NaslovnaMoto SportMotoGPMir potpisao za Repsol Hondu

Mir potpisao za Repsol Hondu

-

Ovih dana se izgleda konačno popunjavaju sva preostala mesta u ekipama u MotoGP šampionatu. Juče smo objavili vest da će Bastianini dogodine voziti za fabričku Ducati ekipu, a danas je konačno obelodanjeno ko će biti drugi vozač u Repsol Honda ekipi. Nagađanja koja su Mira povezivala sa Repsol Honda ekipom su bila tačna, jer je Mir potpisao za Repsol Hondu za naredne dve sezone.

Od kako je Suzuki najavio izlazak iz MotoGP (i drugih) šampionata, pretpostavljalo se i šuškalo da će Mir preći u Repsol Honda ekipu. Danas je ta vest i ozvaničena od strane HRC-a, koji navodi da će Mir voziti za Hondu RC213V 2023. i 2024. godine.

Mir i Suzuki su na početku ove godine imali velike ambicije, ali je sve počelo da se raspada onog momenta kada je Suzuki najavio da izlazi iz šampionata. Ne samo Mir, već i Rins počeli su sa serijom loših rezultata i padova. Mir je svoj poslednji peh doživeo na poslednjoj trci u Austriji na stazi Red Bull Ring kada je imao težak pad pri kojem je zaradio frakturu skočnog zgloba. Zbog te povrede Mir će propustiti ovonedeljnu trku na Mizanu, a njegova zamena biće japanski vozač Tsuda koji je ujedno i test vozač Suzukija.

Mir potpisao za Repsol Hondu
Mir potpisao za Repsol Hondu Foto: Suzuki racing

Honda i Mir su u prošlosti već imali saradnju koja je rezultovala titulom šampiona Moto3 godine koju je Mir osvojio 2017. godine. Podsećanja radi, Mir je osvojio i titulu MotoGP šampiona u 2020. godini upravo na Suzuki-ju.

Honda se odlučila za Mira između ostalog i zato što je još uvek dovoljno mlad (ima samo 24 godine). Prema raznim glasinama, godine su razlog zbog kojeg Pol Espargaru nije produžen ugovor sa Hondom, tako da će Mark Markez sledeće godine dobiti novog timskog kolegu.

Budući da Honda RC213V poslednje 2-3 sezone ima lošu reputaciju kao motocikl koji uništava karijere, Mir će imati težak zadatak pred sobom. Jedina olakšavajuća okolnost je to što je Honda rešena da se vrati na pravi put. Čak je i Mark Markez izjavio da Honda mora da unapredi motocikl i promeni filozofiju ukoliko žele da ostane u ekipi.

Sve u svemu, Mira čeka težak izazov i dokazivanje u Hondi, a nas još zanimljivija naredna sezona u kojoj ćemo videti Mira u drugačijem izdanju.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.