NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeSYM Maxsym TL508 - Najjeftiniji u klasi, a konkurentan maksi skuter

SYM Maxsym TL508 – Najjeftiniji u klasi, a konkurentan maksi skuter

-

Maxi skuteri postaju sve češći izbor pri izboru dvotočkaša, zbog svoje praktične i ekonomične strane. U konkurenciji maxi skutera SYM Maxsym TL508 je čest izbor pri kupovini, a koje su karakteristike i kakav je u realnoj eksploataciji pokušali smo da utvrdimo na našem testu od oko 1.000 km.

SYM ima veliku paletu skutera, a kruna te palete je upravo Maxsym TL508 u koji je utkano dosta sati razvoja, a što je najbitnije, ovaj maxi skuter nije preskup i jeftiniji je od konkurencije. Između ostalog je i zato privlačan kupcima, a vreme je pokazalo da je sem cene njegov adut izdžljivost i praktičnost.

SYM Maxsym TL508
Foto: BJBikers

Snažan agregat i mali potrošač

Maxsym TL508 pokreće redni, vodeno hlađeni dvocilindrični agregat radne zapremine od 508 cm3. Ovaj agregat ima nekoliko zanimljivih tehničkih rešenja u cilju smanjenja vibracija i pružanja što boljih performansi. Alternator direktno pogoni radilicu kako bi se pokretanje agregata obavilo sa što manje vibracija.

Dalje, centrifugalno kvačilo potopljeno je u ulju, a finalni prenos obavlja se preko lanca. Ovakvo rešenje uglavnom se primenjuje radi sprečavanja mogućnosti proklizavanja kaiša pri naglim ubrzanjima, kao i dužeg radnog veka finalnog prenosa.

Napajanje gorivom obavlja se direktnim ubrizgavanjem, a Maxsym TL508 zadovoljava EURO5 esmioni standard.

Ponašanje agregata u vožnji

Snaga od 33,5 kW na 6.750 O/Min i maksimalni obrtni moment od 49,9 Nm na 5.250 O/Min u vožnji se ispoljavaju ravnomernim ubrzanjem od samog starta. Do nekih 30 km/h ubrzanje je srednje jako, a od nekih 30 – 120 km/h Maxsym TL508 odlično ubrzava. Do 150 km/h sasvim solidno ubrzava.

Oko maksimalne deklarisane i realne brzine ima malo neslaganja. SYM je u fabričkim specifikacijama izneo da Maxsym TL508 postiže 139 km/h, dok sam na testu uspeo da izvučem 160 km/h. Iako svaki brzinomer ima odstupanje od oko 5% opet se premašuje deklarisana brzina. Uz to, zbog otpora vetra, na raspolaganju ostane još oko 1.000 O/Min do crvenog polja i blokade. Ubrzanje od 0 – 100 km/h iznosi 7,3 sekundi.

Na snimku možete videti naš test ubrzanja. Test je vršen na putu zatvorenom za javni saobraćaj.

Od gradske vožnje, do vožnje na otvorenom putu, kao i na auto putu, agregat stvarno odlično radi svoj posao i nikad mu ne manjka snage i ubrzanja.

U zavisnosti od tipa vožnje, potrošnja goriva kretala se od 3,8 – 4,4 litre na 100 km i uz rezervoar zapremine 12,5 litara bez problema se prođe oko 300 km između dva punjenja rezervoara.

Ogibljenje, kočnice i udobnost na dobrom nivou

SYM je želeo da se Maxsym TL508 probije u sam vrh maksi skutere, te je dosta pažnje posvećeno stabilnosti i upravljivosti. Prednja obrnuta viljuška drži se na dva, ojačana trougla, a nazad se nalazi jedan amortizer koji ima mogućnost podešavanja.

Dodatnoj krutosti i čvrstoći doprinosi kačenje agregata na šasiju slično onom koje se vrši na motociklima. Sve to je doprinelo da je Maxsym TL508 stabilan na pravolinijskom kočenju i na ubrzanjima na izlazima iz krivine, dok kroz krivine bez problema drži zadatu putanju.

Kočnice su na visini zadatka, a kočioni sistem čine napred dva diska prečnika 275 mm, dok se pozadi nalazi jedan disk, takođe prečnika 275 mm. Zaustavni put sa 80 km/h – 0 km/h iznosi 30 metara što uz masu motocikla (sa svim tečnostima) od 227 kg daje respektabilan zaustavni put. Iako posedje ABS, isti se ne aktivira rano pri naglim kočenjima. Njegova aktivacija događa se uglavnom na lošijem ili klizavom asfaltu, što dokazuje da je raspored mase dobro pogođen.

