September 27, 2020
Naslovna Garaža Oprema za stazu - kombinezoni

Oprema za stazu – kombinezoni

-

Motociklisti često vode polemiku oko toga da li treba da poseduju kombinezon ili ne. Istina je ta da su kombinezoni napravljeni kao oprema za stazu. U ovom tekstu o kombinezonima pričaćemo o ovom delu opreme kao ključnom za bezbednu vožnju na stazi, jer kombinezoni za to i služe.

Ukoliko vas ipak kombinezoni ne zanimaju već vas interesuje osnovna oprema za svakodnevnu vožnju u saobraćaju, onda predlažemo da pročitate ovaj tekst.

Osnovno pitanje je: da li je neophodno imati kožni kombinezon za izlazak na stazu?  

To je svakako jedno od prvih pitanja koje svaki novi track day vozač postavlja sebi i okolini. Odgovor je da na nekim stazama ne mora (kao na primer na stazi NAVAK kod nas), ali je kožni kombinezon svakako daleko bolji izbor od tekstilnog odela. Kožni kombinezon omogućava bezbednije klizanje po asfaltu ukoliko dođe do pada, odnosno posledice po vozača su daleko manje nego što bi bile u slučaju da je koristio tekstilnu opremu.

Alpinestars kombinezon

Sledeće pitanje je: da li da kupim jednodelni ili dvodelni kombinezon?

Kod ovog pitanja veliki broj vozača pravi grešku. Skoro svi koji su kupili dvodelni kombinezon nakon nekog vremena otišli su i kupili jednodelni. Mit kako će dvodelni kombinezon biti upotrebljiv i van staze veoma brzo padne u vodu, jer su daleko praktičniji tekstilni komadi koji pružaju dovoljno zaštite za javni saobraćaj, a nemaju po 15 -tak kilograma težine. Dakle, uglavnom će kombinezon ostati kao oprema za stazu i iz tog razloga moj glas ide jednodelnom kombinezonu, što nikako ne znači da dvodelni pruža značajno slabiju zaštitu.

Dainese kombinezoni

Ok, odlučili smo se za jednodelni kožni kombinezon i šta dalje?

Koji uzeti, šta su razlike i koliko to sve košta? U ovom tekstu se nećemo baviti pisanjem o polovnoj opremi koju je svakako moguće kupiti jer ne možemo iz tog ugla praviti poređenja. Bavićemo se isključivo novom opremom i nekim prosečnim cenama u inostranstvu jer je u Srbiji izbor poprilično ograničen.

Šta sve kombinezon može i ne mora da ima 

Svi kombinezoni uglavnom imaju štitnike za ramena, leđa, laktove i kolena koji se produžavaju i na deo cevanice i uglavnom su svi Level 2 sigurnosni nivo. Neki kombinezoni dolaze sa slajderima na kolenima (većina), a neki imaju i slajdere na laktovima. Sami slajderi nisu tu da bi pružali nekakvu zaštitu. Oni su tu da bi vožnja na stazi izgledala kako i treba da izgleda. Svi vozači će veoma brzo napredovati do stadijuma kada će koleno da vuku po asfaltu, a neki će napredovati da i laktom dodiruju asfalt u krivini. Zbog toga se na kombinezonima svi ti slajderi lako menjaju i mogu se kupovati posebno. Sve više novih kombinezona ima spoljne štitnike na ramenima, laktovima ili kolenima. Uloga tih štitnika je da prilikom pada, kombinezon što lakše sklizne niz asfalt kako bi vozač što pre najvećom mogućom površinom imao kontakt sa asfaltom.

Oprema za stazu kombinezoni

Ovi protektori nalaze se na mestima na kojima naše telo zbog zglobova ne može da trpi veliku silu i veoma je bitno da se sila sa zglobova što pre i što lakše prebaci na veću površinu kao što su na primer leđa. Još bolji i skuplji kombinezoni imaju air-bag sistem i to je vrhunac bezbednosti koja može da se kupi novcem. Trenutno postoje samo dva proizvođača air-bag sistema za kombinezone, a to su Dainese sa njihovim integrisanim D-Air sistemom i Alpinestars sa odvojenim sistemom koji se zove Tech-Air. Upravo taj drugi sistem ugrađuju svi ostali proizvođači kombinezona u svoje vrhunske modele. Dakle, prilikom kupovine kombinezona ukoliko želite da ostavite sebi mogućnost da kasnije dokupite air-bag, potrebno je da obratite pažnju da na modelu kombinezona piše da je Tech-Air compatible.

Oprema za stazu kombinezoni

U svakom slučaju, ukoliko želite voziti svoj motor na stazi, svakako vam preporučujemo da kupite kožni kombinezon. Na stazi su daleko bolji uslovi za vožnju motocikla, ali je sastavni deo takve vožnje i poneki pad. Prednost staze je što su i uslovi za pad bitno manje opasni, te vam je dovoljno da nosite kožni kombinezon da zaista minimizujete šanse za povredama.  

Novi broj BJBikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 BJBikers magaziina možete prelistati ovde.

Bjbikers časopis
18,363FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
111PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se