NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Mandalika test - Honda najspremnija?

MotoGP Mandalika test – Honda najspremnija?

-

Prošle nedelje je na stazi Mandalika u Indoneziji odrađen i poslednji zvanični MotoGP test pred prvu trku u sezoni. Prva dva dana testa nisu bila najbolja za ekipe jer je staza bila poprilično prljava, tako da smo tek poslednjeg dana testa mogli da vidimo kakva – takva relevantna vremena. Ono što se da naslutiti je to da je Honda napravila veliki korak napred i da deluje spremno za prvu trku u sezoni.

Staza Mandalika u Indoneziji je prošle godine po prvi put ugostila WSBK, a ove godine će i MotoGP šampionat gostovati na ovoj stazi. Za razliku od WSBK šampionata koji je imao relativno dobre uslove na stazi (osim što je padala jaka kiša koja je poremetila ceo WSBK trkački vikend), MotoGP nije imao toliko sreće.

Prvog dana je počela kiša što je pomerilo aktivnosti, a kada su vozači izašli na stazu dočekala ih je prljava staza. Staza je bila toliko prljava da se do kraja testa očistila samo idealna putanja po kojoj vozači voze. Vremena po krugu su još jedan dokaz da je staza bila u lošem stanju, jer su MotoGP vozači tek trećeg dana postavili bolja vremena u odnosu na najbrži krug koji su ostvarili WSBK vozači.

Za razliku od Sepang MotoGP testa na kojem su svi timovi doneli svoje najnovije motocikle i komponente, na Mandaliki nismo imali prilike da vidimo ništa drastično drugačije. Ovaj poslednji test više je služio da ekipe potvrde komponente koje su ranije testirali. Pre prve trke nema puno vremena da bi se nešto drastično novo testiralo.

Ukoliko vas zanimaju noviteti koje su ekipe testirale, predlažemo da prvo pročitate izveštaj sa testa na Sepangu:

U daljem tekstu ćemo samo ukratko proći kroz pojedinačne zanimljivosti i zapažanja sa MotoGP testa na stazi Mandalika.

Honda RC213V možda i najspremnija od svih

Deluje da su vozači Honde najzadovoljniji pred početak sezone. Pol Espargaro je test završio na prvoj poziciji. Ostali vozači (Mark i Aleks Markez i Nakagami) možda nisu bili visoko kotirani po rezultatima (treba uzeti u obzir da je prvih 20 vozača imalo vremena u razmaku od nepune sekunde!), ali su zato bili zadovoljni ritmom i simulacijom trke.

Pol Espargaro je naročito bio zadovoljan promenama na RC213V i činjenicom da sada Honda ima znatno više prianjanja na zadnjem točku. Mark Markez je takođe bio zadovoljan novim motocikom, a slične komentare su imali Aleks Markez i Nakagami.

MotoGP Mandalika test
Pol Espargaro najbrži na testu Foto: Honda Racing Corporation

Ducati u problemu ili ne pokazuje svoj puni potencijal?

Fabrička Ducati ekipa je tokom testa bila prilično “tiha”, odnosno ovog puta se nisu naročito isticali, kao što smo navikli da viđamo prethodnih sezona. Doduše, ni uslovi na stazi nisu bili sjajni. Ducati je nastavio razvoj uređaja za spuštanje prednjeg kraja kako bi dobio još bolje ubrzanje i maksimalnu brzinu, a kažu da su radili na optimizaciji agregata.

Upravo je to navelo Siniči Saharu, vodećeg čoveka Suzuki-ja da istakne kako MotoGP motocikli dostižu opasne maksimalne brzine aludirajući na Ducati. Takođe je Sahara izjavio da treba razgovarati sa svim proizvođačima oko bezbednosti i mogućeg ograničenja maksimalne brzine.

Ducati neobično “tih” Foto: Ducati

Suzuki ne planira razvoj uređaja za spuštanje prednjeg kraja

Da se odmah nadovežem na priču o Ducati-ju i Suzuki-ju. Naime, pored toga što je Sahara izjavio da maksimalne brzine postaju opasne i da ih treba ograničiti, takođe je izjavio i da Suzuki ne planira da ove godine razvija svoj uređaj za spuštanje prednjeg kraja motocikla. Suzuki je tek u drugoj polovini prošle sezone počeo da koristi uređaj za spuštanje zadnjeg kraja motocikla. Sahara je izjavio da istraživanja i razvijanje uređaja za spuštanje motocikla koštaju puno i da bi pre svega trebalo ograničiti razvoj tih stavki kako bi ekipe imale manje finansijske izdatke.

Suzuki ne planira ove godine razvoj uređaja za spuštanje prednjeg kraja Foto: Suzuki Racing

Mir nije ni vozio poslednjeg dana testa zbog problema sa trovanjem hranom, tako da šampion iz 2020. godine nije izvezao svoje najbolje vreme.

Yamaha kao da stoji u mestu

Dok svi napreduju, čini se da Yamaha stoji u mestu. Iako je Kvartararo izvezao drugo najbrže vreme na testu, prošlogodišnji šampion je bio nezadovoljan napretkom koji je Yamaha ostvarila. U odnosu na prošlu sezonu Yamaha je donela svega par novina, koje su za nijansu poboljšale M1. Kvartararo nije zadovoljan i to je javno iskazao izjavom da je otvoren za pregovore sa drugim ekipama.

Problem sa Yamahom i dalje ostaje što je brza na jednom krugu, kao i kada nije u gužvi sa drugim motociklima. Kada upadnu u gužvu, tada sve negativne karakteristike Yamahe dolaze do izražaja. Prema rečima Kvartarara jedno od rešenja ovog problema je povećanje maksimalne brzine kako bi Yamaha na pravcima mogla da se nosi sa konkurencijom.

Kvartararo nezadovoljan napretkom Yamahe Foto: Yamaha Racing

KTM lagano slaže kockice, Fernandez imao težak pad

U taboru KTM-a lagano slažu kockice i traže osnovni paket koji će dalje unapređivati. Bred Binder i Migel Oliveira su odvezli solidna vremena na testu. Raul Fernandez je imao težak pad pri kojem je udario glavu. Lekari su odobrili Fernandezu nastavak testa, ali je Fernandez ubrzo ponovo pao jer su mu refleksi bili usporeni. Nakon drugog pada Fernandez je rešio da ne vozi poslednji dan testa, već da odmara i da se oporavlja.

KTM polako slaže kockice Foto: Rob Gray (Polarity Photo), KTM

Aprilia i dalje brza

Maverik Vinjaels i Aleš Espargaro su ponovo pokazali da je Aprilia brza i da vremena sa Sepang testa nisu bila slučajnost. Aprilia RS-GP je u Alešovim rukama test završila na 4. mestu, dok je Vinjales svoj Aprilia motocikl doterao do 8. najbržeg vremena testa.

Dobra vest je da nakon ovog testa nećemo morati dugo da čekamo da opet vidimo MotoGP vozače na stazi. Prva trka u sezoni čeka nas već prvog vikenda u martu, tačnije 6. marta kada je zakazana prva MotoGP trka pod svetlima reflektora staze Losail u Kataru.

Do tada za komentare i diskusiju možete posetiti temu na forumu posvećenu moto sportu.

MotoGP Mandalika test
MotoGP Mandalika test – Kombinovana vremena sva tri dana testa Foto/source: MotoGP.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.