NaslovnaMoto SportMotoGPMark Markez odlazi iz Honde na kraju sezone!

Mark Markez odlazi iz Honde na kraju sezone!

-

Saga oko Mark Markeza i Honde polako dobije svoju završnu fazu i posle šest osvojenih titula, Markez će na kraju sezone napustiti HRC.

Prošlo je jedanaest godina od kako je Mark Markez došao u MotoGP šampionat. Fabrička Honda ekipa bila je njegov tim i dom tokom njegove dosadašnje MotoGP karijere i osvojenih 6 titula, 59 pobeda i 101 podijum.

Posle teške poslednje četiri godine, došlo je vreme za promene. Iako je Mark Markez sa Hondom imao ugovor do kraja 2024. godine, već od početka sezone se videlo nezadovoljstvo od strane Markeza koji je tražio od Honde značajne napretke na RC213V.

Strpljenje je trajalo do testa na Mizanu kada je Honda donela prvi prototip motocikla za narednu sezonu, koji očigledno nije doneo nadu Markezu da bi dogodine sa tim motociklom mogao da se vrati na vrh.

Mark Markez odlazi iz Honde na kraju sezone!
Mark Markez odlazi iz Honde na kraju sezone! Foto: Honda Racing Corporation

Zatim su započeli pregovori između Honde i Markeza oko nastavka saradnje, a u celu priču umešao se i Ducati sa otvorenim slobodnim mestom u Gresini ekipi, u kojoj vozi i Aleks Markez. Na redu je bila trka na stazi Motegi u Japanu, gde se Mark Markez sastao sa najvišim menadžmentom Honde sa kojim je trebao da odluči svoj nastavak saradanji ili okončanje ugovora.

Danas, samo 3 dana nakon trke na stazi Motegi, stigla je zvanična potvrda da Mark Markez na kraju sezone odlazi iz Honde, godinu dana pre isteka ugovora. Da bi se to dogodilo, Markez ili drugi tim u koji ide moraju da plate otkup ostatka ugovora za iznos koji nije preciziran.

Mark Markez odlazi u Gresini Ducati…

Sledeća stanica za Markeza je najverovatnije Gresini Ducati ekipa, uz blagoslov i pomoć fabričke Ducati ekipe. Iako još nije zvanično potvrđeno, Gresini je trenutno jedina ekipa koja još nema potpisanog drugog vozača za sledeću sezonu.

Fabio Diđanantonio je već otpisan kao vozač za narednu sezonu iako je u poslednjih par trka pokazao solidne rezutlate. Međutim, Mark Markez je prilika koja se ne propušta i Ducati je verovatno preuzeo pregovore sa njim oko prelaska u Gresini i cenim da će dati maksimalnu podršku te da će njegov deo ekipe činiti iskusni tehničari iz Ducatija, umesto dosadašnjih Gresinijevih, a nemojte se iznenaditi ako dogodine Markez bude na GP23 ili čak GP24 verziji.

Iako do sad nije vozio ništa osim Honde u MotoGP šampionatu, a i rezultati mu nisu najsajniji u poslednje vreme, Markez je i dalje zasigurno brz vozač, ako ne i jedan od najbržih. Upravo to i želi da dokaže ovim prelaskom koji će ga sigurno finansijski oštetiti.

Upražnjeno mesto u fabričkoj Honda ekipi

Markezovim odlaskom iz Honde, doveo je svoju dosadašnju ekipu u nezavidnu situaciju. Najbolji vozači već imaju potpisane ugovore i teško će Honda naći nekog dobro asa. Iker Lekuona se spominje kao jedna od opcija, budući da ima potpisan ugovor sa HRC-om, ali za WSBK šampionat. Druga opcija je da Zarko umesto u LCR ode u fabričku ekipu.

Mark Markez odlazi iz Honde na kraju sezone!
Zarko bi sad mogao u fabričku Honda ekipu Foto: Pramac Racing

Treća opcija, koja se upravo javlja je otimanje oko mlađano Pedra Akoste koji ima ugovor sa KTM-om. Ukoliko Honda izvuče dovoljno novčano obeštećenje za Markezov odlazak, isto tako bi uz obeštećenje Akostinog ugovora KTM-a mogli da dovedu talentovanog Španca u svoje redove i pokušaju da naprave isti uspeh kao sa Markezom.

Akosta bi sad možda mogao u Hondu Foto: Rob Gray (Polarity Photo)

Taman smo mislili da je sezona prelaska vozača gotova, a sada se širom otvorila i spremite sa za zanimljiva pretumbavanja. Jedno je od sad sigurno: Markez je otvorio novo poglavlje raskidanja ugovora pred kraj sezone i ništa više nije sigurno.

Sezona 2024. već počinje…

Za utiske povodom Markezovog raskidanja ugovora sa Hondom možete komentarisati u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.