NaslovnaMoto GaražaProblemi sa vozačkom dozvolom zbog neupisivanja položene A kategorije

Problemi sa vozačkom dozvolom zbog neupisivanja položene A kategorije

-

Pre izvesnog vremena pisali smo o uvođenju probnih vozačkih dozvola za A kategoriju. Od 1. septembra probna vozačka dozvola je i zvanično počela da se izdaje, a sa prvim dozvolama došli su i prvi problemi. Glavni problemi sa vozačkom dozvolom nastali su zbog neupisivanja položene A kategorije, odnosno podkategorija u probnu vozačku i u vozačku dozvolu.

Na našem forumu otvorena je tema u vezi sa probnim vozačkim dozvolama. U ovoj temi javio nam se veliki broj novih vozača A kategorije koji su se požalili na razne probleme koje su ih snašle prilikom izdavanja probne vozačke dozvole.

Sagledanjem problema koji su prijavljeni, došli smo do zaključka da zaposleni na izdavanju vozačkih dozvola tumače novi zakon različito. Da bi svima bilo jasnije o čemu se tačno radi, opisaćemo nekoliko primera u daljem tekstu.

Neupisivanje svih kategorija u vozačku dozvolu

Najveći problem je taj da se u nekim opštinama u dozvolu ne unose sve kategorije na koje je vozač stekao pravo, a prema zakonu mu pripadaju. Tako smo dobili dokumentovane primere u kojima se na primer u Beogradu u Ljermontovoj upisuju sve kategorije, dok na primer u Novom Sadu to nije slučaj.

Na narednoj slici videćete primer probne vozačke dozvole izdate u Ljermontovoj u Beogradu:

Probna vozačka dozvola
Probna vozačka dozvola

Sa druge strane, imamo primer probne vozačke dozvole izdate u Novom Sadu. U ovoj dozvoli nisu upisane A2, A1 i AM kategorija, kao što bi prema zakonu bilo pravilno.

Problem neupisivanje položene A kategorije

Međutim, ovaj slučaj neupisivanje svih kategorija ne odnosi se samo na probne vozačke dozvole. Dobili smo primere “redovnih” vozačkih dozvolama, takođe sa neupisanim svim kategorijama.

Problem neupisivanje položene A kategorije
Problem neupisivanje položene A kategorije

Iz priloženih primera probnih vozačkih i vozačkih dozvola može se uočiti da vozači koji su stekli pravo upravljanje vozila A kategorije, nemaju pravo upravljanja vozilima A1, A2 i AM kategorije (u nekim slučajevima) iako u zakonu o bezbednosti saobraćaja jasno stoji napisan sledeći član:

Član 195: Vozač vozila kategorije A, može da upravlja vozilom kategorije A1, A2 i AM.

Dalje, isti član 195: U vozačku dozvolu upisuju se sve kategorije vozila kojima vozač ima pravo da upravlja prema odredbama ovoga člana.

Sledeći član jasno i nedvosmisleno ukazuje da se kategorije moraju upisati u vozačku dozvolu:

Član 196: Licima koja su do dana stupanja na snagu ovog zakona stekla pravo na upravljanje motornim vozilima, odnosno skupovima vozila određene kategorije, traktorima, radnim mašinama, motokultivatorima, biciklima sa motorom i tramvajima, na njihov zahtev izdaće se vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilom, odnosno skupom vozila sledećih kategorija:

1) A kategorije – vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilima kategorija A, A1, A2, F, AM i M,

Prema ovim članovima, mislimo da neupisivanje kategorije, na koje vozači imaju pravo, predstavlja direktno kršenje zakona o bezbednosti saobraćaja.

Ovim putem apelujemo na sve institucije zadužene za izdavanje dokumenata kao i za bezbednost saobraćaja na putevima da preduzmu sve mere kako bi se ovaj problem rešio. Verujemo da je do ovih problema došlo zbog neusaglašavanja zakona, kao i da će problem biti ubrzo rešen.

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.