NaslovnaMoto SportRiki Brabek i Honda pobednici Dakar relija!

Riki Brabek i Honda pobednici Dakar relija!

-

Posle 8.000 km, od kojih je 4.700 km specijala po pustinjama Saudijske Arabije, završeno je 46. izdanje Dakar relija za 2024. godinu. Ovogodišnji Dakar reli ponovo je bacio na dobar test vozače i motocikle, a Riki Brabek i Honda pokazali su se kao najsposobniji i naizdržljiviji.

Iako se već par godinama unazad Dakar reli vozi u Saudijskoj Arabiji, to uopšte nije olakšalo vozačima i timovima. Nekoliko iskusnih i brzi vozača nije uspelo da se domogne do kraja relija.

Pre nego nastavimo sa izveštajem, na kratko ćemo zastati i odati poštu Carles Falconu koji je preminuo od posledica povreda zadobijenih tokom pada na drugoj etapi. Iako je bio brzo transportovan do bolnice, Falcon je preminuo od posledica otoka mozga.

Carles Falcon nastradao tokom Dakar Relija 2024 Photo/source: Instagram/TwinTrail Racing Team

Riki Brabek i Honda bili su najodlučniji, ali se nikako ne sme zapostaviti timski rad. Brabek je uglavnom tokom celokupnog relija bio na vodećim pozicijama. Međutim deo zasluga za svoju pobedu mora pripisati Adrianu Van Beverenu koji je naročito u poslednjim etapama nesebično žrtvovao svoje vreme kako bi Brabek imao čistiji put do pobede.

Naime, uvek je teže otvoriti etapu i praviti tragove koji drugi slede. Kada je bilo očigledno da će Brabek taj koji može do pobede, pao je dogovor da Van Beveren pomogne Brabeku.

Naravno, to ne umanjuje činjenicu da je Brabek dominirao drugom polovinom relija i na kraju je osvojio Dakar reli sa 10 minuta i 53 sekundi. Zaostaka uopšte nije velik ako se u obzir uzme činjenica da je voženo 12 etapa u dužini od 8.000 km.

Riki Brabek i Honda pobednici Dakar relija!
Riki Brabek pobednik Dakar Relija za 2024 Foto: Honda Racing Corporation

Jedini koji je uspevao da se drži u repu Brabeka i da povremeno izbije na vodeću poziciju u generalnom poretku je Ros Branč na Hero motorcycle. Hero je pokazaoda može da se odupre velikom, zapravo jednom od najvećih proizvođača motocikala kao što je Honda.

Riki Brabek i Honda pobednici Dakar relija!
Ros Branč završio na drugom mestu u generalnom poretku Foto: ASO/Frederic Le Floc’h/DPPI

Branč se svojski trudio da iskoristi svoje umeće i da pritisne Brabeka, ali ga je timska ekipa Honde ovog puta nadigrala.

Dokaz da je Adrian van Beveren bio brz pokazuje i činjenica da je Dakar reli završio na trećem mestu u generalnom plasmanu, sa 12 min i 25 sekundi zaostatka za Brabekom.

Adrian Van Beveren odličan timski igrač i 3. u generalnom poretku Foto: Honda Racing Corporation

Honda je ove godine uspela takoreći da dominira na Dakar reliju sa dva vozača u prve tri pozicije. Sve česititke i za Hero iz Indije na trudu i znanju da pripreme motocikl i tim i da se još jednom odlično etabliraju u svetu off road trka.

Vozači Dakar relija sada idu na zasluženi odmor pre sledećeg zakazanog reli takmičenja, a na Dakar reli se vraćaju za nešto manje od godinu dana kada će se ponovo boriti za slavu i prestiž na ovom teškom takmičenju.

Do tada, svoje utiske i komentare možete ostaviti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.