May 10, 2021
NaslovnaMoto PutopisiSerbian World Team na Američkom Zapadu

Serbian World Team na Američkom Zapadu

-

Za danas smo pripremili još jedan putopis našeg Motoholica. Putopis je napisan 2007. godine. Ovog puta malo neobičan putopis. Motoholic je bio domaći ekipi Serbian World Team -a na Američkom Zapadu. Njihovo putovanje bilo je nezaboravno, u početku malo neprijatno, ali je na kraju sve proteklo u najboljem redu. Uživajte u putopisu.


Pročitao ja na Internetu, krenuli neki Srbi na put oko sveta. Kaže idu da promovišu Srbiju po drugim državama. Odem na njihov sajt, vidim slike, oduševim se. Kruzerima kroz Mongoliju. Jaoj, kakvi ludaci. Pošaljem im poruku. Ništa. Ne javljaju se.

Serbian World Team na Američkom Zapadu

Vidim povremeno piskaraju nesto na BJB-u. Probam preko BJB-a da pošaljem poruku tamo nekom “Cizmi”: “Ej, kada dolazite u Los Anđeles? Javite se, hteo bih da vas upoznam”. Opet ništa. Nema odgovora. Dripci jedni.

RSVMillenian, kolega forumaš, mi onda pošalje SMS. Kaže eve ti njihov broj telefona. Ja okrenem telefon, javlja se neki Zoran…  “Ej, de ste?”  Pitam ja. “Evo ulazimo u Los Anđeles,” kaže on. Ja: “Štaaa??!!”

Dođose oni u Los Anđeles, i smestiše se kod Daneta, RSVMillenian-ovog ortaka.

Serbian World Team na Američkom Zapadu
Dane

Ja odma otrčim (odnosno odvezem se) da ih vidim. U sred noći. Oni umorni, smoreni od dugog puta, i malo neraspoloženi. Motori nisu stigli u SAD po planu. Još uvek su u Koreji. “Gde bre?”  U Južnoj Koreji. Taj što im je organizovao transport organizovao ga je do k.. pa sad pitaj taj isti k.. kad će motori da stignu.

Al’ srećom, Dane je lav od čoveka, pa reče timu da mogu da ostanu kod njega kući kol’ko god treba. RSVMillenian se ponudi da pomogne pri rešavanju problema s’ motorima;  smaraće i carinu i prevoznika dok motori ne budu isporučeni. A ja im reko’ da kad motori stignu, mogu sa njima na put 3-4 dana, da im malo pokažem Kaliforniju i pomognem da nadoknade izgubljeno vreme. I složise se oni s’ tim planom.

Prođe jedan dan, pa drugi, pa treći… Od motora ni traga ni glasa. U stvari ima glasa – od RSVMilleniana. RSVMillenian je u stalnom kontaktu sa prevoznikom i carinama na obe strane Pacifika… Redovno im sve po spisku i preti advokatima i čime sve ne da požure da pošalju motore. I konacno odgovor stiže – motori “sleću” na LAX (Aerodrom Los Anđeles) u petak veče. Posle pet dana čekanja i nerviranja, Serbian World Team će uskoro ponovo biti na tockovima i kreće u osvajanje Amerike. Čujem se sa timom u 2 noću i zakazujemo pokret za 8 ujutu.  Jedva cekam.

SRBIJA!!!

Serbian World Team na Američkom Zapadu
Raspakivanje motora na LAX-u Foto: Branislav Obrenović Serbian World Team na Američkom Zapadu

Osam dana sa Serbian World Timom

Kašnjenje motora je poprilićno poremetilo planove tima. Planirali su da do 21. Avgusta završe turneju po Americi, zatim odlete iz Nju Jorka za Lisabon, obiđu Evropu na tenane, i onda se vrate u Srbiju do 9. Septembra. Međutim, motori su stigli tek 10. Avgusta, i pokret iz Los Anđelesa je bio zakazan za 11. Ameriku je ne moguće obići za samo 10 dana, pa je tim bio pred dilemom: skratiti posetu Americi da bi obavili turneju po Evropi kao što su planirali; ili obaviti turneju po Americi kako treba, a skratiti Evropu. Povratak u Srbiju nisu mogli da odlažu jer su im 9. Septembra isticale Šengen vize.

Odluka je pala: tim ce obići Ameriku kao što su planirali, a žrtvovaće posetu Evropi. Ima rezona i zašto: u Evropu mogu lako da se vrate iz Srbije, a do Amerike je dalek put. Jednom su ovde i ko zna kad opet.

