May 10, 2021
NaslovnaMoto SportDucati 2022. godine ulazi u supersport šampionat

Ducati 2022. godine ulazi u supersport šampionat

-

Sve su prilike da nas očekuju ozbiljne promene u supersport šampionatu, a jedan od znakova za to je i vest da Ducati 2022. godine ulazi u supersport šampionat. Za te potrebe Ducati će sarađivati sa Barni ekipom i nastupaće sa Panigale V2 motociklom.

Poslednji put kada je Ducati učestvovao u supersport šampionatu bila je godina 2007. i tada je još u opticaju bio čuveni Ducati 749R. Tadašnja pravila (i sadašnja) supersport kategorije dozvoljavala su dvocilindrične agregate radne zapremine do 750 cm3, trocilindrične agregat do 675 cm3 ili četvorocilindrične agregate do 600 cm3.

Međutim, stvari će očigledno da se menjaju za narednu sezonu. DORNA i FIM najavili su da se radi na novim tehničkim pravilima supersport kategorije koja se vozi u okviru superbajk šampionata.

Ducati očigledno zna više detalja, budući da su sa Barni Racing ekipom ušli u projekat razvoja supersport tima za 2022. godinu. Za početak će Barni Racing ekipa nastupati u italijanskom National Trophy 600 SuperOpen šampionatu, u okviru kojeg su od ove godine dozvoljeni motocikli sa dvocilindričnim agregatom do 960 cm3. Ta radna zapremina savršeno se uklapa za nastup Ducati Panigale V2 motocikla koji pokreće dvocilindrični agregat radne zapremine 955 cm3.

Barni Racing ekipa i Ducati počinju pripreme za sezonu 2022 Foto: Barni Racing Team

Vozači Barni Racing ekipe u okviru National Trophy 600 SuperOpen šampionata biće dvostruki italijanski Moto3 šampion Nikolas Spineli, a timski kolega biće mu Manuel Bastianeli.

Nastup u okviru ovog šampionata biće test za Barni Racing ekipu, kao i za Ducati, a biće uvertira za 2022. godinu i nastupanje u supersport šampionatu.

Promene koje su najavljene su itekako pozitivne jer supersport šampionat polako umire, kao i serijski motocikli koji se voze u ovom šampionatu. Ove godine smo svedoci ukidanja Yamaha R6, Kawasaki ZX6R, a Honda CBR600RR davno je nestala sa scene.

Ducati 2022. godine ulazi u supersport šampionat
Ducati 2022. godine ulazi u supersport šampionat sa Panigale V2 Foto: Ducati

Prema nekim pretpostavkama, prema novim pravilima biće dozvoljeni dvocilindrični agregati do 960 cm3, dvocilindrični agregati do 800 cm3, dok ćemo za četvorocilindrične agregate verovatno imati radnu zapreminu između 650 i 700 cm3. Jedva čekamo da izađe novi tehnički pravilnik koji će verovatno pokrenuti tržište novih supersport motocikala.

Za komentare i diskusiji u vestima iz moto sporta možete posetiti i našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,267FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se