NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoTriumph Tiger Sport 660 - Mali putnik iz Engleske

Triumph Tiger Sport 660 – Mali putnik iz Engleske

-

Došlo je vreme motocikala srednje radne zapremine sa ekonomičnim dvocilindričnim i trocilindričnim agregatima koje proizvođači rado recikliraju, tj. ugrađuju u više svojih modela. Yamaha je tu taktiku jako lepo primenila na modelima MT07, Tracer 7 i Tenere 700. Zatim je Aprilia na sličan način iskoristila isti agregat za modele RS660, Tuono 660 i Tuareg 660. Triumph prati filozofiju ostalih proizvođača sa svojim karakterističnim trocilindričnim rednim agregatom koji je prvo ugrađivan u Trident 660 model, a od nedavno i u “mali” Tiger Sport 660. Hajde da vidimo nešto više upravo o Tiger Sport 660 motociklu.

Triumph je poslednjih par godina izbacio nekoliko novih modela izašavši polako iz stagnacije u kojoj je bio neko vreme. Zamajac razvoja kao da se pokrenuo učešćem u Moto2 šampionatu kada je Triumph fabrika pokrenula razvoj raznih svojih modela, baziranih na trocilindričnim agregatima. Trocilindrični agregat je zapravo jedna od najbitnijih stavki koja bi Tiger Sport 660 mogla da izdvoji od konkurencije i da pruži “nešto više”.

Stabilan trocilindraš

Triumph ima nekoliko decenija iskustva u proizvodnji i razvoju trocilindričnih agregata. Zapravo je gotovo cela njihova gama motocikla pokretana trocilindričnim agregatima. Za potrebe Trident 660 i Tiger 660 model razvijen je redni trocilindraš radne zapremine od 660 cm3 sa dve bregaste osovine i 4 ventila po cilindru. Prečnik i hod klipa iznose 74,04 X 51,1 mm, a raspored paljenja je podešen na 240° rotacije radilice što bi trebalo da obezbedi miran rad agregata i linearnu isporuku snage, koliko je to god moguće postići iz ove radne zapremine.

Ono što iznenađuje je manji kompresioni odnos u poređenju sa konkurencijom. Primera radi, Aprilia Tuareg 660 ima kompresioni odnos od 13,5:1, dok Tiger Sport 660 ima kompresioni odnos od “samo” 11,95:1. Šta to u praksi znači? Znači da su manja naprezanja unutar agregata i da će teže doći do samozapaljenja goriva unutar agregata.

Triumph Tiger Sport 660
Foto: Triumph

Prednost Tiger Sport 660 modela leži i u tome što je najjači u svojoj kategoriji, doduše samo za 1 KS. Kao najbliži konkurent je tu opet Aprilia Tuareg 660 koja isporučuje 79 KS, dok Triumph Tiger Sport 660 isporučuje 80 KS (59,6 kW) na 10.250 O/Min i maksimalni obrtni moment od 64 Nm na 6.250 O/Min. Doduše, Tuareg 660 maksimalnu snagu postiže na 9.250 O/Min, za tačno 1.000 O/Min manje, ali su zato skoro izjednačeni po pitanju obrtnog momenta.

Razlog za isporučivanje snage na većem broju obrtaja leži u tome što agregat u Tigert Sport 660 modelu ima kraći hod. Takođe je i Tiger Sport 660 više orijentisan za vožnju po asfaltu, te je i to jedan od razloga zbog kojeg se Triumph odlučio za takvu raspodelu snage.

Ono u čemu bi trocilindrični agregat trebalo da bude bolji od dvocilindraša je linearnija isporuka snage na svim obrtajima, što bi najviše trebalo da se oseti na nižim i srednjim obrtajima. Ne dajte da vas suvoparni podaci zavaraju, u praksi bi trocilindrač trebalo da bude nešto “elastičniji”.

Triumph Tiger Sport 660
Foto: Triumph

Prenos snage se obavlja preko šestostepenog menjača, a promene stepena prenosa preko “slip & assist” kvačila. U prevodu radi se o proklizavajućem kvačilu koje zahteva manje snage da se pritisne poluga kvačila (otud naziv “assist”).

Deklarisana potrošnja goriva iznosi 4,5 litara na 100 km, a zapremina rezervoara 17 litara tako da Triumph Tiger Sport 660 sposoban da pređe oko 380 km sa jednim rezervoarom.

