NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Termas de Rio Hondo - Espargaro i Aprilia ušli u...

MotoGP Termas de Rio Hondo – Espargaro i Aprilia ušli u istoriju

-

Kada smo se radovali novom trkačkom vikendu, nismo mogli ni da zamislimo da će nam staza Termas de Rio Hondo u Argentini pružiti toliko uzbuđenja i turbolencija tokom ovog trkačkog vikenda.

Prvo su nas zadesila kašnjenja i otkazivanja treninga zbog kvara ne jednog, već dva aviona koji su prevozili motocikle, bezbednosne automobile i druge stvari potrebne za održavanje trkačkog vikenda. Zatim smo u Subotu imali sve treninge i kvalifikacije, što je bilo naporno ne samo za vozače, već i za mehaničare koji su prethodnu noć vredno radili da sve pripreme za trkački vikend.

Zatim je na kvalifikacijama usledio istorijski trenutak za Apriliju i Aleš Espargara koji su osvojili pol poziciju. Takaaki Nakagami je ipak učestvovao na trkačkom vikendu. Prvobitno je stigla vest da je Nakagami pozitivan na COVID-19 virus, a pred početak treninga je objavljeno da je Nakagami ipak negativan (na COVID-19) i da će moći da nastupa na trkačkom vikendu.

Moto3 i trijumf Garsije

Garsija je odradio odličnu trku došavši do pobede, doduše uz pomoć toga što je njegov timski kolega Gevara morao da se zbog mehaničkog kvara povuče sa trke i to u trenutku dok je vodio. Garsija se u poslednjem krugu izborio sa Fođijom koji je trku završio na drugoj poziciji. Garsiji je put do pobede otvorio i incident između Minja i Masije, koji su pali nakon kontakta i trkačkog incidenta. Jednostavno je Minjo pokušao da obiđe Masiju koji nije želeo da popusti i došlo je do kontakta i pada oba vozača. Malo veći deo krivice ide na Minja koji je kao vozač koji je bio iza mora da bolje proceni situaciju.

Ovaj incident je u svoju korist iskoristio Sasaki koji je došao do treće pozicije i podijuma, konačno uspevši da prekine niz loše sreće koja ga je pratila u prethodne dve trke.

MotoGP Termas de Rio Hondo
Rezultati Moto3 trke Foto/Source: Motogp.com

Još jedna pobeda za Vietija

Ćelestino Vieti je došao do još jedne pobede u Moto2 kategoriji. Ipak, do pobede nije došao lako pošto je tokom cele trke morao da se odupire odličnom Čantri. Čantra i Vieti su gotovo celu trku vozili jedan uz drugog. Ipak, na kraju je Vieti uspeo da dođe do pobede, dok je Čantra morao da se zadovolji drugom pozicijom, još jednim odličnim rezultatom.

Idemitsu ekipa je imala dva motocikla na podijumu, pošto je Ai Ogura uspeo da završi trku na trećoj poziciji. Ogura se tokom trke borio sa Kaneom i u bliskoj završnici je uspeo da se izbori za treću poziciju.

Rezultati Moto2 trke Foto/Source: Motogp.com

MotoGP spektakl

Početak trke (zapravo celu trku) obeležili su Horhe Martin i Aleš Espargaro. Martin je poveo trku, a odmah ga je na točak pratio Aleš Espargaro. Njih dvojica su brzo napravili malu prednost u odnosu na Pol Espargara i Aleks Rinsa. Pol Espargaro je sredinom trke pao, propustivši priliku da se nađe na podijumu.

Aleks Rins je uspeo da se izbori za treće mesto i imao je odličan ritam, ali nije uspevao da se dovoljno približi vodećim vozačima i da se umeša u borbu za pobedu. U završnici trke je Mir polako sustizao Rinsa, ali je na kraju morao da se zadovolji četvrtim mestom.

Pravo uzbuđenje čekalo nas je u završnici trke kada je verovali ili ne Aleš Espargaro na Apriliji uspevao da prestigne Martina na Ducatiju. Međutim, na kraju pravca Aleš je nekoliko puta otišao široko, a Martin je uspevao da zadrži prvo mesto. Tokom poslednjeg preticanja, Aleš je na kočenju blokirao Martina i na taj način je uspeo da ostane na prvoj poziciji. Kada se našao u vođstvu, Aleš Espargaro je u poslednja dva kruga nametnuo jak ritam koji Martin nije uspeo da isprati.

Tako je Aleš Espargaro došao do svoje prve pobede za sebe i Apriliju. Da stvar bude zanimljivija, trka na stazi Termas de Rio Hondo je bila 200. MotoGP trka za Aleš Espargara. Veliki jubilej koji će Aleš Espargaro pamtiti do kraja života. Osim što je pobedio na trci, Aleš Espargaro trenutno vodi i u generalnom poretku vozača, doduše sa samo 7 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog Bred Bindera, dok treće mesto dele Bastianini i Rins.

Odličnu trku odvezao je i Maverik Vinjales koji je svoju Apriliu RS-GP doterao do 7. pozicije.

MotoGP Termas de Rio Hondo
Rezultati MotoGP trke Foto/Source: Motogp.com

Posle ove trke MotoGP se seli na sever, u Teksas gde nas za manje od nedelju dana očekuje trka na stazi COTA.

Komentare povodom MotoGP trkačkog vikenda na stazi Termas de Rio Hondo možete ostaviti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.