NaslovnaMoto GaražaSuzuki V-Strom 1050 - Novi Strom za više uživanja

Suzuki V-Strom 1050 – Novi Strom za više uživanja

-

Suzuki je na EICMA 2019 sajmu motocikala predstavio svoj novi “veliki” V-Strom 1050. V-Strom 1050 za 2020. godinu dolazi sa velikim brojem unapređenja, ali i u tri različite verzije. Tako Suzuki u ponudi sada ima V-Strom 1050, V-Strom 1050 XT i V-Strom 1050 XT Adventure. Razlike između verzije nisu prevelike, pa ćemo se u tekstu potruditi da obuhvatimo sve tri verzije popularnog Suzuki -jevog motocikla namenjenog za duža putovanja.

Novi (stari) agregat sa više snage

Iako za razliku od prošle generacije V-Strom -a u nazivu stoji 1050 umesto 1000, zapremina agregata nije povećana. V-Strom 1050 i dalje pokreće vodeno hlađeni dvocilindrični agregat u V konfiguraciji, sa četiri ventila po cilindru. Radna zapremina agregata je ostala i dalje na 1.037 cm³. Ipak, na agregatu su odrađene brojne izmene koje su novi V-Strom 1050 učinili efikasnijim, snažnijim i modernijim u odnosu na prethodnu generaciju.

Za početak krećemo od poboljšanja unutar samog agregata. Klipovi su napravljeni od drugačijeg materijala, te su sada čvršći, a pri tome i lakši. Tri klipna prstena po klipu su takođe napravljena tako da doprinesu što sporijem trošenju i sprečavanju prolaska ulja u cilindre. Promene na klipovima i klipnim prstenima napravljenu su iz razloga što je kompresioni odnos povećan sa 11,3:1 na 11,5:1.

Dalje, promene su izvršene na bregastim osovinama koje sada omogućavaju da se usisni i izduvni ventili više otvaraju. Osim te promene, takođe je promenjen i tajming otvaranja i zatvaranja ventila koji je sada podešen tako da su ventili kraće vremena otvoreni u istom trenutku.

Za paljenje smeše u cilindrima zadužene su dve svećice po cilindru. Prva, primarna svećica nalazi se na standardnom mestu, odnosno u centru glave. Primarna svećica zadužena je za paljenje smeše pri svim obrtajima. Druga, sekundarna svećica nalazi se sa bočne strane i uglavnom je zadužena za paljenje smeše pri nižim obrtajima kako bi V-Strom 1050 imao uglađeniju isporuku snage.

Te promene dovelu su do boljeg, tj. efikasnijeg sagorevanja smeše u cilindru, a samim tim i do bolje isporuke snage.

Ali, unapređenjima nije kraj ovde. Veličina hladnjaka je povećanja za približno 15%, što će u krajnjoj meri omogućiti efikasnije hlađenje agregata. Osim hladnjaka za rashladnu tečnost, V-Strom 1050 sada poseduje i hladnjak za ulje koji je smešten blizu filtera za ulje.

Suzuki V-Strom 1050 dobio je i unapređeno proklizavajuće kvačilo, za koje u Suzuki -ju tvrde da olakšava promenu stepena prenosa naniže.

Kako bi smanjili emisiju izduvnih gasova i zadovoljili Euro5 emisioni standard, Suzuki je projektovao novi izudvni sistem. Katalizator većeg volumena zaslužan je upravo za smanjenje štetnih gasova tako što sprečava ispuštanje hidrokarbonata u atmosferu.

Napajanje gorivom obavlja se preko potpuno novih leptirastih tela i ride-by-wire sistema. Prečnik leptirastih tela povećan je sa 45 mm na 49 mm. Svako od dva leptirasta tela povezano je nezavisno na cilindre. U svakom leptirastom telu nalazi se po jedan leptir ventil, dozvoljavajući da se na taj način svaki leptir ventil otvara nezavisno jedan u odnosu na drugi. Takav način otvaranja omogućava precizniju kontrolu doziranja gasa.

Svaki cilindar ima po jedan injektor na čijem kraju se nalaze mlaznice sa 10 rupica, omogućavajući fino raspoređivanje goriva unutar cilindra kako bi se postigla veća efikasnost prilikom sagorevanja goriva.

Suzuki V-Strom 1050

Šasija napravljena sa ciljem da pruži komfor

Dvocilindrični agregat u V konfiguraciji ima prednost što je dosta uzak. Zahvaljujući tome u Suzuki -ju su mogli da se posvete pravljenju šasije koja će moći da pruži komfor i udobnost, a da pri tome zadrži solidnu upravljivosti i stabilnost u vožnji.

