August 8, 2020
Naslovna Moto Sport Markez operisan u utorak, pokušaće da vozi trku u nedelju!?

Markez operisan u utorak, pokušaće da vozi trku u nedelju!?

-

U nedelju smo na Herezu imali priliku da gledamo kako Markez od vrhunskih MotoGP vozača čini da izgledaju kao prosečni, a za vikend ćemo možda imati priliku da gledamo medicinski fenomen i nešto što još nije viđeno u modernoj MotoGP eri. Markez će samo 5 dana posle loma desne nadlaktice i samo nepuna 3 dana posle operacije pokušati da nastupa na trkačkom vikendu na Herez 2 trci!

Markez je posle prvog spektakularnog spašavanja od pada i izletanja sa staze napravio još spektakularniji povratak do treće pozicije sa gotovo samog začelja. Sva je prilika da bi se dokopao i druge pozicije, samo da je imao malo više strpljenja. Dok je motao već uhvaćenog Vinjalesa, Markezova zadnja guma rešila je da je bilo dosta, popustila je i u deliću sekunde tako je brzo katapultirala Markeza da čak ni sam Markez nije mogao da nasluti šta ga čeka.

Prvo se nezodno dočekao na desno rame, a kao da to nije bilo dovoljno, prednji točak njegove Honde RC213V udario ga je u desnu nadlakticu tolikom silinom da je Markez zaradio prelom iste. Sad, o kolikom prelomu se tačno radi i koji je zapravo stepen Markezove povrede, možemo samo da nagađamo.

Prvo se pojavila fotografija Markezovog snimka na kojoj se vidi da je nadlaktica prilično razdvojena. Markez je prvo 12 sati morao da miruje, a zatim je transportovan avionom za Barselonu gde ga je čuveni doktor Mir operisao i fiksirao kost sa pločicom.

Najveća zabrinutost bila je oko toga da li je prilikom preloma nadlaktice oštećen i nerv. Da je oštećen, to bi potencionalno dovojilo Markeza od staze na duži vremenski period. Srećom, sa nervom je sve ok i prve prognoze bile su da će se Markez verovatno oporaviti do trke na Brnu koja se vozi 9. avugsta. To je za prosečnog čoveka kratak vremenski period za oporavak loma ruke, ali već smo se navikli na čuda koja MotoGP i WSBK vozači izvode po pitanju oporavka, pa je taj vremenski period sasvim razuman.

A onda šok i najava povratka za vikend

Juče je svim medijima i društvenim mrežama protutnjila vest: Markez će pokušati da vozi za vikend! Uvek se trudim da budem objektivan, smireno sagledavam situaciju i kažem sebi: nije moguće!

Lom ruke, samo pet dana od loma, tri dana od operacije. Ako će se pojaviti u petak na stazi, onda ili lom nije bio toliko težak ili je Markez zaista medicinski fenomen.

Markez operisan u utorak
Da li će Markez za vikend prirediti još jedno čudo? Foto: HRC Press

Kako se glasina širi da će se Markez pojaviti u petak na stazi (i na motociklu) tako su počele da kruže za sada razne neproverene informacije. Jedna od njih je da je juče Markez odradio 40 sklekova i da se uputio ka Herezu. Ako je to zaista uspeo da izvede, onda nema sumnje da ćemo ga u petak gledati na prvim treninzima.

Iskreno, prilično sam skepitčan u vezi sa Markezovim učešćem na trci za vikend. Nekako najrealniji scenario mi je da će Markez zaista pokušati na prvom treningu da vozi, a da će se zatim povući sa trkačkog vikenda. Ukoliko Markez zaista odveze ceo trkački vikend i ukoliko bude konkurentan i završi trku u bodovima, onda je zaista Mark Markez vozač nad vozačima i medicinski fenomen i zaslužuje sve pohvale i divljenja bez obzira na to da li ga neko voli ili ne.

Ukoliko želite da diskutujete o povredi Markeza i njegovom povratku, predlažemo da posetite temu na forumu posvećenu trkačkom vikendu na Herez.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,298FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
105PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se