NaslovnaMoto SportPočeo Dakar reli!

Počeo Dakar reli!

-

U petak 5. januara započelo je 46. izdanje Dakar relija na kojem će ove godine učešće uzeti 132 takmičara na motociklima. Dok čitate ove redove, nekoliko takmičara je već moralo da odustane od relija uključujući i Sem Sanderlenda, jednog od favorita za osvajanje Dakar relija.

Ove godine Srbija neće imati svog predstavnika na Dakar reliju, tako da ostaje da ispratimo druge favorite. Ovogodišnji Dakar reli ostaje na teritoriji Saudijske Arabije. Kao i prethodnih godina i ove godine se već nakon tri etape teren pokazao zahtevnim jer je već nekoliko favorita odustalo.

Hajde da prođemo dešavanja od početka relija do kraja treće etape koja se danas završila.

Prolog pripao Hondi

Uvodna etapa ili zagrevanja za Dakar reli zove se prolog i ima dužinu od svega 29 km. Međutim i ovih 29 km pokazalo se zahtevnim za vozače jer su ih dočekali deonice sa dubokim peskom i sa kamenjem. Jedan od favorita Skajler Hous doživeo je pad, ali je uspeo da se vrati u trku, doduše sa priličnim zaostatkom.

Pobeda na prologu pripala je španskom vozaču Schareini na Hondi, drugo mesto osvojio je Daniel Sanders na GASGAS-u, dok je treće mesto osvojio Ros Branč na Hero motociklu.

Počeo Dakar reli!
Tosha Schareini Foto: Honda Racing Corporation

Prva etapa i pobeda za Hero

Prva etapa 2024 Dakar relija vožena je u dužini od 414 km sa promenljivim terenima punim peska, ali i kamenitim deonicama. Jedan od takmičara koji se odmah na prvoj etapi suočio sa najtežim izazovom – odustajanjem bio je pobednik prologa Tosha Schareini koji je na kamenitim deonicama završio svoje učešće na reliju.

Teška prva etapa pripala je iskusnom Ros Branču na Hero. Branč je etapu odradio fantastično završivši je sa 10 min i 54 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog Riki Brabeka na Hondi i trećeplasiranog Mejson Kleja.

Počeo Dakar reli!
46 BRANCH Ross

Druga etapa i još jednom promešane karte

Druga etapa u dužini od 464 km vodila je u geografsko srce Saudijske Arabije. Ovo je bila i prva etapa na kojoj su se takmičari susreli sa peščanim dinama. Navigiranje je bio još jedan od faktora presudnih za dobro vreme na etapi.

Hose Ignasio bio je najveštiji na drugoj etapi ostavivši iza sebe Benavidesa i Kvintanilju. Mejson Klajn je na svom Kove motociklu posle nepunih 50 km imao tehnički problem sa puknutim crevom za dovod ulja. Zbog ovog problema motocikl je morao u bivak gde mu je zamenjen agregat. Klajn će se vratiti u trku, ali će dobiti penalizaciju od sat vremena što automatski znači da se oprostio od borbe za podijum.

Počeo Dakar reli!
11 CORNEJO FLORIMO José Ignacio (chl),

Treća etapa, treći pobednik

Distanca specijale treće etape iznosila je 438 km. Pustinja Saudijske Arabije prilično je zahtevna, a tome najbolje može da potvrdi Sem Sanderlend koji je doživeo mehanički problem zbog kojeg je napravio zaostatak od preko tri časa.

Treća etapa Dakar relija još jednom je dokazala da nije sve u trkanju. Dva sjajna vozača i pre svega čoveka, Tobi Prajs i Skajler Hous stali su da pomognu Bühleru koji je doživeo pad nakon 360 km etape. Prajs i Hous ostali su sa njim dok pomoć nije stigla. Izgubili su dragoceno vreme, ali su pokazali da su pre svega ljudi. Nakon završetka etape, organizatori su im vratili vreme koje su izgubili dok su stajali i pomagali Bühleru koji je prebačen u bolnicu zbog bolova u donjem delu leđa.

Pobedu na etapi odneo je Kevin Benavides na KTM-u sa prednosti od samo 1 minut i 11 sekundi ispred Riki Brabeka i Van Beverena.

Kevin Benavides Foto: Rally Zone

Branč vodi u generalnom poretku

U generalnom poretku posle tri etape vodi Ros Branč na Hero-u. Svojom strpljivom i pametnom vožnjom trenutno ima prednost od 3 minuta i 11 sekundi dok drugo i treće mesto drže Hose Ignasio i Brabek, obojica na Hondi.

Već sutra vozače čeka četvrta etapa sa specijalom dužine 299 km.

Za utiske povodom ovogodišnjeg Dakar relija možete posetiti temu na forumu i ostaviti vaše utiske.

Vozač:Tim:Vreme:ZaostatakKazna
146(BWA) ROSS BRANCHHERO MOTOSPORTS TEAM RALLY14H 32′ 51”00H 01′ 00”
211(CHL) JOSE IGNACIO CORNEJO FLORIMOMONSTER ENERGY HONDA TEAM14H 36′ 02”+ 00H 03′ 11”
39(USA) RICKY BRABECMONSTER ENERGY HONDA TEAM14H 37′ 59”+ 00H 05′ 08”00H 01′ 00”
47(CHL) PABLO QUINTANILLAMONSTER ENERGY HONDA TEAM14H 49′ 07”+ 00H 16′ 16”00H 06′ 00”
542(FRA) ADRIEN VAN BEVERENMONSTER ENERGY HONDA TEAM14H 53′ 07”+ 00H 20′ 16”
647(ARG) KEVIN BENAVIDESRED BULL KTM FACTORY RACING14H 53′ 23”+ 00H 20′ 32”
72(AUS) TOBY PRICERED BULL KTM FACTORY RACING14H 55′ 48”+ 00H 22′ 57”
85(AUS) DANIEL SANDERSRED BULL GASGAS FACTORY RACING14H 57′ 04”+ 00H 24′ 13”
91(ARG) LUCIANO BENAVIDESHUSQVARNA FACTORY RACING14H 59′ 51”+ 00H 27′ 00”
1023(CZE) MARTIN MICHEKORION – MOTO RACING GROUP15H 00′ 03”+ 00H 27′ 12”
Generalni plasman vozača posle 3. etape

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.