August 7, 2020
Naslovna Garaža Priprema motocikla za početak sezone

Priprema motocikla za početak sezone

-

Sitno brojimo do početka nove sezone. Iako je vreme još hladno, uskoro nas očekuje pravo proleće koje valja da dočekamo spremni za prvu vožnju. Ipak, pre prve vožnje potrebno je proveriti motocikl i iz tog razloga bitna je priprema motocikla za početak sezone. Priprema se ogleda uglavnom u proverama stanja u kom se motocikli i njegove komponente nalaze.

Veoma je bitno da ne žurite da sa prvom vožnjom i da odvojite jedan deo dana kao biste detaljno pregledali vaš motocikl.

Proverite nivo ulja

Ranije smo pisali tekst o pripremi motocikla za zimu u kom smo spomenuli da je poželjno promeniti ulje pre “zimskog sna” motocikla. Bilo da ste zamenili ulje pre stavljanja motocikla u period mirovanja ili čak iako ulje nije promenjeno, preporučujemo da pre prvog startovanja motocikla obavezno proverite nivo ulja u agregatu.

Priprema motocikla za početak sezone
Priprema motocikla za početak sezone: provera nivo ulja Foto: shutterstock

Kada završite sa proverom ulja, uzmite baterijsku lampu i osvetlite sva creva sa hladnjaka i sagnite se ispod motocikla kako bi proverili da tokom zime nije došlo do curenja ulja ili rashladne tečnosti. Kasnije, nakon prvog starta pustite motocikl da dostigne radnu temperaturu, a zatim obavezno još jednom proverite nivo ulja, kao i da li se pojavilo neko curenje iz bilo kog dela motocikla. Provera nivoa ulja kada je motocikl hladan nije najpouzdanija jer se može dogoditi da je nešto ulja ostalo u samom agregatu. Najbolje je da se provera ulja još jednom izvrši kada se agregat i ulje zagreju, jer će se tada svo ulje sliti u karter.

Kočnice

Posle ulja, a pre sledeće radnje, obavezno proverite kočnice. Prvo proverite nivo potrošenosti kočionih pločica. Na samim pločicama obično postoje indikatori potrošenosti. Zatim obavezno proverite nivo kočione tečnosti u rezervoaru prednje i zadnje kočnice. Ukoliko vozite motocikl sa doboš kočnicama, proverite zategnutost i podmažite sajle. Kočione obloge kod doboš kočnica tokom stajanja mogu da korodiraju i da pri prvom kočenju ne koče dovoljno dobro.

Preporuka je da motocikle sa disk ili doboš kočnicama gurate napred – nazad i da pritiskate prednju i zadnju kočnicu kako biste se uverili da sve funkcioniše u najboljem redu.

disk kočnice
Foto: Pixabay.com

Posle provere kočnica, prstom predjite preko štapova prednje viljuške. Na ovaj način možete utvrditi da li dolazi do propuštanja ulje. Ukoliko ima tragova ulja, semering je pri kraju i uskoro ćete morati da ga zamenite.

Akumulator

Jedan od najčešćih razloga zbog kojeg motocikl neće da upali posle dugog stajanja je akumulator. Akumulator može da se isprazni tokom dužeg stajanja u hladnoj prostoriji. Preporuka je da se akumulator dopuni pre prvog startovanja i da se provere i po potrebri očiste i dotegnu klemne.

Za punjenje akumulatora najbolje je koristiti pametne punjače pomoću kojih možete bezbedno dopuniti akumulator. Noviji motocikli često ne trpe slabiji napon i elektronika može da trpi ukoliko akumulator nije dopunjen. Vodite računa o tome kako biste izbegli neželjene posledice.

Očistite karburatore i sipajte sveže gorivo

Karburatori su takodje jedan od uzroka teškog startovanja motocikla posle dužeg stajanja. Gorivo iz samog karubratora lako ispari, a osim toga na dnu čašice karburatora od stajanja znaju da se nakupe nečistoće. Pregledajte i očistite karburatore i dospite u čašice malo goriva. Kad smo kod goriva, ukoliko ste tokom zime ostavili prazan rezervoar ili ste sipali gorivo, a niste dodali stabilizator goriva, najbolje je da dospete novo, sveže gorivo u rezervoar.

Priprema motocikla za početak sezone
Priprema motocikla za početak sezone Foto: Shutterstock

Lanac

Nije na odmet pre prve vožnje očistiti i podmazati lanac. Osim što se ovim postupkom produžuje životni vek lanca, tokom podmazivanja moguće je uočiti ukoliko lanac ima oštećenja.

Pritisak u gumama i opšte stanje guma

Veoma je važno da pre prve vožnje proverite stanje guma na vašem motociklu. Proverite dubinu šare, kao i da li guma na sebi ima pukotine. Nakon vizualnog pregleda proverite i pritisak u gumama. Pritisak u gumama je krucijalna stvar za vašu bezbednost i stoga se pridržavajte pritiska koji je propisan za vaš tip guma, a koji je naveden od strane proizvođača.

Priprema motocikla za početak sezone
Foto: shutterstock

Svetlosna grupa i prekidači

Ukoliko ste sve gore nabrojane radnje obavili, vreme je da startujete vaš motocikl. Dok motocikl polako dostiže radnu temperaturu, izvršite proveru signalizacije i svetlosne grupe. Počnite redom i proverite poziciono svetlo, kratko i dugačko svetlo, zatim pokazivače pravca kao i stop svetlo. Osim toga, uverite se da svi prekidači funkcionišu besprekorno.

Završna provera pre vožnje

Kada motocikl dostigne radnu temperaturu, isključite ga i prošetajte se jedan krug oko motocikla. Proverite još jednom nivo ulja, kao i da li postoji curenje tečnosti iz nekih creva ili agregata. Imajte na umu da su se delovi agregata već prilično ugrejali, te se nemojte previše približavati agregatu ili auspuhu kako se ne biste opekli.

Ukoliko niste primetili bilo kakav kvar ili neispravnost sada možete polako obući zaštitnu opremu i započeti prvu vožnju. Tokom prve vožnje imajte na umu da još niste ušli u formu i da vam je potrebno malo vremena da se ponovo naviknete na vožnju motociklom. Tokom prvih par vožnji vozite lagano i trudite se da povratite osećaj prilikom kočenja i doziranja gasa.

vožnja motocikla
Foto: Pixabay.com

Uživajte u vožnji!


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,294FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
105PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se