May 17, 2022
NaslovnaMoto GaražaSuzuki Hayabusa 2022 - Povratak "Sivog Sokola"

Suzuki Hayabusa 2022 – Povratak “Sivog Sokola”

-

Glasine su se konačno ostvarile. Suzuki Hayabusa 2022. godine počinje sa ispisivanjem novih stranica i nastavlja tamo gde su prethodne generacije Hayabusa modela stale. Doduše, ne važi više za najbrži serijski motocikl na svetu, ali je i dalje to ona prepoznatljiva Hayabusa i dobro je što je tako, jer je u današnje vreme hiper futurističkih modela potreban jedan prepoznatljiv motocikl.

Taman smo prošle nedelje opisali istoriju Hayabusa modela (taj tekst možete pročitati ovde), a Suzuki je odmah reinkarnirao “Sivog Sokola”, kako glasi skriveno značenje imena “Hayabusa” kada ga prevedemo sa japanskog.

Agregat skoro isti, snaga smanjena

Ako ste očekivali da će nova Hayabusa doći sa presnažnim, mišićavim agregatom, moraćete još malo da sačekate. Bilo je glasina da će Hayabusu pokretati šestocilindrični agregat, pa da će čak imati i turbo, međutim oko te fame možemo samo da iznesemo poslovicu “tresla se gora, rodio se miš”.

Suzuki Hayabusa 2022
Konfiguracija agregata ostala ista Foto: www.suzukipress.co

Suzuki Hayabusa i dallje ima onaj “stari” četvorocilindrični agregat radne zapremine 1.340 cm3. Ipak, agregat je podmlađen i redizajniran, najviše radi zadovoljavanja EURO5 emisionog standarda, zbog kojeg je 2018. godine i prvobitno otišao u zaborav.

U Suzukiju tvrde da i pored toga što je snaga manja u odnosu na poslednju generaciju, nova Hayabusa je ipak daleko startnija i ima bolju krivu isporuke snage i veći obrtni moment na niskim i srednjim obrtajima. Maksimalna brzina na satovima pokazuje 180 mph, a u kilometrima na čas ta brojka iznosi 280. Deklarisana brzina kaže da nova Hayabusa dostiže 299 km/h (186 mph) i do te brzine stiže brže nego ranije.

Unutar agregata sada su klipovi lakši, klipnjače su lakše i čvršće, nove bregaste osovine imaju drugačiji profil bregova, kako bi se postigao drugačiji tajming otvaranja i zatvaranja ventila. Španer razvodnog lanca je redizajniran, kao i neke komponente unutar agregata. U u cilindrima je prilikom sagorevanja povećan koeficijent protoka za 5%, što doprinosi boljem sagorevanju goriva.

Suzuki Hayabusa 2022
Komponente agregata su uglavnom olakšane Foto: www.suzukipress.co

Ubačen je i novi, bočni injektor uz glavni injektor. Bočni injektor ubrzigava gorivo pod uglom i smešten je sa strane usisnog kanala.

Usisnici za vazduh su drugačijeg dizajna kako bi se smanjili gubitci dotoka vazduha i kao bi se omogućio bolji protok, a samim tim i efikasnije sagorevanje. Samim tim i zapremina “air box-a” povećana je sa 10,3 na 11,5 litara.

Ključna stvar u zadovoljavanju EURO5 emisionog standarda je izduvni sistem koji je sada lakši za 2 kg zahvaljujući novih prigušivačima.

Ovako izmenjen agregat sada isporučuje maksimalnu snagu od 188 KS pri 9.700 O/min.

Suzuki Hayabusa 2022
Delovi nove koji su doživeli izmene za novu Hayabusu Foto: www.suzukipress.co

Bolje kočnice, šasija manje – više ista

Aluminijumska šasija sa duplim gredama i dalje krasi Hayabusu. Ranije se pokazalo da i ako ne deluje tako, Hayabusa pruža solidnu upravljivost. Zato je Suzuki rešio da ne dira mnogo oko šasije. Ekstrudirani aluminijumski delovi pružaju optimalnu krutost i težinu, pa je zato cela šasija identična, osim pod rama koji je lakši za 700 grama.

Umesto da razvijaju novu šasiju, inženjeri u Suzukiju potrudili su se da naprave bolje osnovno podešavanje i što bi se reklo, da još finije podese motocikl.

