NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Valensija - Spuštanje zavese na sjajnu sezonu

MotoGP Valensija – Spuštanje zavese na sjajnu sezonu

-

Poslednja MotoGP trka je kao prvi dan škole, ujedno smo tužni i već smo mislima u novoj godini. Pre početka nove sezone ipak se mora odraditi i ova poslednja trka. Valensija, odnosno staza Rikardo Tormo je tradicionalno poslednja MotoGP trka u sezoni, osim ako izuzmemo prošlu sezonu kada je Portimao na kratko preuzeo ulogu poslednje trke u sezoni. Prošla sezona je izuzetak od pravila i ove sezone se šampionat ponovo završava u Valensiji.

Protekla trka na stazi Portimao donela nam je novog Moto3 šampiona, a u MotoGP šampionatu Ducati je osvojio titulu konstruktora. Ostalo je još da se reši pitanje najbolje ekipe, a tu se još uvek vodi borba između Ducati-ja i Yamahe, doduše uz solidnu prednost Ducati ekipe. Moto2 šampionat još nije završen, ali Remi Gardner praktično drži titulu u svom džepu jer ima 23 prednosti u odnosu na Fernandeza.

Staza Rikardo Tormo smeštena je blizu obale Sredozemnog mora. Blizina mora pored toga što zna da donese lepo vreme, takođe zna da iznenadi i sa kišom. Nadamo se da ovog vikenda neće biti kiše i da ćemo imati sunčan završetak sezone. Staza je završena 1999. godine kada ugostila je MotoGP šampionat i od tada nije izlazila iz kalendara.

Među vozačima vlada podeljeno mišljenje o ovoj stazi. Većina MotoGP vozača nije oduševljena stazom jer je kompaktna i većina krivina se prolaze samo drugim ili trećim stepenom prenosa, te MotoGP mašine nemaju prostora da oslobode svoj pun potencijal. Uz to, staza se sastoji od 14 krivina (devet desnih i pet levih) smeštenih u samo 4 km staze. Jedino mesto gde može slobodno da se otvori gas je pravac dužine 876 metara. Moto3 i Moto2 vozači nešto više uživaju na ovoj stazi zbog karakteristike svojih motocikala.

Kako izgleda krug na stazi Rikardo Tormo možete pogledati na sledećem snimku:

Valentino Rosi vozi svoju poslednju trku

Posle 25 sezona došao je i poslednji trkački vikend za Valentina Rosija. U Valensiji ćemo poslednji put gledati “The Doctor”-a u svojoj “ordinaciji”. Ova sezona bila je pravo mučenje kako za njega tako i za njegove navijače, pa odlazak u penziju ujedno izaziva i tugu i olakšanje.

MotoGP Valensija
Foto: Yamaha Racing

Petrući iz MotoGP-a u prašinu Dakar relija

Trka u Valensiji će biti i poslednja trka za Danila Petrućija. Petrući je tokom sezone spominjao da bi dogodine mogao da pređe u WSBK šampionat, ali su ti planovi očigledno propali. Kako se kraj ove sezone približavao tako su bile sve jače glasine da će se Petrući ove godine okušati na Dakar reliju. Juče je stigla i zvanična potrvda o njegovom učešću na predstojećem Dakar reliju na KTM-u.

Danilo Petrući uopšte nije imao lak put do MotoGP šampionata. Dokazao se u STK1000 šampionatu sa nekoliko pobeda, da bi zatim prešao u MotoGP šampionat u kojem je nekoliko sezona vozio nekonkurentni CRT motocikl.

Zatim je usledio prelazak u Pramac Ducati ekipu u kojoj je dokazao svoj talenat osvojivši nekoliko podijuma. Potom su usledile dve sezone u fabričkoj Ducati ekipi u kojoj je došao i do svoje prve pobede i to baš na domaćoj stazi Muđelo.

Petrući je sjajan i zanimljiv lik koji će nedostajati MotoGP šampionatu.

Danilo Petrući odlazi iz MotoGP šampionata Foto: Rob Gray (Polarity Photo)

Bez Mark Markeza u Valensiji

Mark Markez u poslednjih godinu i po dana nema sreće sa povredama. Taman kad su stvari i oporavak krenuli dobro, dogodio mu se novi peh. Tokom priprema pred trku na Portimau, Markez je na off road treningu pao i tom prilikom je zadobio udarac u glavu.

