October 5, 2022
NaslovnaMoto GaražaSuzuki GSX-R 125 - Najlakši u klasi

Suzuki GSX-R 125 – Najlakši u klasi

-

Suzuki je još prošle godine predstavio svoj najmanji sportski motocikl u klasi od 125 cm3 te smo odlučili da vam predstavimo Suzuki GSX-R 125.  Budući da Kawasaki, Honda, Yamaha i KTM imaju svoje predstavnike u ovoj najmanjoj kategoriji, red je bio da i Suzuki izbaci svoj adut. Prema svim podacima, može se reći da je GSX-R 125 jedan od najagilnijih i najlakših u svojoj klasi. 

Budući da je kategorija do 125 cm3 rezervisana za one sa položenom A1 vozačkom kategorijom u kojoj je maksimalna dozvoljena snaga 15 KS ili 11 kW, tako svi motocikli u do 125 cm3 dolaze sa agregatom koji isporučuje maksimalno 15 KS. 

U Suzukiju tvrde da su inspiraciju za agregat potražili u nešto većem modelu GSX-R 600, budući da je jedan cilindar koji koristi GSX-R 125 gotovo iste radne zapremine kao jedan od cilindara iz GSX-R -a 600. Naravno, inženjeri iz Suzukija igrali su se sa prečnikom i hodom klipa, te su se na kraju odlučili za klip većeg prečnika i kraćeg hoda, odnosno 62,0 x 41,2 mm.  

Agregat GSXR

Veći prečnik klipa ostavio je prostor za ugradnju dva usisna ventila prečnika 24 mm i dva izduvna ventila prečnika 21 mm. Ventili su postavljeni pod manjim uglom u odnosu na klipove da bi se omogućio bolji kompresioni odnos, performanse i ekonomična potrošnja goriva. Radi smanjenja trenja i povećanja izdržljivosti zidovi cilindra obrađeni su specijalnom tehnologijom koju Suzuki koristi. Radilica u agregatu se vrti do respektabilnih 12.000 O/min. 

Za napajanje gorivom GSX-R 125 koristi leptirasto telo prečnika 34 mm i injektor sa četiri mlaznice, a iz dve mlaznice gorivo se ubrizgava direktno u usisne ventile. Veća leptirasta tela i dobra elektronska kontrola napajanja goriva obezbedili su ravnomernu isporuku snage. 

Suzuki GSX-R 125

Da bi vozaču ponudio maksimum iz agregata, GSX-R 125 poseduje šestostepeni menjač, a maksimalna brzina u prvom stepenu prenosa iznosi 49 km/h. 

Jedina opaska je na količinu ulja u agregatu koja iznosi 1,5 litar. Zbog manje količine ulja propisani interval zamene ulja iznosi 4.000 km. Na sreću, baš zbog male količine ulja zamena neće biti preterano skupa.  

Najlakši u klasi 

Budući da su svi motocikli u ovoj kategoriji ograničeni snagom, Suzuki je rešio da performanse istakne tako što će napraviti najlakši motocikl u klasi.  

Šasija je delimično cevasta i napravljena je od čelika radi bolje krutosti. Iako nije korišten aluminijum to nije doprinelo većem povećanju težine motocikla. Prednja teleskopska viljuška i zadnji amortizer ne nude mogućnost podešavanja. 

Zanimljivo je međuosovinsko rastojanje od 1.300 mm, koje je najkraće u klasi, kao i visina sedišta od 785 mm od tla. Sedište je niže postavljena u odnosu na konkurenciju, te će nešto viši vozači možda imati problem da nađu udoban položaj. Sa druge strane, međuosovinsko rastojanje od 1.300 mm može pozitivno da se odrazi na upravljivost motocikla.  

Suzuki GSX-R 125

Točkovi sa deset krakova izrađeni su od legure aluminijuma, a GSX-R 125 fabrički dolazi sa Dunlop D120 gumama u dimenzijama 90/80-17M/C 46S napred i 130/70-17M/C 62S pozadi. 

Što se kočnica tiče, GXR-R 125 poseduje Bošov (Bosch) ABS sistem koji teži samo 0,59 kg. Disk prečnika 290 mm sa dvoklipnim kočionim čeljustima zadužen je za kočenje napred, dok se nazad nalazi disk prečnika 187 mm sa jednoklipnim kočionim čeljustima. 

Kočnice GSXR

Suzuki GSX-R 125 nosi epitet najlakšeg motocikla u svojoj klasi sa težinom od samo 134 kg sa svim tečnostima. Najbliži konkurent po pitanju težine je Honda CBR 125R koja teži 136 kg.  

Aerodinamični oklopi i LED osvetljenje 

Da  bi dobio na ubrzanju i maksimalnoj brzini, Suzuki nije igrao samo na kartu male težine. Velika pažnja posvećena je i aerodinamici. Oklopi su razvijani u aerodinamičnom tunelu, a GSX-R 125 može se pohvaliti i sa najmanjom frontalnom površinom u klasi sportskih motocikla u kategoriji od 125 cm3

Suzuki GSX-R 125

U Suzukiju su se odlučili da koriste LED osvetljenje zbog bolje vidljivosti, dugotrajnosti, ali i zbog manje potrošnje električne energije. Pošto LED svetla troše manje energije od strane agregata, ostaje više upotrebljive snage na raspolaganju. Naravno, oblik prednje maske i svetlosne grupe neodoljivo podseća na „starijeg brata“ GSX-R 1000. 

Pregledna instrument tabla 

Pored toga što je instrument tabla pregledna, ona nudi i pregršt informacija poput odometra, indikatora stepena prenosa, trenutne brzine, sat, temperatura rashladne tečnosti, indikator greške agregata, ABS indikator, indikator neutrala i još drugih informacija.  

Instrument tabla

Poput konkurentnih modela i GSX-R 125 poseduje trepćući indikator broja obrtaja. Ovaj indikator možete podesiti da trepti u rasponu obrtaja od 3.000 pa do 11.500 O/min.  

Zanimljiva stvar na ovom modelu je sistem startovanja agregata bez ključa. Sve što je potrebno za startovanje je da ključ bude u vašoj blizini (džepu, rancu). Još jedna dobra stvar je ta da kad motocikl detektuje ključ, migavci trepere par sekundi, te je lakše uočiti motocikl. 

Paljenje GSX

Suzuki se potrudio oko svog najmanjeg sportskog motocikla što se može na osnovu brižljivo konstruisanog agregata, ali i male težine motocikla kao i aerodinamičnih oklopa. U Suzukiju su shvatili da privlačenjem najmlađih vozača automatski sebi otvaraju prostor da ti isti vozači kasnije pređu na nešto veće motocikl iz Suzuki porodice. 

Tekst o Suzuki GSX-R -u 125 možete pročitati i u našem broju 6 Bjbikers digitalnog magazina koji možete pogledati ovde.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.