NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Le Man - Bezeki i Martin obeležili zanimljive trke

MotoGP Le Man – Bezeki i Martin obeležili zanimljive trke

-

Hiljadita MotoGP trka ostaće upisana ne samo po ovom jubileju, nego i po tome što je MotoGP trka na stazi Le Man bila i najposećenija trka u istoriji MotoGP šampionata. Trkački vikend je bio zanimljiv i pun uzbuđenja, doduše i pun padova.

Nešto hladnije vreme u petak na treninzima donelo je probleme vozačima u podešavanju motocikala i odabiru guma, a subota je već bila nešto toplija i prvo je na kvalifikacija Banjaja sve malo iznenadio pol pozicijom, budući da na treninzima nije imao najbrža vremena.

Prvi startni red pored Banjaje, zaokružili su Mark Markez i Luka Marini. Mark Markez je na svom povratku na stazu dobio novu Kalex šasiju koju je koristio tokom treninga i celog trkačkog vikenda, a koja je očigledno nešto bolja od prethodne šasije.

Neobično mirna Moto3 trka

Karte su na Le Manu bile promešane. Moto3 trka koja je obično haotična, ovog puta više je podsećala na MotoGP trku na kojoj vozači vože pažljivo i proračunato štedeći gume. Tako je ovog puta bilo na Moto3 trci gde je vodeća ekipa bila pažljiva tokom preticanja.

Od samog početka vodeću grupu je činilo 8 – 9 vozača, ali je do kraja trke iz te grupe palo nekoliko vozača. Od početka do kraja, Holgado i Sasaki su bili na vodećim pozicijama. Hoglado je za Tech3 KTM ekipu izvezao savršenu trku, bez ijedne greške i sasvim zasluženo je došao do pobede.

Holgado ispred Sasakija Foto: Rob Gray (Polarity Photo)

Sasaki je u stopu pratio Holgada, ali ni u jednom momentu nije uspeo da ga ugrozi. Iako je zaostatak između njih dvocije na kraju iznosio samo 0,150 sekundi, Holgado je bio udebljiviji. Sasaki je posle trke izjavio da nije želeo da forsira previše kako ne bi napravio grešku i da mu je ovaj podijum bio preko potreban za samopouzdanje i šampionat.

Na trećoj poziciji neko vreme vozio je Onču, ali je u drugoj polovini trke izgubio ritam. Ončua je prestigao Masija, koji je u jednom momentu čak prestigao i Sasakija, ali je napravio grešku i ponovo pao na treću poziciju. Kraj trke nije bio lak za Masiju jer ga je do ciljne linije pratio Ortola, al je Masija na kraju usepo da zadrži treću poziciju.

MotoGP Le Man
MotoGP Le Man, rezultati Moto3 trke Foto/Source: motogp.com

Arbolinova pobeda i Akostin kiks

Moto2 trka vožena je u skraćenom formatu. U uvodnim krugovima dogodilo se nekoliko padova. Prvo je Sem Louz pao u prvoj krivini, a nedugo zatim se dogodio incident u kom su učestvovali Kanet, Gonzales i Arenas. Zbog tog incidenta trka je prekinuta kako bi se raščistili motocikili pored staze i kako bi se vozačima ukazala lekarska pomoć. Srećom, svi vozači su bili svesni i nisu prošli sa težim povredama.

Nastavak trke imao je samo 14 krugova. Na ponovnom startu trku su poveli Arbolino, Akosta i Salač koji su vrlo brzo napravili osetnu prednost u odnosu na ostale vozače.

Arbolino je držao vodeću poziciju sa solidnom prednošću, a Akosta je rešio da se ubrza ne bi li uspeo da stigne Aroblina. Akostina jurnjava nije dugo trajala pošto je napravio grešku i pao, izgubivši dragocene bodove za šampionat.

Foto: VDS Racing

Akostinim padom drugo mesto je nasledio Salač, dok je treću poziciju osvojio Lopez. To je ujedno i finalni poredak Moto2 trke.

MotoGP Le Man, rezultati Moto2 trke Foto/Source: motogp.com

Martin do sjajne pobede na sprint trci

Start sprint trke protekao je u znaku Banjaje, Martina i Milera koji su vodili posle samo par krivina. Miler nije dugo potrajao na trećem mestu, jer je već u sledećem krugu napravio grešku i pao, prepustivši treće mesto Mark Markezu.

Za to vreme je Martin već merkao i tražio priliku da prestigne Banjaju koji je imao nešto sporija vremena. Dok je Miler odlazio peške ka boksu, njegov timski kolega Bred Binder je nadoknađivao vreme u odnosu na vozače ispred sebe.