Sedište je urađeno iz jednog dela i dvostepeno je, gde je suvozač u nešto višem položaju, a vozač ima i blagi naslon donjeg dela leđa. Položaj nogu je uspravan i na Maxsym TL508 mogu se smestiti i viši vozači.

Foto: BJBikers

Vetrobran je podesi sa dobrom zaštitom vetra. Visok sam 187 cm i u vožnji me vetar kači u predelu vrha kaciga, dok ramena i grudi ostaju zaštićena od vetra. Ceo skuter je dobro zaštićen oklopima, tako da i pri vožnji po kiši ostajete zaštićeni od prskanja sa motora i na odredište se stiže čist.

Dobro prianjanje zadnjeg točka na ubrzanjima obavlja se zahvaljujući široj zadnjoj gumi koja dolazi u dimenzijama 160/60 R15, dok je prednja guma u dimenzijama 120/70 R15.

Rezervoar se nalazi između nogu, u prednjem delu skutera i pravi pregradu između poda. Otvaranje poklopca rezervoara je preko kontakt brave i predlažem da punjenje rezervoara uvek vršite na centralnom štenderu. Kada se skuter postavi na bočnu nogaru, uvek ostane prostora za nešto više od pola litre goriva, a kada se punjenje vrši na centralnom štenderu, moguće je napuniti rezervoar “do čepa”.

Foto: BJBikers

Zapremima ispod sedišta je dovoljna za odlaganje jedne full face kacige i ostane prostora za još nešto sitnijih stvari.

Od praktičnih stvari može se uvrstiti sistem ručne kočnice koji se aktivira kada spustite bočnu nogaru. Tom prilikom se aktivira zadnaj kočnica i nema bojazni da će skuter krenuti i pasti prilikom parkiranja na nekoj uzbrdici ili nizbrdici. Osim bočne nogare, takođe je ugrađen i centralni štnder.

Pametan i bez puno elektronike

Od elektronskih pomagala SYM je na Maxsym TL508 ugradio ABS i kontrolu proklizavanja, ali ima dosta pametnih stvarčica. Kontakt brava je “keyless” i na njoj se obavljaju sve radnje, od davanja kontakta, preko otvaranja sedišta do otvaranja rezervoara.

Foto: BJBikers

Instrument tabla se sastoji od jednog LCD i jednog TFT ekrana. Sa leve strane se nalaze lampice sa indikatorima za pritisak ulja, rezervu goriva, ABS, kao i za podsetnik za proveru nivoa ulja. Taj podsetnik se aktivira na svakih 1.000 km i poništava se tako što dva puta brzo pritisnete “S” dugme. “S” i “M” dugme zluže za resetovanje odometra, podešavanje sata i menjanje između odometara na desnoj strani ekrana. Desni ekran uvek prikazuje i brzinu kretanja.

Središnji ekran nudi mogućnost izbora između nekoliko prikaza informacija, kao i par promena dizajna pozadinskog prikaza. Podešavanja na središnjem ekranu obavljaju se putem dugmadi na levoj strani upravljača.

Foto: BJBikers

Osvetljenje je u potpunosti izvedeno u LED tehnologiji i svetla za noćnu vožnju dobijaju ocenu odličan.

Moderan dizajn, najjeftiniji u svojoj klasi

Izgled je uvek subjektivna stvar, ali Maxsym TL508 ima moderan dizajn. Uz sve nabrojane karakteristike, još jedna stvar koja ide u korist ovom maksi skuteru je i cena od 9.400 EUR što ga čini najjeftinijim u svojoj klasi.

To što je najjeftiniji ne čini ga ništa lošijim od ostalih. Udoban je, praktičan, štedljiv i ima odlične pefromanse agregata. Jedina zamerka bi mogla da ode na prostor ispod sedišta koji je mogao biti malo veći, da se smeste dve full face kacige. Druga takoreći zamerka je što nema povezivanje sa pametnim telefonom, ako je to uopšte i zamerka, osim za vozače kojima je taj dodatak izuzetno bitan.

Garancija na Maxsym TL508 iznosi 2 godine i 15.000 km, ali Euro Sumar je tu garanciju povećao i ona iznosi 3 godine, odnosno 30.000 km.

Ukoliko želite da dobijete više informacija o ovom maksi skuter, možete posetiti salon Euro Sumar motocikala, skutera i automobila na adresi Vojislava Ilića 145 u Beogradu ili možete posetiti SYM Srbija sajt.

Ako posedujete SYM Maxsym TL508 ili želite da ostavite svoj utisak to možete učiniti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.