NaslovnaMoto GaražaPrikoličari (Slovenija 2023)

Prikoličari (Slovenija 2023)

-

Putevi oko Slovenije i naročito prevoji kroz Austriju su, blago rečeni lepi. Isto je mislila i naša ekipa forumaša koji su se uputili ka Sloveniji. Postojao je samo jedan problem: nije im se vozilo 1.300 km auto puta, te su motocikle spakovali na prikolicu i otišli sa ciljem da voze samo njima zanimljive puteve i tako nastaje putopis – Prikoličari (Slovenija 2023).


Sezona 2022 u punom jeku, Avgust mesec @lestra i ja na vožnji kroz Albaniju, Crnu Goru i BiH. Uveče nakon celodnevnog putovanja razgovaramo o vožnji, motorima itd. Pričamo i o nekoj vožnji za narednu sezonu gde bi mogli voziti u nekoliko dana i već tada se dogovaramo da odemo do Slovenije i odatle pravimo dalje vožnje. Do duše, priča o Sloveniji je pre mene bila planirana sa druga dva druga, ali ništa nije bilo definisano.
Slede odmori, poslovi, kraj sezone, dolazi zima. Sa što jačom zimom i snegom još više mašte o motoru i vožnji.

Predlazem neke rute, pricamo, ali nista konkretno i tako vreme prolazi…. Dolazi April-Maj i shvatamo svi da plan i dogovor bilo kakav moraju da se naprave ako smo reseni i voljni da idemo negde.

Nas četvoro je u priči.
@lestra, Cika Iva, Spale i ja.
Pravimo viber grupu u kojoj se ništa ne dogovaramo. Planiramo viđanje, danas – sutra, svi u poslovima, gužva, haos.

Nalazimo se jedan dan, pijemo kafu i definišemo gde ćemo i kako ćemo.
Imamo na raspolaganju 5 dana.

Do Slovenije imamo 600 – 650 km od Aranđelovca i to skoro sve auto put. Nikome se ne vozi 1.300 km auto puta i dogovor je da motore stavimo na auto prikolicu i da se tako prevezemo do Slovenije i odatle motorima vozimo sve ostale rute.

Jedan od predloga je da se pronađe smeštaj u Ljubljani jer je sve u radijusu od 200 – 250 km (Austrija, Italija, Hrvatska). Plan je da po danu vozimo 300 – 400 – 500 km i uveče se vratimo u bazu.

Kroz dalju priču shvatamo da je još bolje pronaći smeštaj u Kranju zbog same pozicije, svi glasaju za Kranj i na kraju nalazimo smeštaj na Bledu, kaparišemo i tu se priča oko smeštaja i baze završava.

Nakon samog planiranja puta Ivanov auto sa kojim smo planirali da prevezemo motore pretrpljuje havariju i nastaje pometnja. U istom trenutku moj auto koji koristim za vuču je na velikom servisu i već planiramo da vozimo motore na točkovima preko Crne gore i uz Jadransku magistralu, ali nam u tom slucaju ne treba 5 nego 7-8 dana.

Pošto Ivan drži auto servis, po hitnom postupku se napada njegov auto i radi popravka.

Imamo na raspolaganju dve prikolice. Jednu veliku šlep auto prikolicu i jednu manju koja je idealna za vuču.

Na dva dana pred polazad Deki (Spale) javlja kako odustaje od puta jer se razboleo, ima temperaturu i ne oseca se zdravim da vozi.

Krecemo probu da spakujemo motore na manju prokolicu zbog lakseg transporta, ali ne uspevamo da spakujemo lepo ni dva motora, a ne tri. Jedina opcija je velika prikolica.
Pakujemo dva motora, a treći ne može da stane zbog praznine na sredini prikolice. Trci, juri, pravi metalnu plocu koja poklapa sredinu da bi motor mogao lepo da se naveze i veze.

Uveče pred sam polazak Deki se javlja i saopštava da ipak ide.

Ivan zove da se odmah dovezu motori i da ih lepo vezemo da bi sutradan lepo i normalno krenuli. Lestra komplikuje stvari neće uveče da natovari motor, vec hoće ujutru i tako nastaje svađa i čarolije putovanja. A realno kakvo je to putovanje ako nema “varnica” pre puta? 

Motori i motoristi su:
– Ivan (Yamaha tracer 900)
– Dejan (Honda NC 750)
– Strahinja (Honda Africa 1000 Adv)
– Bojan (BMW R1200GS Adv)

Uka, buka, jurnjava, motori su spakovani, mi spakovani i spremni za putovanje.
Dogovor je da krenemo sutra 31.05. u 15h, ali ja sa posla ne uspevam da izadjem pre 16:30.
Od ujutru čim sam se probudio drzi me euforija samo da krenemo, a na kraju ja kasnim.
Krećemo od Ivanove kuće i na 20km od polaska shvatam da sam zaboravio čizme.

Prikoličari (Slovenija 2023)

Pravimo prvu pauzu posle 15 min vožnje, zovem ženu da krene i da mi donese čizme. Stiže komad opreme, smejemo se i idemo dalje.

Prikoličari (Slovenija 2023)

Ništa ne ide kako je planirano i svi imamo osećaj da će samo vožnja biti vrhunska što se kasnije i obistinilo.

Zbog mog kašnjenja stižemo na Bled u dva – pola tri ujutu. Bled mesto kao iz bajke… Mir, tišina, čisto, lepota neopisiva.
Stovaramo motore, pazimo da ne pravimo buku, jer na Bledu posle 22 – 23h se više ništa ne čuje… Ulazimo u smeštaj, sređivanje i spavanje.

Prvi dan: Slovenija – Austrija – Italija – Slovenija

Prvi dan: Slovenija – Austrija – Italija – Slovenija 

Bled – Kranjska Gora – Grossglokner – Tolmezzo – Tarvisio – Podkoren – Bled

Nastavak putopisa Prikoličari (Slovenija 2023) možete pročitati u temi na forumu.

 


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.