Martin je u međuvremenu prestigao Banjaju i počeo je da pravi osetnu prednost, dok je Banjaja lagano išao unazad ka Mark Markezu i Binderu. Prvo je Markez prestigao Banjaju, a njihovo koškanje u prvoj šikani iskoristio je Binder da ih obojicu prestigne i probije se na drugu poziciju.

Foto: Rob Gray (Polarity Photo)

Krug kasnije i Mark Markez je uspeo da izvrši čisto preticanje i prestigne Banjaju, a za njim je Banjaju prestigao i Marini. Činilo se da je Banjaja u problemima i da ima problema sa gumama, ali samo par krugova kasnije uspeo je da se stabilizuje i da prestigne Marinija, a nedugo zatim i Markeza za treće mesto.

Ostalih par krugova vozili su se u nepromenjenim pozicijama. Martin je zabeležio pobedu, ispred Bindera na drugom i Banjaje na trećem mestu.

MotoGP Le Man, rezultati sprint trke Foto/Source: motogp.com

Bezekijev trijumf na haotičnoj MotoGP trci

Glavna MotoGP trka bila je prilično uzbudljiva i haotična. Trku je poveo ni manje ni više, već Mark Markez, ispred Milera i Marinija. U La Šapel krivni došlo je do malog gurkanja između Aleks Markeza, Zarka i Bred Bindera zbgo čega su Binder i Zarko izgubili dragoceno vreme.

Posle dva kruga trke, Miler je preuzeo vodeću poziciju od Mark Markeza, a u isto vreme je Banjaja pretekao Marinija za treće mesto, dok je Martin napravio grešku i otišao široko. Kako je trka odmicala, tako su ka vodećim pozicijama napredovali Vinjales i Bezeki i ubrzo je vodeću grupu činilo sedam vozača.

Na 23 kruga pre kraja dogodio se incident između Vinjalesa i Banjaje. Vinjales je pokušao da prestigne Banjaju na kočenju, uspeo je, prošao je pored Banjaje i u nameštanju sa sledeću, desnu krivinu došlo je do kontakta sa Banjajom koji je pokušao da uzvrati preticanje sa spoljašnje strane. Oba vozača su tom prilikom pala ispustivši priliku za dobar rezultat.

Dok su se Banjaja i Vinjales u šljunku raspravljali ko je kriv, dogodio se još jedan incident. Marini je na izlasku iz šikane posle startno – ciljnog pravca izgubio prednji kraj. Marini je sve učinio da se spase pada i taman kada je uspeo da ispravi motocikl na njega je naleteo Aleks Markez koji nije imao kud. Bezeki i Martin uspeli su da izbegnu Marinija, ali Aleks Markez ga nije video. Oba vozača su pala i srećom oba vozača nisu teže povređena i odšetala su nakon ovog pada.

Pad Vinjalesa i Banjaje unapredio je Bezeknija na treću poziciju, tik iza Milera i Markeza. Miler je upao u probleme sa gumama i počeo je da gubi ritam. Bezeki je pokušao da prestigne Markeza, ali je napravio grešku i obojica su otišli van staze. Zbog toga preticanja Bezeki je dobio kaznu da propusti vozača iza sebe. To je i učnio i propustio je Martina koji je tako izbio na drugu poziciju.

Na 17. krugova pre kraja Bezeki je uspeo da prestigne Milera za prvu poziciju, a samo par krivina kasnije i Mark Markez je prestigao Milera.

Bezeki se nakon ovog preticanja nije više okretao. Ostatak trke je odvezao bez greške i došao je do svoje prve MotoGP pobede po suvom vremenu.

Milera je ubrzo prestgao Martin i Zarko koji je bivao sve brži pred kraj trke. Od tog momenta počinje bitka između Mark Markeza i Martina za drugo mesto. Ta borba vodila se sve do 2 kruga pred kraj trke kada je Martin ušao sa unutrašnje strane Markezu. Markez nije želeo da popusti i hteo je da se brzo vrati ispred Martina. U toj želji je preterao na kočenju i pao sa gotovo sigurnog podijuma.

Njegov pad došao je kao poklon Zarku koji je uspeo da osvoji treće mesto na domaćoj mu trci.

Jedan vozač koji se posebno mora pohvaliti je Raul Fernandez koji je Tech 3 GASGAS dotera do četvrte pozicije. Tačno je da je dosta vozača palo, ali i van toga je Fernandez bio brz i sve vreme se držao rame uz rame se ostalim vozačima.

MotoGP Le Man, rezultati MotoGP trke Foto/Source: motogp.com

Nakon ove haotične trke vozači i timovi imaju mali predah i takoreći prolećni raspust. Sledeća MotoGP trka voziće se 11. juna na stazi Muđelo u Italiji.

Do tada ostaje da rezimiramo dosadašnji deo sezone, a ukoliko želite da ostavite utisak o današnjoj trci, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.