January 31, 2023
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoSuzuki GSX-8S - Ozbiljan igrač u klasi

Suzuki GSX-8S – Ozbiljan igrač u klasi

-

Posle nekoliko godina tavorenja i mahom povlačenja popularnih modela sa tržišta Evrope, Suzuki za sledeću godinu konačno donosi nove modele motocikla. Posle V-Strom 800DE modela, osvanuo je i novi Suzuki naked sa oznakom GSX-8S.

GSF600 Bandit, SV650N, GSX-750S, svi pomenuti modeli su časno nosili Suzuki kroz vreme naked motocikala. Pomenuti Bandit bio je i ostao neuništivo kvalitetno parče gvožđa, SV650N je važio za lagan, izdržljiv urban naked, dok je GSX-750S imao mišićav agregat. GSX-8S treba da popuni cipele koje su njegovi prethodnici ostavili.

Suzuki ne izbacuje često nove modele i zato dok prvi testni primeri ne stignu u naše ruke, vredi zaviriti i detaljno pogledati šta nam GSX-8S donosi.

Suzuki GSX-8S
Foto: Suzuki

Redni dvocilindraš

Prethodni nosilac naked programa, SV650N koristio je V2 agregat koji odlazi u penziju, jer će GSX-8S koristiti dvocilindrični agregat, ali u rednoj konfiguraciji. Za razliku od V2 agregata, redni dvocilindraš je daleko jeftiniji za proizvodnju jer je potrebno napraviti samo jednu glavu agregata, duplo manje bregastih osovina, zatim je razvodni sistem daleko jeftiniji i jednostavniji, itd.

Osim po pitanju štednje, dvocilindrični agregat je lakše upakovati u šasiju i samim tim se ne mora praviti toliko kompromisa kao prilikom upotrebe V2 agregata. Nažalost, mi koji obožavamo V2, ostaćemo uskraćeni za želju o nasledniku SV generacije.

Ako malo pažljivije pratite moto industriju, verovatno se sećate da je Suzuki pre par godina predstavio XE7 prototip naked motocikla. Taj prototip je neodoljivo podsećao na GSX-8S, s tim što je trebalo da ga pokreće dvocilindrični agregat radne zapremine 588 cm3 sa turbom. Turbo je izbačen i radna zapremina je povećana, te GSX-8S pokreće redni dvocilindraš sa radnom zapreminom od 776 cm3.

Suzuki GSX-8S
Foto: Suzuki

Suzuki je identičan agregat ugradio i u novi V-Strom 800DE. Oba agregata odlikuje raspored paljenja na 270 stepeni. Takav raspored paljenja oponaša V2 agregat i pravi kompromis u isporuci snage i obrtnog momenta.

Suzuki je na ovom agregatu patentirao novo biaksijalno uravnotežavajuće vratilo koje je prema kako Suzuki tvrdi, kompaktnije i smanjuje vibracije na najmanju moguću meru. Prečnik i hod klipa iznose 70 x 84 mm i spada u takozvane agregate dugog hoda, koji po pravili ne vrte visok broj obrtaja, ali nude nešto više snage na nižim i srednjim obrtajima u odnosu na agregate sa kraćim hodom. Napajanje gorivo vrši se putem tela gasa prečnika 42 mm i brigaljki sa 10 rupica, a kontrola gasa je preko Ride-by-wire sistema.

Novi agregat isporučuje 82,9 KS (61 kW) na 8.500 O/Min i maksimalni obrtni moment od (za ovu radnu zapreminu) respektabilnih 78 Nm na 6.800 O/Min.

Šestostepeni menjač radi zajedno sa proklizavajućim kvačilom kojem je za ovaj model Suzuki nadenuo skraćeni SCAS (Suzuki Clutch Assist System). Reč “assist” označava da je na polugu kvačila potrebno izvršiti manji pritisak prilikom upotrebe istog.

Suzuki GSX-8S
Foto: Suzuki

Šasija skoro identična kao na V-Strom 800DE, bez podešavanja ogibljenja

Sama šasija je identična kao na V-Strom 800DE modelu, odnosno radi se o čeličnoj, cevastoj šasiji. Postoji razlika u odnosu na šasiju na V-Strom modelu i ta razlika se ogleda u drugačijoj zadnjoj viljušci sposbnoj da primi zadnju gumu širine 180 (na V-Strom 800DE modelu širina zadnje gume iznosi 150). Dalje, podrep je znatno kraći i manje kabast u odnosu na V-Strom.

