NaslovnaMoto SportMotoGPPedrosa vozi u Austriji

Pedrosa vozi u Austriji

-

Krajem juna je iz KTM-a došla vest da će se Pedrosa tokom ove sezone vraćati na stazu. Ove nedelje je stigla i potvrda te vesti, tako da će Dani Pedrosa ponovo voziti trku i to u Austriji!

Dani Pedrosa postao je bitna karika u KTM MotoGP lancu i projektu. Nakon povlačenja sa trkačke staze i odlaska iz Honde, Pedrosa je angažovan za ulogu test vozača KTM-a. KTM je u brzo napredovao, a u poslednje dve sezone redovno se penje i na pobednička postolja.

KTM je uvrstio Pedrosu kao jednog od ključnih osoba za razvoj KTM RC16 MotoGP motocikla. Ove godine Pedrosa je poželeo da nastupa na jednoj od trka, a KTM je bio više nego oduševljen tom idejom.

Šta KTM dobija učešćem Pedrose na trci?

Vožnja velikog broja krugova tokom testova je jedna stvar, a samo učešće na trci je potpuno druga stvar. Na trci vozač izvlači daleko više iz sebe i motocikla i na taj način doprinosi još tačnijim informacijama o ponašanju motocikla tokom same trke.

Pedrosa vozi u Austriji
Foto: Philip Platzer

Iz KTM-a su poručili da će Pedrosa dobiti priliku da vozi na trci onog trenutka kada KTM RC16 za sledeću sezonu bude potpuno spreman. Očigledno da je prva verzija motocikla za sledeću sezonu već spremna i da KTM želi da vidi kakav će biti učinak na stazi.

Domaća, dobro poznata staza

Staza Spilberg, poznatija kao Red Bull Ring domaća je staza za KTM. Nalazi se u blizini KTM-ovog razvojnog centra i svi test vozači, uključujući i Pedrosu poznaju tu stazu kao svoj džep. Zato ne čudi odluka da Pedrosa nastupa upravo u Austriji.

Šta očekivati od Pedrose?

Dani Pedrosa je uvek bio vozač kalibra za podijume i pobede. Međutim, dugo odsustvo sa trka sigurno je uticalo da Pedrosa izgubi “oštrinu” potrebnu za trkanje i dobar plasman. Ipak, Pedrosa je prekaljeni trkač kojem se u trenutku može vratiti nagon za trkanjem. Tako da, ne treba se previše nadati fantastičnom rezultatu, ali ga ne treba ni otpisivati prerano. Očekujte da bude u borbi za bodove.

Foto: Rob Gray (Polarity Photo)

Na ponovni povratak Pedrose na trke čekaćemo samo do 8. avgusta za kad je i zakazana prva trka u Austriji.

Za komentare i diskusiju o Pedrosinom povratku, ali i o drugim vestima iz moto sporta, možete posetiti našu temu na forumu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.