NaslovnaMoto GaražaKTM 390 Adventure dobar za početnike

KTM 390 Adventure dobar za početnike

-

Logički gledano, nekako nije svakodnevnica da u klasi manjih motocikala imamo jedan Adventure. Ipak, KTM na to gleda malo drugačije i zahvaljujući njihovoj filozofiji, danas vam predstavljamo novi KTM 390 Adventure.

Sa druge strane, možda i jeste logično imati manji adventure sa kojim će nešto mlađi ili vozači sa A2 kategorijom zakoračiti u svet adventure motocikala i uputiti se u prve pustolovine.

KTM ima veliko iskustvo u pravljenju adventure motocikala, a poseduje i veliko iskustvo u pravljenje jednocilindričnih agregata.

Solidan agregat napravljen da traje

KTM 390 Adventure pokreće jednocilindrični vodeno hlađeni agregat radne zapremine 373 cm³, sa dve bregaste osovine u glavi agregata i četiri ventila. KTM je veliko iskustvo u izradi jednocilindričnih agregata stekao i u Moto3 šampionatu, a ovaj agregat KTM 390 Adventure deli sa modelom 390 Duke.

U KTM-u su želeli da naprave pouzdan agregat i iz tog razloga nisu mnogo komplikovali po pitanju samog dizajna agregata i ugrađenih komponenti. Hod i prečnik klipa iznose 60*89 mm, a sam klip napravljen je DLC (Diamond Like Carbon) tehnologijom kako bi pružio veću izdržljivost. Kompresioni odnos iznosi 12,6:1.

Bregaste osovine su robusne i prema rečima inženjera iz KTM-a nisu pravili uštede u materijalima prilikom izrade bregastih i ventila. Klackalice su takođe dobile završnu obradu u DLC tehnologiji kako bi pružile bolju izdržljivost pri većem broju obrtaja.

KTM 390 Adventure
Foto: KISKA KTM Press

Napajanje gorivom vrši se preko tela gasa prečnika 46 mm i direktnog usisnika vazduha, a izduvni sistem poseduje dva katalizatora i prigušivač izrađen od laganih materijala. Kompletan dizajn izduvnog sistema urađen je po uzoru na motocikl sa Dakar relija.

Radi bolje stabilnosti i kontrole motocikla, KTM 390 Adventure poseduje proklizavajuće kvačilo dizajnirano tako da ne stvara veliki otpor prilikom stiskanje poluge kvačila.

Snaga agregata sasvim je zadovoljavajuća. Agregat isporučuje 44 KS (32 kW) pri 9.000 O/min uz maksimalni obrtni moment od 37 Nm pri 7.000 O/min. KTM 390 Adventure ima sasvim solidnu snagu, a prema brojki od 32 kW vidi se da je KTM hteo da ostane unutar dozvoljene snage predviđene za vozače sa A2 kategorijom.

Ono što dodatno može da obraduje buduće vlasnike ovog motocikla je potrošnja goriva od oko 3,5 litara i uz rezervoar zapremine 14,5 litara KTM 390 Adventure pruža autonomiju od oko 430 km.

Šasija i ogibljenje sa genima trkačkih off road motocikala

Veliko iskustvo iz off road takmičenja i iz sagledanja prednosti i nedostataka prethodnih serija KTM je pretočio u izradi šasije za 390 Adventure. Cevasta šasija od čeličnih cevi dizajnirana je da pruži komor, ali i da izdrži sve napore koje vozač stavi pred ovaj motocikl. Šasija je dodatno optimizovana kako bi pružila stabilnost, ali se vodilo računa o tome da šasija ne bude preteška. Međuosovinsko rastojanje iznosi 1.430 mm i šasija je uparena sa KTM-ovim WP ogibljenjem.

Naped se nalazi WP APEX prednja viljuška sa prečnikom štapova od 43 mm i sa odvojenom funkcijom i podešavanjem kompresije i povrata. Pozadi je amortizer takođe WP APEX sa hodom od 177 mm i mogućnosti podešavanja povrata i predopterećenja opruge.

KTM 390 Adventure
Foto: KISKA KTM Press

Visina sedišta postavljena je na 855 mm od tla i sedište je dosta ravno i široko te bi trebalo da pruži dovoljno udobnosti i da omogući nesmetano kretanje radi bolje kontrole nad motociklom. KTM 390 Adventure ima solidnu zaštitu od vetra i vetrobrana koji je moguće podesiti u dve pozicije. Što se ergonomije tiče, mislimo da će ovaj motocikl odgovarati i nešto nižim vozačima.

Što se kočnica tiče, Brembo BYBRE obavlja funkciju kočenja. Naprad se nalazi jedan disk prečnika 320 mm i četvoroklipna, radijalno postavljena kočiona čeljust, dok se pozadi nalazi jedan disk prečnika 230 mm sa jednoklipnom kočionom čeljusti. Kočioni sistem je pod nadzorom Bosch ABS sistema.

Lepo upakovan i bezbedan motocikl

Iako KTM 390 Adventure spada u kategoriju manje snažnih motocikala, elektronska pomagala ipak nisu izostala. U ovaj motocikl ugrađena je kontrola proklizavanja koja u saradnji sa senzorom nagiba omogućava bezbedna ubrzanja na izlazu iz krivina. ABS smo već spomenuli, ali nismo rekli da ABS ima cornering opciju koja omogućava bezbedno kočenje i pod nagibom. U paketu dodatne opreme moguća je ugradnja kvik šiftera sa mogućnošću menjanja stepena prenosa naviš i naniže bez upotrebe kvačila.

Svetlosna grupa urađena je u LED tehnologiji i gotovo u potpunosti je kopirana sa modela 1290 Super Adventure kako bi 390 Adventure zadržao prepoznatljivu KTM liniju adventur modela.

KTM nije štedeo na instrument tabli koja je prečnika 5″ i u potpunosti je u boji. Instrument tabla prikazuje sve potrebne informacije, koje mogu da se prilagođavaju putem prekidača na levoj strani upravljača.

Za kraj ostane da kažemo da je KTM napravio dobar posao za 390 Adventure-om. Motocikl poput ovog potreban je mlađim vozačima ili onim vozačima koji trenutno poseduju samo A2 kategoriji ili su početnici u vožnji, a opet im treba motocikl koji nije previše snažan. Sve u svemu, KTM je još jednom napravio atraktivan motocikl za koji verujemo da će se dobro pokazati.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.