Isplanirana je sledecć marš-ruta: Los Anđeles – Obala Pacifika – San Francisko – Nacionalni Park “ Sekoja” –  Las Vegas – Huverova Brana – Grand Kanjon – Stenovite Planine Kolorada. Iz Kolorada put bi nastavili ka Čikagu gde ih dočekuje RSVMillenian. Moj doprinos bi bio da budem sa njima prvih 3-4 dana i pokažem im put radi uštede u vremenu, a onda bi oni nastavili sami dalje.

Serbian World Team na Američkom Zapadu

Prvi Dan

Subota 11. Avgust 2007

Krenuli smo od Danetove kuće oko 9 ujutru. Bio sam presrećan što ću provesti deo puta sa Serbian Worl Team-om, tim pre što sam nedeljama mogao samo da gledam slike njihovog putešestvja na internetu. A i zato brate što su iz Srbije – pa kad je neko iz naše zemlje obišao planetu motorom i to sa namerom da promoviše Srbiju! Srbija ima dovoljno kafanskih patriota; ovi lavovi su odlučili da urade nešto konkretno za svoju domovinu.

Moj motor (levo) i Zoranov (desno). BG tablice u Kaliforniji!!! Uraaa!!! Foto: Branislav Obrenović Serbian World Team na Američkom Zapadu

I tim je bio presrećan da posle dve nedelje bez motora bude ponovo u sedlu i krene u pohod po Americi.  Svakom od njih ovo je prva poseta ovoj zemlji.

Krenuli smo ka San Francisku Putem 101-Sever:

A onda nastavili Putem 1-Sever:

(Tea s’ novom drugaricom) Foto: Branislav Obrenović
…pozdravimo morževe… Foto: Branislav Obrenović
..razgledamo krajolik… Foto: Branislav Obrenović
Serbian World Team na Američkom Zapadu
…i napravimo nekoliko slicica. Gore: Zoran i ja Foto: Branislav Obrenović Serbian World Team na Američkom Zapadu
Serbian World Team na Američkom Zapadu
Eddie i Cizma Foto: Branislav Obrenović
Serbian World Team na Američkom Zapadu
Moja malenkost, Zoran, Tea, Eddie, Cizma i Borko Foto: Branislav Obrenović
Serbian World Team na Američkom Zapadu
Ovo dvoje nismo upoznali, al’ slika je ispala dobro, pa evo vam je… Foto: Branislav Obrenović

Posle pauze nastavili smo Putem 1-Sever…

Baki uživa dok Vlada snima nas kako prolazimo na motorima Foto: Branislav Obrenović
Serbian World Team na Američkom Zapadu
Obala Kalifornije Foto: Branislav Obrenović
Serbian World Team na Američkom Zapadu
Opet kraća pauza Foto: Branislav Obrenović
Ja, Tea i Zoran Foto: Branislav Obrenović
Makine Foto: Branislav Obrenović
Znam da sam već jednom rekao, al’ moram opet: BG tabliceeeeeeeee!!! U Kalifornijiiiiii!!!  Uraaaaaaaa!!!   Foto: Branislav Obrenović

Krivudavi put uz okean je bio prava uživancija za sve. Ipak ono što je izgleda ostavilo najbolji utisak na tim ovog dana je kvalitet Američkih puteva.  Nije ni čudo kad se uzme u obzir po kakvim katastrofalno lošim putevima su se vozili u Rusiji:

Rusi ovo zovu “put”

Oko 10 uveče stigli smo do predgrađa San Franciska. Put nam je uzeo više vremena nego što je to uobičajeno jer smo se dosta zaustavljali zbog slikanja i snimanja. Kad već pomenuh snimanje, saznao sam da tim pravi dokumentarnu seriju o svom putešestvju. Namera im je bila da po povratku u Srbiju ponude svoju seriju televizijskim stanicama. Ovo im je bilo važno iz dva razloga. Prvo, bilo bi lepo da narod u Srbiji vidi svoje zemljake kako promovišu Srbiju po svetu. Drugo, ako bi im televizija dala koji dinar za seriju, mogli bi da povrate bar neki deo basnoslovnih troškova puta. Inače, za one koji ne znaju, 80% troškova ovog VEOMA skupog puta je Zoran platio iz svog džepa.

Uzeli smo motel na oko 30 milja (48 km) od centra San Franciska. Vlada (kamerman) i Zoran (šef puta) su hteli da odu u noćni obilazak grada da naprave nekoliko snimaka. Ostatak ekipe je bio umoran, tako da smo se Zoran, Vlada i ja spakovali u kombi i otišli do grada sami, dok su Tea, Borko, Eddie, Cizma i Baki ostali u motelu da se zasluženo odmore.

Nas trojica smo se vratili u 2 ujutru, umorni, ali zadovoljni obavljenim poslom.  Sutrašnji obilazak San Franciska sa celom ekipom će biti super!

Zbog prlično podugačkog putopisa sa dosta lepih slika, moramo vas zamoliti da čitanje putopisa nastavite ovde u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,267FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se