July 30, 2021
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoKvadovi - njihova praktična i zabavna strana

Kvadovi – njihova praktična i zabavna strana

-

Do sada na našem sajtu nismo pisali ništa o kvadovima, odnosno ATV vozilima. Kvadovi postaju sve češća pojava kako na putevima, tako i na off road vožnjama. Zato smo u današnjem tekst rešili da sagledamo šta kvadovi mogu da pruže korisniku, kao i da vidimo njihovu zabavnu i praktičnu stranu.

Postoji nekoliko naziva za kvadove, počev od ATV (all terain vehicle), LUV (light utility vehicle) i quad bike ili jednostavno na našem jeziku „Kvad“. Kvad se kao naziv odomaćio na našem govornom području, tako da ćemo i mi u daljem tekstu koristiti taj naziv.

Kvadovi su nastali kao vozila za savlađavanje raznih terena (otud i naziv ATV). Iako motocikli mogu da savladaju sve terene, ograničenje u nosivosti i manja praktičnost dovela je do potrebe za vozilom koje bi bilo relativno lagano i koje bi moglo da se koristi za u svim vremenskim uslovima i na gotovo svim terenima. Prvi kvad napravio je Royal Enfield još 1893. godine. Taj prvi kvad posedovao je mnoštvo delova koji su se koristili na biciklama.

U početku dizajn sadašnjih i tadašnjih kvadova razlikovao se u nekoliko tehničkih stvari. Jedan period vremena proizvodili su se AATV vozila sa šest točkova. Dodatno „A“ ispred ATV nosi akronim reči „amphibious“ ili na našem jeziku Amfibija. Međutim, od 1980. godine, velika većina proizvođača počela je sa proizvodnjom ATV vozila sa četiri točka, koje i danas viđamo i vozimo.

Valja spomenuti i to da je su ATV kategorije vozila nastala SSV i UTV vozila koja su poznatija kao “Bagi”. Poput kvadova i ova dva segmenta vozila postala su popularna.

Kvadovi

Praktična strana kvadova

Kvadovi imaju izuzetno praktičnu stranu. Naročito u brdsko – planinskim predelima u kojima često nema puteva ili tokom godine dolazi do uništavanja puteva usled loših vremenskih uslova. Tako kvadove u takvim predelima koriste razne medicinske ekipe, spasilačke službe, zatim ih u civilstvu koriste lovočuvari, lovci, zaposleni na seči ili čuvanju šuma, itd.

Praktičnost kvadova dobro se pokazuje i u zimskim uslovima, jer na neke modele kvadova mogu da se ugrade gusenice i da se tako kvad očas posla pretvori u vozilo za vožnju po snegu. Trenutno BJBikers redakcija na testu ima jedno takvo vozilo proizvođača CFMOTO. Taj test moći ćete da pročitate u narednih nedelju ili dve dana na našem sajtu.

Tehnologija proizvodnje kvadova napreduje iz godine u godinu, tako da danas postoje dobro opremljeni kvadovi, koji pored prilično tovarnog prostora imaju i razne dodatke, poput sajle i kotura. Takođe postoje i dodaci za povećanje komfora kao poput ugradnje privremene kabine, čistača za sneg i mnogo drugih dodataka koji od kvadova prave praktične mašine za rad ili za još više uživanja prilikom vožnje.

Razni dodaci omogućavaju da se kvadovi transformišu u praktičnija i komfornija vozila Foto: www.dfk.cz

Prednost kvadova je i ta što se voze sa položenom B kategorijom, te je to još jedan razlog porasta broja kvadova kako u svetu, tako i kod nas. Zapravo, kvadovi su izuzetno popularni širom sveta, samo je kod nas trend porasta broja kvadova započeo tek u poslednjih par godina.

Trenutno po najvećem broju prodatih kvadova širom Evrope rekorde drži CFMOTO sa velikim izobra raznih modela od najmanjih pa sve do moćnih kvadova od 1.000 cm3 sa snagom od 63 kW.

Zabavna strana kvadova

Osim praktične strave, kvadovi umeju da pruže i dosta zabave. Kada jednom steknete veštine vožnje i „upoznate“ se sa ponašanjem kvada. Treba naglasiti da za snažnije kvadove ipak treba malo iskustva kako biste bezbedno vozili. Vožnja kvada iako deluje nezahtevno, pri vožnji na neravnim terenima ipak zahteva veštinu i poznavanje tehnike.

Foto: CFMOTO

Kada se tehnika jednom savlada, kvadovi pružaju zabavu i omogućavaju da prođete nekim fantastičnim predelima koje kolima ne možete obići, a da uz to zadržite maksimalni komfor.

Zato prilikom poseta planinarskim centrima često možete iznajmiti kvadove za vožnje po nekim stazama i putićima koji vam otvaraju jednu sasvim drugačiju dimenziju i pogled na prirodu iz nekog drugog ugla. Peške često ne možete obići sve što želite, zato vam kvadovi omogućavaju da istražite mnogo više.

Kvadovi su takođe i dobri za odlazak na kampovanje, jer omogućavaju transport prtljaga potrebnog za kampovanje, pecanje i slične aktivnosti.

Foto: CFMOTO

Iz godine u godinu kvadovi će postojati sve učestalija vozila na putu, upravo zbog njihove praktično – zabavne, ali i ekonomične strane. To naročito važi za manje urbane predele u kojima je upotreba kvadova veoma praktična, jer se na efikasan način mogu izvršiti razni poslovi, a uz to je i zabavno prevozno sredstvo.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se