July 2, 2022
NaslovnaMoto SportMotoGP Silverston 2019 Rins do pobede u poslednjoj krivini!

MotoGP Silverston 2019 Rins do pobede u poslednjoj krivini!

-

Završili smo i 12 po redu MotoGP trkački vikend na stazi Silverston u Velikoj Britaniji. Iako je rasored trka bio malo pomeren, vredelo je gledati trke gde je pobednik bio neizvestan.

Već otrcana rečenica “Moto3 nije nas ni ovog puta razočarao” mora biti upotrebljena i ovog puta, jer su momci u Moto3 kategoriji stvarno pružili odličnu trku. Dala Porta je još jednom vodio gotovo celu trku, ali je na kraju završio “samo” na trećoj poziciji. Toni Arbolino, pokazuje da se konstantnim podijumima može uključiti u borbu za titulu. Arbolino je takođe tokom cele trke bio na drugoj, a nekoliko puta i na prvoj pozicji. Na kraju je trku završio na drugoj pozicji, ispred svih glavnih konkurenata za titulu.

Pobeda je pripala Markus Ramirezu. Ramirez nije tokom cele trke pretio da će pobediti, ali je odradio odličnu završnicu uspevši hrabrom vožnjom da dođe do pobede. Glavni konkurent Dala Porti za titilu, Aron Kanet pao je u uvodnim krugovima, zatim je podigao motocikl i sa poslednje pozicije uspeo je da dođe do 13. mesta i uzme tri značajna boda.

MotoGP Silverston Moto3 rezultati
Rezultati Moto3 trke

MotoGP trka ovog puta startovala je pre Moto2 trke. Na samom početku trke dogodio se karambol. Kvartararo je pao, a Doviciozo je naleteo u punoj brzini na njegovoj motor. Težak pad za Dovicioza i Kvartarara, ali srećom izgleda da su prošli bez težih povreda. U međuvremnu Markez, Vinjales i Rosi su dobro startovali.

Međutim, Rosi nije imao ritam i brzo su ga prestigli Rins i Vinjales te je Rosi morao da se zadovolji četvrtom pozicijom. Markez i Rins su proveli celu trku na poziciji 1 i 2. Borba za pobedu dogodila se u poslednja dva kruga kada su Markez i Rins razmenili par puta pozicije. Taman kada se u poslednjem sektoru staze u poslednjem krugu činilo da će Markez pobediti Rins je učinio velikli napor da do toga ne dođe. U poslednjoj krivni Rins je pozicionirao motocikl za bolji izlaz iz krivine, dok je Markez zatvorio krivinu što će se pokazati kao greška. Rins je imao odličan i mnogo brži izlazi iz krivine, a Markezu je povrh svega malo proklizao zadnji kraj. Epilog je da je Rins u poslednjem metru staze uspeo da pretekne Markeza i odnese tesnu pobedu sa samo 0,013 sekundi prednosti!

MotoGP Silverstone
Rins je uspeo da prestigne Markeza u poslednjim metrima staze

Ipak, Markez ima veliku prednost u šampionatu od 78 bodova u odnosu na Dovicioza.

Rezultati MotoGP trke
Rezultati MotoGP trke

Silverston nam je pružio i sjajnu Moto2 trku. Start je protekao u znaku Aleks Markeza i Horhe Navara koji su odmah napravili blagu prednost u odnosu na ostatak vozača. Navaro je pritiskao Markeza i pokušavao da nađe način da ga obiđe. Činilo se da će Markez uspeti da se izbori sa Navarom, međutim posle samo par krugova Makrez je napravio grešku pri čemu je pao. Navaro je zatim imao soldinu prednost od oko 1,5 sekundi u odnosu na Bindera, Fernandeza i Gardnera.

Kako je trka odmicala tako su se Binder i Fernandez približili Navaru. Binder je uspeo da prestigne Navara, ali je Navaro bio rešen da vati natrag vodeću poziciju što je i uspeo već posle par krugova. Za to vreme Fernandez je nije gubio priključak za vodećom dvojicom te je samo čekao svoju priliku. Prilka je došla na 5 krugova pre kraja kada je Binder upao u probleme sa zadnjom gumom. Fernandez je obišao Bindera i počela je borba za prvo mesto sa Navarom. Posle 2 napeta kruga, Fernandez je uspeo da prestigne Navara i da upiše novu pobedu.

Moto2 trka
Rezultati Moto2 trke

Za diskusiju o MotoGP trkačkom vikendu na stazi Silverston možete svrati do naše teme na forumu.

Sledeća trka vozi se 15. septembra na stazi Mizano u Italiji.

Aktuelni broj našeg BJBikers časopisa broj 5 nalazi se na “MojKiosk” kioscima. Ne propustite priliku da nabavite svoj primerak časopisa!

BJBikers Magazin, #5
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.