Prve vesti su bile da će Markez propustiti trku na Portimau zbog potresa mozga, ali je zapravo situacija znatno teža. Markezu se obnovila povreda sa kojom je imao problema 2011. godine. Još kada je nastupao u Moto2 šampionatu, Markez je 2011. godina na Sepangu pao i zadobio udarac u glavu. Od siline udarca zadobio je dupli vid i morao je na operaciju oka kako bi se problem sanirao.

Sada je u sličnoj situaciji jer je došlo do oštećenja nerva u oku. Za sada nema nikakvih zvaničnih prognoza oko Markezovog oporavka kao i oko toga da li će morati da se podvrgne još nekoj operaciji. Zaista je velika šteta što nećemo videti Markeza u Valensiji, kao i na predsezonskim testiranjima koji se voze odmah nakon trke.

MotoGP Valensija
Bez Mark Markeza u Valensiji Foto: Honda Racing Corporation

Puno konkurenata za podijum!

Valensija uvek priredi čudne i zanimljive MotoGP trke. U zavisnosti od temperature staze, mnogi vozači imaju šanse da se popnu na podijum ili dođu do pobede.

U Valensiji bismo mogli ponovo da vidimo dobar plasman Aprilije, a ako temperature ne budu visoke i Hondini vozači bi mogli da dođu do podijuma. Yamaha i Fabio Kvartararo su uvek konkurentni, ali očekujte i da Morbideli pruži nešto bolju trku. Pol Espargaro je uspeo da u poslednjoj trci za KTM dođe do podijuma. Doduše od tada se KTM RC16 drastično izmenio i u poslednje vreme se muči kada je temperatura staze nešto niža.

Ducati je dobar, naročito u rukama Frančeska Banjaje koji dolazi svež nakon pobede na Portimau. Suzuki je ostvario napredak što se i moglo videti u Portimau. Mir je izjavio da su i na Mizanu imali dobar potencijal, ali da vremenski uslovi nisu dozvolili da pokažu koliko su napredovali. Ako je Suzuki konačno rešio probleme sa kvalifikacijama, možda bi Mir mogao do svoje druge pobede. Aleks Rins bi takođe mogao iz “senke” da napravi dobar rezultat.

Nadam se samo da ćemo imati zanimljivu trku, a ne reprizu trke na Portimau. Ukoliko Suzuki ili Yamaha povedu trku, lako bi mogli da dobijemo još jednu uspavljujuću trku. Pravi potencijal vozača videćemo već u petak na prvim treninzima.

Dobra stvar je što svi vozači voze nešto opuštenije i bez pritiska, pa bi poslednja trka mogla da bude prava poslastica.

MotoGP Valensija
Foto: Suzuki-racing.com

Predlažemo da u nedelju odložite sve obaveze i uživate u poslednjem MotoGP trkačkom vikednu u ovoj sezoni.

MotoGP Valensija, raspored i satnica trkačkog vikenda:

Petak 

09:00 – 09:40 Moto3 Free Practice Nr. 1
09:55 – 10:40 MotoGP Free Practice Nr. 1
10:55 – 11:35 Moto2 Free Practice Nr. 1

13:15 – 13:55 Moto3 Free Practice Nr. 2
14:10 – 14:55 MotoGP Free Practice Nr. 2
15:10 – 15:50 Moto2 Free Practice Nr. 2

Subota 

09:00 – 09:40 Moto3 Free Practice Nr. 3
09:55 – 10:40 MotoGP Free Practice Nr. 3
10:55 – 11:35 Moto2 Free Practice Nr. 3

12:35 – 12:50 Moto3 Qualifying Nr. 1
13:00 – 13:15 Moto3 Qualifying Nr. 2
13:30 – 14:00 MotoGP Free Practice Nr. 4
14:10 – 14:25 MotoGP Qualifying Nr. 1
14:35 – 14:50 MotoGP Qualifying Nr. 2
15:10 – 15:35 Moto2 Qualifying Nr. 1
15:35 – 15:50 Moto2 Qualifying Nr. 2

Nedelja 

08:40 – 09:00 Moto3 Warm Up
09:10 – 09:30 Moto2 Warm Up
09:40 – 10:00 MotoGP Warm Up

11:00 Moto3 Race
12:20 Moto2 Race
14:00 MotoGP Race


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.