Aluminijumski “twin spar” ram uparen sa aluminijumskom zadnjom viljuškom pružaju dovoljno krutosti, a u isto vreme celokupna šasija ima relativno malu težinu. Pored udobnosti, balans motocikla i stabilnost bili su glavni fokus inženjera.

Upravo je uzak ram omogućio da se napravi priličan komfor kako za vozača tako i za suvozača. Rezervoar zapremine 20 litara lepo je upakovan u siluetu motocikla. Pri tome se vodilo računa da vozač ima dovoljno mesta za noge, a da ujedno može i lako da dohvati tlo. Dosta prostora za noge i uspravljen upravljač doprinose tome da V-Strom 1050 bar na papiru ima dosta dobru ergonomiju.

Pored položaja vozača, u Suzuki -ju su mislili i na udobnost. Sedišta za vozača i suvozača napravljena su zasebno. V-Strom 1050 XT verzija ima sedište vozača koje može dodatno da se podigne za 20 mm pomoću alata koji se dobije uz motocikl. Suzuki je mislio i na estetiku, pa je pomeranje sedište izvedeno tako da prati liniju rezervoara.

Suzuki V-Strom 1050

Zadovoljavajuće ogibljenje

Ogibljenje je prilagođeno tako da vozaču pruži sve što mu je potrebno po pitanju performansi i po pitanju podešavanja. KYB prednja obrnuta viljuška sa unutrašnjim prečnikom štapova od 43 mm sasvim će zadovoljiti sve potrebe koje se stavljaju pred Suzuki V-Strom 1050. Na prednjoj viljušci može da se podešava kompresija i povrat i na taj način ogibljenje može da se prilagodi težini putnika i prtljaga. Podešavanje se obavlja jednostavnim okretanjem točkića na zadnjem amortizeru.

KYB mono-šok amortizer pozadi koristi mehanizam prilagođavanja pritiska fluida u amortizeru omogoćavajući uglađenu reakciju. Predopterećenje opruge amortizera i predopterećenje samog amortizera mogu se podešavati. Osim toga, moguće je podešavati i povrat.

Kočnice na nivou zadatka

Suzuki se odlučio da na V-Strom ugradi Tokiko (Tokico) kočioni sistem. Za kočenje napred zadužene su radijalno postavljene kočione čeljusti sa četiri klipa po kočionoj čeljusti. Dva diska napred prečnika su 310 mm, dok se pozadi nalazi jedan disk prečnika 260 mm sa kočionom čeljusti sa jednim klipom prečnika 38 mm.

Kočioni sistem ima nekoliko elektronskih pomagala koji čine vožnju daleko bezbednijom, ali ćemo o tome u delu gde ćemo opisivati elektronski paket.

Elektronski paket napravljen sa svrhom

Jedna stvar koja mi se izuzetno sviđa kod elektronskog paketa koji V-Strom 1050 poseduje je to što je svako pomagalo napravljeno sa svrhom. Neki konkurentni modeli imaju možda bogatiji elektronski paket, ali je kod V-Strom -a nekako sve napravljeno praktično, ali ne previše komplikovano.

Prvo da počnemo od SDMS (Suzuki Drive Mode Selector) sistema. Suzuki je na V-Strom ugradio sistem koji omogućava vozaču da odabere tri različita karaktera odziva gasa.
– A režim pruža oštar odziv na gas
– B režim pruža blag odziv na gas
– C režim pruža najblaži odziv na gas

Samo da napomenem da ovo nije kontrola proklizavanja već samo podešavanje ponašanja agregata. U svakom slučaju SDMS sistem radi u korelaciji sa kontrolom proklizavanja.

Kad smo kod kontrole proklizavanja, ona dolazi sa tri režima rada. Prvi režim ima najmanji nivo osetljivosti, drugi režim je prilagođen za vožnju u gradskim uslovima, dok je treći režim prilagođen za vožnju u kišnim i hladnim uslovima. U trećem režimu kontrola proklizavanja maksimalno reaguje i na najmanje proklizavanje zadnjeg točka.

Kontrola proklizavanja po potrebi može i da se isključi.

