NaslovnaMoto GaražaTehnički KutakPodešavanje farova - Od velikog značaja za bezbednost

Podešavanje farova – Od velikog značaja za bezbednost

-

Da li vas nerviraju vozila u susret koja vas zaslepljuju iako voze pod kratkim svetlima? Takođe, da li ste ikada došli u situaciju da svetla vašeg motocikla ne bacaju pravilno svetlosni snop, već “rasipaju” svetlost? Ako jeste, onda je vreme za proveru i podešavanje farova.

Do sada smo pisali o mnogim temama vezanim za servisiranje i održavanje motocikla, kao i o raznim praktičnim savetima, ali na red nikako nije dolazila priča o farovima i njihovom značaju kako za bezbednost samih vozača, tako i za bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Poznato vam je i verovatno mrzite onaj osećaj kada vozač koji dolazi u susret ne spusti sa dugog na kratka svetla ili kada su farovi i na kratkim svetlima raštelovani i više zaslepljuju druge vozače nego što osvetljavaju put ispred sebe.

Vozači često zanemaruju činjenicu da se podešavanje farova mora obavljati često, naročito ako ponekad nosite suvozača. Budući da se balans motocikla menja sa opterećenjem, pored podešavanja ogibljenja, potrebno je prilagoditi i visinu svetlosnog snopa fara. Jer ukoliko prevozite suvozača, zbog dodatne težine na zadnjem kraju, zadnji amortizer će više potonuti i pri tome će svetlosni snop farova biti u višem položaju i automatski će zaslepljivati druge učesnike u saobraćaju. Osim toga, ni put se neće pravilno osvetljavati.

Podešavanje farova
Foto: Yamaha

Podešavanje farova na motociklima

Kako biste sprečili da budete jedan od tih vozača koji zaslepljuju druge učesnike u saobraćaju, a i da biste imali pravilno usmeren snop svetla, potrebno je izvršiti podešavanje farova.

Većina motocikla ima način da se podesi visina svetlosnog snopa fara. Uglavnom se to radi putem vijaka koji se nalaze uglavnom iza farova i njihovim okretanjem podižete, odnosno spuštate svetlosni snop. Ukoliko imate motocikl sa dva fara, od kojih je jedan far za kratko, a drugi za dugo svetlo, u tom slučaju ćete morati da izvršite podešavanja oba fara i oba svetlosna snopa. Ako imate samo jedan far, onda se fokusirate na podešavanja kratkog svetla.

Vaš motocikl iz fabrike izlazi sa podešenim farom kada motocikl stoji u mestu, sa određenim opterećenjem. Budući da se svaki motocikl podešava prema vašoj masi i potrebama, potrebno je prilagoditi podešavanje farova.

Da biste pravilno podesili visini svetlosnog snopa fara za kratko svetlo procedura koju preporučuju proizvođači motocikla je sledeća:

Postavite motocikl na 10 metara udaljenosti od nekog zida ili bilo koje vertikalne površine na kojoj možete videti svetlosni snop sa fara vašeg motocikla. Izmerite visinu na kojoj je postavljena sijalica, mereći od zemlje. Proverite da li je pritisak u gumama na propisanoj vrednosti. Sedite na motocikl i uključite far. Visina svetlosnog snopa fara trebalo bi da je na 9/10 visine vrednosti gledajući od tla do visine svetlosnog snopa na zidu. Ukoliko nije tako, izvršite podešavanje dok ne dobijete traženu vrednost.

Podešavanje farova
Princip pravilnog podešavanja farova na motociklima

Ista procedura važi i za maglenke. Nije ih dovoljno postaviti samo tako i odokativno podesiti da svetle direktno. Nema poente postavljati maglenke, ukoliko ih nećete pravilno usmeriti.

Na nekim motociklima je podešavanje farova izuzetno pristupačno, dok je na nekim motociklima prava noćna mora pristupiti vijcima za podešavanje farova. Zato je nekad potrebno naoružati se strpljenjem kako bi se podešavanje farova obavilo.

Kada imate pravilno podešen far, tada će i put ispred vas biti lepo osvetljen i neće biti razbacivanja svetlosnog snopa.

Još par saveta oko održavanja farova

Ukoliko podesite far, a pri tome i dalje niste zadovoljni osvetljenjem puta, možete pokušati da uradite još nekoliko stvari kako biste poboljšali osvetljenje.

1.) Ispolirajte farove: nakon godina i godina upotrebe, farovi znaju da se zamute i da sprečavaju da svetlost prođe kroz njih. Poliranjem farova možete vratiti njihovo stanje u fabričko.

2.) Čišćenje i poliranje unutrašnjosti fara: naš član foruma bdada nam je skrenuo pažnju da ogledalo fara ne bi trebalo polirati, već oprati u sapunici mlakom vodom i na kraju ispiranje obaviti destilovanom vodom kako ne bi ostali tragovi i mrlje od obične vode. Sočivo u projektoru je s vremena na vreme poželjno oprati. Ukoliko far ne može da se rastavi, kroz otvor za sijalicu možete oprati unutrašnjost fara vatom ili nekim prikladnim mekim materijalom koji neće izgrebati projektor.

3.) Zamena sijalica: iako sijalica i dalje radi, to ne znači da daje svoj maksimalni potencijal. Nakon nekog vremena sijalice znaju da se zamute i da ne svetle punim intenzitetom. Zato nije na odmet s vremena na vreme proveriti stanje sijalice, pregledati i po potrebi očistiti kontakte.

Često se dešava da vozači automobila i motocikala stavljaju led sijalice u farove koji nemaju projektore predviđene za to. Taj čin izaziva kontraproduktivni efekat. Prvo što se zaslepljuju drugi učesnici u saobraćaju, a drugo što snom svetla nikad ne bude usmeren, već rasipa na sve strane i ne osvetljava put.

Vođenjem računa o farovima i svetlosnoj grupi uopšte pored svoje bezbednosti u velikoj meri utičete i na bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju. Osim toga, dobra svetla čine noćnu vožnju lepom i pre svega bezbednom. Ima li išta lepše od lepe noćne vožnje u letnjim mesecima?

Za prenošenje svojih utisaka možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.