Na žalost i ogibljenje se razlikuje, ali u negativnom kontekstu. KYB obrnuta prednja viljuška prečnika sa hodom od 130 mm koja ima samo podešavanje predopterećenja opruge, dok su ostala podešavanja izostavljena. Ostaje nada da je Suzuki ugradio tvrđe prednje opruge u odnosu na one koje su ranije ugrađivali. Zadnji amortizer je takođe KYB i poput prednje viljuške, nema podešavanja.

Plus na GSX-8S modelu (za razliku od V-Strom 800DE) su čestite i snažne kočnice u vidu radijalno postavljenih Nissin četvoroklipnih kočionih čeljusti i diskova prečnika 310 mm. Pozadi se nalazi Nissin jednoklipna kočiona čeljust. Veoma dobre kočnice za ovaj motocikl i Suzuki je konačno prekinuo tradiciju ugradnje slabijih kočionih čeljusti.

Suzuki GSX-8S
Foto: Suzuki

Zbog drugačije šasije i činjenice da GSX-8S nije putni motocikl (kao V-Strom), masa motocikla spremnog za put iznosi 202 kg. Doduše, masa motocikla je i dalje veća u poređenju sa direktno konurentnim MT07 koji ima masu od 184 kg.

Delimično sam gore pomenuo dimenzije guma, pa valja i taj podatak doterati do kraja, možda će nekom značiti. Dakle, Suzuki GSX-8S se oslanja na gume dimenzija 120/70 ZR17 napred i 180/55 ZR17 pozadi.

Od dimenzija i velična spomenući i međuosovinsko rastojanje od kratkih 1.465 mm i visinu sedišta na 810 mm. Pozicija sedenja je polu napadačka, sa fuzasterima blago pomaknutim ka nazad. Upravljač je malo uži, ali uspravno postavljen, a rezervoar zapremine 14 litara deluje da je dobro pozicioniran. Zadnje sedište je srednje veličine, to jest nije malo kao što zna da bude na naked i sportskim motociklima, tako da u teoriji i suvozač može da uživa u vožnji.

Standarna elektronika

Ugradnjom ride-by-wire sistema Suzuki je otvorio mogućnost za ugradnju mnoštvo elektronskih pomagala. U principu, GSX-8S deli isti elektronski paket kao i V-Strom 800DE, što podrazumeva: tri režima isporuke snage (A,B i C), tri režima kontrole proklizavanja (A,B i C), zatim pomoć pri kretanju na malim obrtajima na kojim se na niskim obrtajima automatski dodaje malo gasa.

Stvar koja raduje i koja dolazi u standardnom paketu opreme je kvik šifter koji funkcioniše naviše i naniže.

Foto: Suzuki

TFT instrument tabla je dijagonale 5″ i u potpunosti je u boji i u maniru današnjih modernih motocikala nudi sve informacije koje su potrebne jednom vozaču, pa čak i više od toga. Brzina kretanja motocikla, broj obrtaja, odabran stepen prenosa, tepmeratura rashladne tečnost, vreme, samo su neki od parametara prikazanih na instrument tabli.

LED svetlosna grupa u potpunosti osvetljava i daje signalizaciju motociklu, tako da je i na tom polju Suzuki modernizovao svoj novi naked.

Dizajn – lepota je u oku posmatrača

Imao sam prilike da GSX-8S vidim uživo na EICMA sajmu motocikala u Milanu. Motocikl deluje mali i kompaktan. Utisak ostavljaju agregat i odlične kočnice, a dizajn motocikla je minimalistički i futuristički. Prednji kraj pomalo podseća na novu MT seriju Yamahinih nakeda. Jedino se podrep u boji ističe i izgleda lepo, a TFT instrument tabla je ogoljena i štrči. Srećom, Suzuki nudi dodatke poput kratkog vetrobrana koji se pruža od fara preko instrument table i ta sitnica čini da motocikl izleda mnogo lepše (mogli su taj detalj ostaviti u standarnoj opremi). Suzuki GSX-8S dolazi u tri boje, svetlo plavoj, beloj i crnoj.

Foto: Suzuki

Cene za svetsko i naše tržište još nisu poznati. Kontaktirali smo EuroSumar, zvaničnog uvoznika za Suzuki koji nam je obećao da će nas obavestiti o cenama čim budu dostupne.

Spomenuo sam u tekstu za V-Strom 800DE, a spomenuću i ovde. Lepo je što Suzuki još nije sasvim odustao od motocikala u Evropi. Cenim da su GSX8S i pomenuti V-Strom poslednji pokušaj Suzukija da se vrati u vrh prodajnih rezultata.

Za utiske o GSX-8S modelu možete posetiti temu na forumu i ostaviti komentar klikom ovde.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.