Suzuki V-Strom 1050

Jedna stvar koja je novina na V-Strom -u 1050 je takozvani “Suzuki Easy Start System”. Ovaj sistem omogućava lako startovanje motocikla jednostavnim pritiskom na dugme. Znam da ćete pomisliti da se svi motocikli tako startuju, ali kod ovog sistema nema potrebe da držite dugme pritisnutim dok se agregat ne uključi. Dovoljno je samo da pipnete i pustite dugme, a kada se agregat pokrene sistem će sam odraditi sve što je potrebno. Zanimljiva stvar koja može da doprinese lakšem startovanju u hladnijim uslovima jer ovaj sistem prati sve parametre agregata.

Ono za šta je verzija V-Strom 1050 XT bogatija od “obične” verzije je unutrašnja merna jedinica (IMU) koja prati dešavanja motocikla u 3 ose i u 6 pravaca. Jedinica prati koliko je motocikl nagnut napred prilikom kočenja ili nagnut ka zadnjem kraju prilikom ubrzanja. Zatim prati ugao pod kojim motocikl prolazi kroz krivinu, a prati i zakrenutost motocikla na taj način izračunavajući koliko je oštra krivina kroz koju se prolazi.

Takva IMU jedinica otvorila je prostor za takozvani “motion brake system” koji prati sva opisana dešavanja, a zatim prilagođavanja silu doziranja kočioni sile prilikom kočenja kroz krivine. U zavisnosti od raspoloživog prijanjanja prilikom kočenja, sistem odlučuje da li da popusti silu kočenja ili da pojača.

Ova opciju poseduje samo XT verzija, dok standardna verzija poseduje konvencionalni ABS sistem.

Suzuki V-Strom 1050

XT verzija poseduje i kontrolu startovanja na usponu (hill hold control system). Ovaj sistem poseduje i većina konkurentskih putnih motocikala, a sistem funkcioniše tako što kada motocikl stane na usponu IMU jedinica detektuje situaciju i izvršava pritisak zadnje kočnice sprečavajući motocikl da krene unazad. Pritisak na zadnju kočnicu traje 30 sekundi što je sasvim dovoljno da se vozač fokusira na nežno kretanje na usponu.

Podešavanja parametara ABS -a, kontrole proklizavanja i ostalih pomagala, kao i pregled informacija obavlja se preko pregledne i prijatne LCD instrument table. Na instrument tabli možete pronaći sve podatke poput trenutne brzine kretanja, broja obrtaja, trenutnog stepena prenosa, odometar, i još mnoge druge informacije. Podešavanje svih parametara obavlja se preko dugmadi na upravljaču.

Moćna svetlosna grupa, retro dizajn i još par praktičnih sitnica

Kompletna svetlosna grupa (pozicija, kratko i dugačko svetlo) smeštena je unutar glavnog fara koji je lepo upakovan u siluetu V-Strom -a. U Suzuki -ju tvrde da je svetlosna grupa izuzetno dobra u svim vremenskim uslovima. Na spisku dodatne opreme nalaze se i maglenke koje doprinose boljem osvetljenje i moćnom izgledu.

Suzuki V-Strom 1050 poseduje i USB priključak sa leve strane instrument table na koju se može priključiti jedan uređaj. XT verzija poseduje i dodatni ulaz za napajanje od 12V odmah ispod sedišta vozača.

Vetrobran je dizajniran u vazdušnom tunelu radi pružanja optimalne zaštite. XT verzija u standardnom paketu poseduje podesiv vetrobran, dok u standardnoj verziji podesivi vetrobran mora da se doplati.

Suzuki V-Strom 1050

Suzuki V-Strom 1050 XT može se pohvaliti i vrlo korisnim centralnim štenderom, koju je ruku na srce Suzuki mogao ugraditi i na “običnoj” verziji V-Strom -a.

Dizajn V-Stroma urađen po uzoru na legendarni DR-Z sa kojim se Suzuki nadmetao na mnogim reli takmičenjima u prošlosti.

Suzuki je učinio da V-Strom 1050 i V-Strom 1050 XT ponovo budu jedni od najpoželjnijih motocikala u svom segmentu. Ono što oduševljava kod ovog motocikla su jednostavnost i praktičnost koja će zasigurno privući mnoge zaljubljenike u putovanja motociklom. Suzuki V-Strom 1050 zaista deluje kao cenovno pristupačan motocikl sa koji možete doživeti lepe trenutke i videti lepe predele.

Cena za Suzuki V-Strom 1050 kretaće se oko 11.000 eura za tržište Evrope dok će za model V-Strom 1050 XT biti potrebno izdvojiti oko 12.000 eura.

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.