izvršene izmene koje čine da se zadovolji EURO5 emisioni standard.

Doduše, nije ni bilo veće potrebe za značajnijim izmenama jer agregat ima radnu zapreminu od 1.301 cm³ i isporučuje 160 KS, uz maksimalni obrtni moment od 138 Nm. Ono što je izmenjeno je izduvni sistem (sa ciljem zadovoljavanja EURO5 emisionog standarda). Zapravo, KTM 1290 Super Adventure S za 2021. godinu, postiže maksimalnu snagu na 9.000 O/min, što je za 250 O/min više u odnosu na prethodnu generaciju, ali to je gotovo zanemarljiva razlika.

KTM 1290 Super Adventure S
Foto: KTM/Rudi Schedl

Blokovi agregata imaju tanje zidove, te je ceo agregat lakši za 1 kg. Uz to, kanali za protok ulja su redizajnirani radi optimalnog podmazivanja.

Kvačilo je takođe novo, a promene su izvršene i na menjaču kako bi promena stepena prenosa bila uglađenija i lakša. Kutija za vazduh je nova i optimizovana da pruža odnos smeše vazduha i goriva u skladu sa novim izduvnim sistemom.

Deklarisana potrošnja goriva iznosi 5,7 litara na 100 km.

Šasija je potpuno redizajnirana

Agregat je ostao gotovo netaknut, ali je zato šasija potpuno redizajnirana. Naravno i dalje se radi o cevastoj šasiji, ali je potpuno redizajnirana. Agregat je zakačen u drugačijoj poziciji i nagnut za 2 stepena ka napred. Ugao prednje viljuške pomeren je za 15 mm ka nazad, a zadnja viljuška ima novi, niži položaj. Te promene trebalo bi da doprinesu većoj agilnosti, jer je međuosovinsko rastojanje skraćeno i sada iznosi 1.557 mm (ranije 1.580 mm).

Aluminijumski pod-ram ima drugačiju poziciju koja je uticala na niže postavljeno sedište. Visina sedišta na KTM 1290 Super Advenutre S za 2021. godinu može da se podesi u rasponu od 849 – 869 mm (ranije od 860 – 875 mm).

Zapremina rezervoara ostala je ista i iznosi 23 litre, što znači na osnovu deklarisane potrošnje od 5,7 litara na 100 km, da motocikl ima autonomiju od nešto preko 400 km. Ono što je drugačije je sam dizajn rezervoara, ali i njegov položaj u šasiji. Odnosno, više se gorivo ne nalazi ispod vozača, već je usmereno ispod samog rezervoara, ka bočnim stranama motocikla.

KTM 1290 Super Adventure S
Foto: KTM/Rudi Schedl

KTM 1290 Super Advenutre S poboljšan je i po pitanju zaštite od vetra. Podesivi vetrobran sada može da se podigne za 55 mm više, što nije zanemarljivo.

Kako bi se zaokružio kompletan paket dobrog upravljanja i udobnosti, KTM je ugradio polu-aktivno ogibljenje u vidu WP-SAT obrnute prednje viljuške sa prečnikom štapova od 43 mm i zadnjim WP-SAT zadnjim amortizerom.

Za zaustavljanje napred su odgovorne radijalno postavljene Brembo četvoroklipne kočione čeljusti i diskovi prečnika 320 mm i dvoklipna Brembo kočiona čeljust sa diskom prečnika 267 mm pozadi.

Još jedna novina na 1290 Super Adventure modelu za 2021. godinu je ugradnja Mitas Terra Force – R guma. O saradnji između kompanija Mitas i KTM smo pisali odvojenu vest koju možete pročitati ovde.

Kada se sve sabere i oduzme, KTM 1290 Super Adventure S ima suvu težinu od približno 220 kg, za oko 5 kg veću u odnosu na prethodnu generaciju. Veća težina ne mora nužno da se odrazi negativno, već je suština u što boljoj centralizaciji mase. Sa obzirom na izmene u međuosovinskom rastojanju, položaju agregata i rasporedu goriva, novi 1290 Super Advenutr S može biti daleko upravljiji u odnosu na prethodni.

Foto: KTM/Rudi Schedl

Uzaludno nadmetanje elektronikom i izostavljanje bitnijih stvari

Ne morate da sumnjate da KTM nije ubacio sva napredna elektronska pomagala. Uz Ride-by-wire i IMU jedinicu moguće je ubaciti sve od elektronskih dodataka.

Ipak, standardni elektronski paket ne podrazumeva neke uobičajne stvari. Vozaču su na raspolaganju četiri režima vožnje (Rain, Street, Sport, Off Road) i 9 različitih nivoa isporuke snage, kao i neizostavni ABS sistem.

U standarni paket ulazi i “radar” odnosno adaptivni tempomat, što jeste veliki plus, ali se stiče utisak da je KTM radar ugradio kao standardni deo opreme da bi se takmičio sa Ducatijem i novom Multistradom V4. Kod Multistrade potrebno je doplatiti za radar. Međutim, KTM 1290 Super Adventure S u standardnom paketu opreme ne nudi kvik šifter, kao ni “hill control” pomoć pri startovanju na usponu. Ta dva pomagala moguće je dobiti, ali uz doplatu. Možda bi logičnije bilo da su izostavili radar, a da su ugrađena dva pomenuta pomagala. Cenim da je svakom vozaču svakodnevnu vožnju daleko više olakšava kvik šifter.

Poput svih današnjih motocikala, KTM nudi mogućost povezivanja pametnog telefona sa motociklom. Sve informacije i operacije izvode se preko TFT instrument table sa ekranom dijagonale 7″.

KTM 1290 Super Adventure S 2021
Foto: KTM/Rudi Schedl

Bolji nego ranije, ali…

Kao zaključak može se navesti da je KTM za 2021. godinu dobro unapredio 1290 Super Adventure S na polju ciklistike i upravljivosti, ali da je možda malo omanuo na polju elektronike ugrađivanjem radara, a izostavljanjem praktičnijih stvari. Ipak, verujemo da je KTM 1290 Super Adventure S odličan putni motocikl koji će zadovoljiti veliki broj vozača.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.