NaslovnaMoto SportSERT i Suzuki GSX-R 1000 i naredne godine u EWC šampionatu

SERT i Suzuki GSX-R 1000 i naredne godine u EWC šampionatu

-

Od kako je Suzuki najavio da se povlači iz svih takmičarskih aktivnosti, pored žali za MotoGP ekipom, pitali smo se da šta će biti i sa SERT ekipom koja nastupa u endurance šampionatu. Srećom stigle su dobre i lepe vesti povodom naredne sezone u kojoj ćemo ipak gledati i Suzuki na startnoj postavi šampionata izdržljivosti.

Prošle nedelje smo objavili kalendar trka endurance šampionata za narednu sezonu (tekst možete pročitati ovde).

Yoshimura SERT ekipa, kako joj glasi puno ime, već skoro dve decenije funkcioniše i tokom celog svog postojanja takmičili su se na Suzuki motociklima. Zato se postajalo pitanje šta će SERT ekipa raditi dogodine, to jest na kojim motociklima će se takmičiti.

Promeniti proizvođača motocikla nije jednostavno, pošto su Yoshimura i SERT zajedno sa fabrikom godinama spremali GSX-R 1000 i poznaju svaki detalj tog motocikla. To je jedan od njihovih recepata za uspešne sezone koje su iza njih.

SERT i Suzuki GSX-R 1000 i naredne godine u EWC šampionatu
SERT i Suzuki GSX-R 1000 i naredne godine u EWC šampionatu Foto: Suzuki Racing

Budući da Suzuki više ne želi ni u kakvom svojstvu da učestvuje u bilo kom šampionatu, to znači da je Yoshimura SERT ekipa prepuštena samoj sebi. Sama ekipa je donela odluku da i dogodine nastupa na GSX-R 1000 modelu, ali očigledeno u privatnoj režiji i bez fabričke podrške.

Olakšavajuća okolnost je što ekipa detaljno poznaje Suzuki, ali je negativna stvar što će morati samostalno da razvijaju određene komponente. To će ih staviti u podređeni položaj u odnosu na Hondu, Ducati, Yamahu, Kawasaki i BMW iza kojih stoje fabrike i pomažu im u razvoju elektronike i ostalih komponenti.

SERT usko sarađuje sa Yoshimurom koja je poznata po tjunitranju motocikala, te tu postoji nada da će GSX-R 1000 napredovati po pitanju performansi i da će Yoshimura SERT ekipa i dogodine nastaviti sa odličnim rezultatima.

Podsećanja radi, SERT ekipa je u svojoj karijeri osvojila 16 titula endurance šampionata. Radujemo se što ćemo sledeće sezone ipak gledati Suzuki na trkačkoj stazi, makar i u privatnoj režiji.

Ukoliko želite da ostavite komentar i budete u toku sa svim vestima iz moto sporta, možete posetiti temu na forumu posvećenu moto sportu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.