NaslovnaMoto GaražaPotpuno novi Piaggio Beverly 300 i 400 sa snažnijim agregatom

Potpuno novi Piaggio Beverly 300 i 400 sa snažnijim agregatom

-

Možemo slobodno reći da je 2021. godina, godina povećanja radne zapremine agregata u svim kategorijama motocikala. Razlog za to je EURO5 emisioni standard koji je strožiji iz agregata je teže zadovoljiti taj standard, a da se ne izgubi snaga. Najnoviji u redu skutera sa drastičnim promenama je popularni Piaggio Beverly 300 i 400 koji su potpuno redizajnirani, počev od šasije do agregata.

Gradski Piaggio Beverly dobro se prodaje i može se često videti po gradu, a koliko je popularan govori i to da ga mnogi saobraćajni policajci voze po gradu. Kako bi Piaggio zadržao svoj primat na tržištu, red je bilo da Piaggio napravi redizajn Beverly 300 i 400 modela.

Vreme je bilo da se izvrši redizajn, ali je isto tako bilo i nužno zbog već pomenutog EURO5 emisionog standarda. Kad su već morali da rade promene agregata, Piaggio je rešio da dodatno zasuče rukave i posveti se celom paketu.

Beverly sa snažnijim agregatom

Da krenemo od manjeg agregata radne zapremine 278 cm3. Iako Piaggio još nije izdao detaljnu tehničku specifikaciju za oba modela, nije naglašeno da li je radna zapremina za Beverliy 300 povećana sa dosadašnjih 278 cm3 na 300 cm3. U svakom slučaju, agregat je snažniji za 23% u poređenju sa prethodnom generacijom. Maksimalna snaga iznosi 25,8 KS (19 kW) pri 8.000 O/min. Obrtni moment povećan je za 15% i sada iznosi 26 Nm na 6.250 O/min.

Piaggio Beverly 300 i 400
Foto: Piaggio

Što se tiče Beverly 400 modela, kod njega je jasno naglašeno povećanje radne zapremine sa 350 cm3 na 400 cm3. Osim povećanja radne zapremine, Piaggio je naglasio da su radili na tome da potpuno eliminišu sitnije vibracije, kao i da je agregat sada još tiši. Zahvati na agregatu doneli su blago povećanje snage na 35,4 KS (26 kW) na 7.500 O/min uz maksimalni obrtni moment od 37,7 Nm. Iako povećanje snage nije znatno, Piaggio se trudio da agregat napravi što “elastičnijim”.

Novo Showa ogibljenje i drugačija šasija

Agregati će biti smešteni u novu šasiju sa gredama i kombinacijom čeličnih cevi. Pored šasije, najveće unapređenje dolazi na polju ogibljenja. Piaggio Beverly 300 i 400 dolaze sa Showa prednjom viljuškom sa prečnikom štapova od 35 mm. Pozadi se takođe nalazi Showa ogibljenje u vidu dva amortizera koje nude mogućnost podešavanja predopterećenja u 5 nivoa.

Felne su zadržane u dimenzijama od 16″ napred i 14″ pozadi i izrađene su od lagane legure. Beverly 400 dobio je i šire gume koje sada dolaze u dimenzijama 120/70 napred i 150/70 pozadi (ranije 110/70 napred i 140/70 pozadi).

Piaggio Beverly 300 i 400
Foto: Piaggio

Za korak moderniji

Piaggio Beverly 300 i 400 dobili su i neka tehnološka unapređenja u vidu “keyless” sistema koji omogućava pokretanje bez upotrebe ključa, otvaranje sedišta kao i otvaranje brave čepa rezervoara.

Prekidači na upravljaču dobili su novi izgled i raspored kako bi bili na pogodnijem mestu. Nova je i LCD instrument tabla prečnika 5,5″. Beverly 300 i 400 nude i mogućnost povezivanja preko Bluetooth uređaja putem PIAGGIO MIA sistema za povezivanje, tako da možete biti u toku sa obaveštenjima koja vam stižu na vaš pametni telefon (poruke, propušteni pozivi, itd.).

Piaggio Beverly 300 i 400
Foto: Piaggio

Oba modela dolaze u nekoliko kombinacija boja i grafika.

Piaggio sa Beverly 300 i 400 modelima i do sad veoma dobro prolazio na tržištu, pa nema sumnje da i nova generacija neće biti ništa lošija u prodaji. Cena još nije poznata, ali verujemo da će uskoro biti objavljena.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.