Suzuki Hayabusa 2022
Foto: www.suzukipress.co

Kayaba potpuno podesivo prednje i zadnje ogibljenje u kombinaciji sa specijalno dizajniranim Bridgestone Battlax Hypersport S22 gumama trebalo bi da pruže nešto upravljiviju Hayabusu u odnosu na prethodnu generaciju.

Jedna stvar oko koje bi trebalo da se osete poboljšanja su kočnice. Suzuki Hayabusa za 2022. godinu dolazi sa Brembo Stylema kočionim čeljustima i diskovima prečnika 320 mm napred. Tako da bi kočenja trebalo da bude snažnije u poređenju sa poslednjom generacijom Hayabusa modela.

Ergonomija motocikla je izmenjena i vozač se sada nalazi za 12 mm bliže upravljaču. U teoriji bi to trebalo da donese uspravniji položaj i nešto više opterećenja i povratnog osećaja sa prednjeg kraja motocikla.

Suzuki Hayabusa 2022
Foto: www.suzukipress.co

Elektronika najveće unapređenje

Najveće unapređenje definitivno dolazi na polju elektronike. Hayabusa je dobila toliko elektronskih pomagala, da bi bio potreban jedan poduži tekst samo da opišemo novu elektroniku, tako da ćemo opis elektronike svesti na najmanju moguću meru.

Za početak da krenemo od glavnog sistema koji kontroliše isporuku snage i promene stepena prenosa, a koji nosi oznaku SDMS-α (Suzuki Drive Mode Selector Alpha). SDMS-α sistem se u principu sastoji od tri režima vožnje postavljenih od strane fabrike i tri režima vožnje koje vozač sam može da podesi.

Parametre za podešavanje režima vožnje čine kontrola proklizavanja sa 10 režima i mogućnost isključivanja istog (kontrolu proklizavanja Suzuki naziva Motion Track Traction Control System), zatim mogućnost izbora tri mape za isporuku snage, kvik šifter koji omogućava promene stepena prenosa naviše ili naniže bez upotrebe kvačila (Suzuki ga naziva: Bi-directional Quick Shift System). Od pomagala tu je i nezaobilazna kontrola podizanja prednjeg točka (sa 10 nivoa podešavanja i mogućnosti isključivanja) i kontrola motornog kočenja. Sve ove parametre vozač može sam da podešava u okviru režima vožnje.

Suzuki Hayabusa 2022
Foto: www.suzukipress.co

Naravno da tu nije kraj elektronskim “igračkama”. Suzuki Hayabusa poseduje i tempomat, ABS koji funkcioniše i kada je motocikl pod nagibom. Još jedna zanimljiva sitnica je i to što prilikom kretanja iz prvog stepena prenosa i puštanja kvačila, elektronika sama malo podigne broj obrtaja kako bi se sprečilo da se Hayabusa ugasi prilikom kretanja.

Valja spomenuti i kompletnu svetlosnu grupu koja je zadužena za bolju vidljivost u uslovima slabije vidljivosti.

Nova nada?

Ono što je nekako najdraže je lepa instrument tabla sa analogno – digitalnim satovima. Lepo je videti analogni obrtomer i brzinomer, a sa druge strane Suzuki je lepo uklopio i TFT ekran na kojem možete videti i druge informacije. Hayabusa zaista može da se pohvali lepom instrument tablom koja odaje utisak da se vozač nalazi u kokpitu aviona, a ne za upravljačem veoma brzog motocikla.

Suzuki Hayabusa 2022
Lepa i pregledna instrument tabla Foto: www.suzukipress.co

Prepoznatljiva Hayabusa

Po pitanju izgleda se takođe nije puno toga promenilo, osim što je prednji deo nešto agresivnijeg izgleda i primeti se blaga razila u usisnicima za vazduh. Osim nekih manjih sitnica, nema velikih izmena i nova Hayabusa ne odstupa puno od stare, što je negde i lepo za videti.

Lepo je što je Suzuki vratio Hayabusu na tržište. Nešto mi govori da je ovo zaista poslednja generacija Hayabusa modela, ali ne u smislu da će otići ponovo u penziju, već da nas od sledeće generacije čeka verovatno nova konfiguracija agregata. Do tada nam ostaje ova lepa Hayabusa da se radujemo njenom povratku.

Dok ne stigne prva Hayabusa za 2022. godinu, možete pročitati dosadašnja iskustva naših forumaša sa ovim motociklom:

https://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/132160-suzuki-hayabusa-informacije/


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.