Uzak i relativno lagan

Osim za trocilindrične agregate, Triumph je specijalista i za cevaste šasije. Tako cevasta šasija nije mimoišla ni Tiger Sport 660. Prednost cevaste šasije je mala težina i činjenica da motocikl spakovan u cevastu šasiju može biti uži nego kada se koristi šasija sa gredama. Na šasiju je montirana Showa obrnuta prednja viljuška sa prečnikom štapova od 41 mm i hodom od 150 mm. Zadnji amortizer je takođe marke Showa i ima hod od 150 mm sa mogućnošću podešavanja predopterećenja opruge. Zadnji amortizer je prikačen na čeličnu zadnju viljušku.

Triumph se po pitanju kočnica opredelio za Nissin. Napred su postavljene dve dvoklipne, aksijalno postavljene kočione čeljusti. Iskreno, ovako na papiru kočnice deluju kao najslabija tačka ovog motocikla. Daleko od toga da ove kočnice neće imati dovoljno snage, ali način postavljanja kočnica je nekako prevaziđen i staromodan. To ne znači da kočnice u praksi neće funkcionisati dobro.

Triumph Tiger Sport 660
Foto: Triumph

Diskovi su prečnika 310 mm, a zadnja jednoklipna kočiona čeljusti deluje na disk prečnika 265 mm.

Prednja i zadnja felna izrađene su od livenog aluminijuma i obe su identičnog prečnika. To jest, napred se nalazi felna u dimenzijama 17 x 3,5 i guma dimenzije 120/70 ZR 17 (58W), dok je zadnja felna 17 x 5,5 i guma dimenzije 180/55 ZR 17 (73W).

Što se samih dimenzija tiče, visina sedišta je podesiva i fabrički je postavljeno na 835 mm od tla. Ono što je najbolje je da masa motocikla nije velika. Kada je Triumph Tiger 660 spreman za put sa svim tečnostima, masa iznosi 206 kg.

Položaj sedenja je tipično uspravan, kao što i dolikuje jednom putnom motociklu. Upravljač je izrađen od aluminijuma i postavljen je uspravno. Sedište vozača u suvozača izrađeno je iz komada, a vetrobran je podesiv po visini. Bočni oklopi su uži, te je pitanje da li koliko pružaju zaštitu od vetra na nogama. Sa obe strane cilindara postoji po jedan dodatni bočni oklop za koji pretpostavljam da služi da deo vazduha usmerava na cilindre i hladnjak, a da deo vazduha odvodi preko nogu štiteći ih od vetra. Taj bočni oklop deluje malo minimalistički i zato se postavlja pitanje koliko je efikasan u praksi.

Triumph Tiger Sport 660
Foto: Triumph

Osnovna elektronika

Na polju elektronike Tiger Sport 660 ne nudi puno, ali ima sasvim dovoljno za motocikl ove radne zapremine i snage. Poseduje dva režima rada (Rain i Road) koji nude blažu, odnosno agresivniju isporuku snage. Kontrola proklizavanja i ABS dolaze u standardnom paketu, a po potrebi se mogu isključiti.

Kompletna svetlosna grupa je urađena u LED tehnologiji tako da prati standardne pakete koje i konkurencija nudi. Instrument tabla je izrađena u TFT tehnologiji i nudi mogućnost povezivanja pametnog telefona i prikazivanja navigacije, kontrolu GoPro kamere, puštanje muzike ili obavljanje telefonskih poziva.

Triumph Tiger Sport 660
Foto: Triumph

Dovoljno da se nosi sa konkurencijom?

Nema sumnje da je Triumph sa Tiger Sport 660 modelom napravio dobar potez. Jedino što bi moglo da ga stavi u podređeniji položaj u odnosu na konkurenciju je ugradnja kočnica koje na papiru ne deluju ubedljivo, a na odmet ne bi bilo ni potpuno podesiva prednja viljuška.

Velika prednost ovog motocikla jeste agregat koji bi po pravilu trebalo da pruža bolju isporuku snage. Propisani servisni interval iznosi 16.000 km i Triumph daje 2 godine neograničene garancije.

Koliko smo uspeli da saznamo, cena u Srbiji za Triumph Tiger Sport 660 iznosiće oko 10.390 e.

Za utiske i komentare o Tiger Sport 660 modelu možete posetiti našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.