NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP od Silverstona dobija novi raspored trkačkog vikenda

MotoGP od Silverstona dobija novi raspored trkačkog vikenda

-

MotoGP je ove sezone u stisnutom rasporedu trkačkog vikenda. Dodavanjem sprint trke raspored se dodatno zgusnuo te vozači više nemaju dovoljno vremena da optimalno podese motocikl za trku. Zato nas u nastavku MotoGP sezone, to jest od Silverstona stiže novi raspored trkačkog vikenda.

Pošto se gotovo svaki od slobodnih treninga računao i za prolazak u Q2 kvalifikacije, vozači i timovi su bili pod stalnim pritiskom da moraju da odvezu što brži krug. Zato se žrtvovao dobar deo trenigne i nedostajalo je vremena da se voze simulacije trka i da se dovoljno isprobaju sva podešavanja i raspoložive gume.

Druga stvar je što su vozači bili pod velikim pritiskom i nije bila nijedna sesija u kojoj su mogli da voze opušteno i bez stresa. Da se ne lažemo, nijedan njihov izlazak na stazu nije bez stresa, ali im je život daleko lakši kada ne moraju da motaju brzi krug. Uz to je i manji rizik da će gurnuti motocikl preko granice, pasti i povrediti se.

MotoGP od Silverstona ima novi raspored trkačkog vikenda
MotoGP od Silverstona ima novi raspored trkačkog vikenda Foto: Rob Gray (Polarity Photo), KTM

Zato, novi raspored trkačkog vikenda…

U petak pre podne vozi se standardni Free Practice 1 (slobodni treinng 1) u trajanju od 45 min i on se neće uzimati u obzir za ulazak u Q2.

Zatim dolazi do izmene u popodnevnom terminu koji od sad nosi naziv Practice. Practice će biti jedina sesija koja će se računati i za Q2 i trajaće 60 minuta, kako bi vozači imali vremena i za trening i da odvezu brze krugove koji će se računati za ulazak u Q2.

U principu, Practice će biti kvalifikacije pre kvalifikacija.

Subota ujutru rezervisana je za Free Practice 2 (slobodni trening 2) u trajanju od 30 minuta i zatim posle toga slede Q1 i Q2.

Novi raspored na papiru deluje kao rasterećenje za vozače i stupiće na snagu već sledeće nedelje kada se bude vozila trka na stazi Silverstone u Velikoj Britaniji.

Ukoliko želite da ostavite utisak povodom novog MotoGP rasporeda, to možete učiniti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.