December 6, 2022
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoMV Agusta Rush - Inspirisan mlaznim avionom

MV Agusta Rush – Inspirisan mlaznim avionom

-

MV Agusta Rush predstavljena je prošle godine u limitiranoj verziji od 300 primeraka. Za ovu godinu, MV Agusta je otišla još jedan korak dalje i ažurirala gotovo sve komponente. Tako je Rush sada još ekstremniji motocikl i spada u jedne o najjačih naked motocikala na svetu.

MV Agusta je morala da unapredi Rush kako bi se zadovoljili Euro5 emisioni standardi. Sa obzirom da je većina modela prelaskom na Euro5 agregate izgubila nešto snage, to nije slučaj sa Rush modelom. MV Agusta nije želela da izgubi ništa od snage, pa je agregat koji je preuzet iz Brutale 1000 modela dodatno dorađen.

Moćan agregat sa čak 208 KS!

Već pomenuti agregat iz Brutale-a ima radnu zapreminu od 998 cm3. Kako bi zadovoljili Euro5 emisioni standarad, a da ne bi izgubili na snazi, MV Agusta je smanjila trenje unutrašnjih komponenti agregata i izmenila tajming otvaranja i zatvaranja ventila. Sedište ventila obrađeno je DLC (Diamond Like Carbon) tehnologijom. DLC tehnologija smanjuje trenje između kontaktnih površina.

Smanjenjem trenja kopmonenti i izmenjenim razvodnim sistemom dobio se nešto veći obrtni moment na nižim i srednjim obrtajima. Menjač bi trebalo da je sad još precizniji, zahvaljujući novom senzoru. Sam menjač je pretrpeo blage izmene sa novim primarnim odnosom zupčanika, obrađenim da pruže manje trenja između zupčanika.

MV Agusta Rush
Foto: MV Agusta

MV Agusta je uvek bila prepoznatljiva po auspusima i izduvnim sistemima koje ugrađuje na svoje motocikle. Često se među ljubiteljima MV Aguste te izduvne grane nazivaju “orgulje”. Rush nije ostao uskraćen za majstorije izduvnog sistema, koji iako je doživeo promene u cilju zadovoljavanja Euro5 emisionog standarda i dalje pruža jedinstven zvuk.

Da završimo poglavlje o agregatu sa informacijom da MV Agusta Rush oslobađa 208 KS na 13.000 O/min, a maksimalna deklarisana brzina iznosi preko 300 km/h.

Šasija sa većim akcentom na upravljivost

Rush poseduje cevastu šasiju koja je već decenijama zaštitni znak MV Aguste. Cevasta šasija nosi moderno elektronsko Ohlins EC ogibljenje koje vozaču pruža mogućnost brzog podešavanja i odabira više režima ponašanja ogibljenja.

Kočioni sistem čine vrhunske Brembo Stylema kočione čeljusti sa radijalno postavljenim kočionim cilindrom. Nazad se nalazi egzotični “lentikularni” disk ugrađen u potpuno obložen zadnji točka, koji nosi jednoruka zadnja viljuška.

MV Agusta Rush
Foto: MV Agusta

Na svoju snagu od 208 KS, MV Agusta Rush ima suvu težinu od samo 186 kg. Ako toj težini dodamo rezervoar od 16 litara i ostale tečnosti, težina motocikla spremnog za put prelazi tek nešto preko 200 kg.

Manje agresivna elektronika

Kako bi izvukli maksimum iz agregata i šasije, MV Agusta je redefinisala elektroniku. Nova IMU omogućava tačnije “čitanje” ponašanja motocikla u realnom vremenu. Ugao nagiba motocikla, brzina kretanja i razni drugi parametri sada su još precizniji što ujedno omogućava efikasniji rad elektronskih pomagala.

Na primer, kontrola podizanja prednjeg točka više ne reaguje naglo na podizanje prednjeg točka, već dozvoljava kontrolisano podizanje točka, kako se ne bi gubilo na ubrzanju. Mislim da je suvišno spominjati da je MV Agusta u Rush ugradila sva moguća elektronska pomagala, od kontrole proklizavanja, kontrole podizanja prednjeg točka, preko kontrole startovanja i ABS sistema koji funkcioniše i kada je motocikl pod nagibom. Sam ABS sistem koristi novi Continental MK100 modul.

MV Agusta Rush
Foto: MV Agusta

Futuristička instrument tabla dijagonale 5,5″ više izgleda kao mini računar nego instrument tabla. Prikazuje sva moguća podešavanja i informacije, a uz aplikaciju možete povezati i pametni telefon sa instrument tablom.

Grafike insipirisane mlaznim avionom

Retro izgled sa okruglim prednjim farom i retrovizori u stili caffe racera, savršeno su uklopljeni u čitavu siluetu motocikla. Što se odabira boja tiče, njih je MV Agusta pronašla u vojnim mlaznim avionima, aludirajući na snagu, agresivnost i brzinu koju Rush pruža.

Ukoliko vam nekim slučajem 208 KS nije dovoljno, MV Agusta nudi i kit koji povećava snagu na 212 KS i spušta suvu težinu na 184 kg. Taj kit sadrži i SC project izduvni sistem, koji ruku na srce nije toliko lep kao standardne “orgulje”.

Cena od 38.800 e je prava “sitnica” za istinske ljubitelje MV Aguste i moćnih specijalnih verzija motocikala.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.