August 17, 2022
NaslovnaMoto SportMotoGPSuzuki predstavio MotoGP ekipu za 2022. godinu

Suzuki predstavio MotoGP ekipu za 2022. godinu

-

Posle KTM-a, Honde, Yamahe, Ducatija i Suzuki je predstavio svoju MotoGP ekipu za 2022. godinu. Nakon što nije imao sjajnu prošlu sezonu Suzuki je rešio da ozbiljnije pristupi ovoj godini, te je napravio korak dalje u razvoju GSX-RR motocikla sa kojim se takmiči u MotoGP šampionatu.

Silvan Gintoli je tokom cele prošle sezone testirao novi agregat, a radilo se i na unapređenju uređaja za spuštanje zadnjeg kraja motocikla kako bi se dobilo više stabilnosti na ubrzanju, a ni šasiju nisu mimoišle izmene. Ako se može suditi prema prvim testovima, naporan rad se isplatio jer su Mir i Rins za sada zadovoljni novim motociklom.

Ekipa je ostala nepromenjena. Vozački sastav će i dalje činiti Đoan Mir i Aleks Rins. Jedina promena koja bi mogla da se dogodi tiče se šefa ekipe. Od kako je David Brivio otišao iz Suzuki-ja, na njegovo mesto još niko nije došao. Ekipa se samo pregrupisala, ali Siniči Sahara je izjavio da im je potreban čovek da vodi ekipu. Do sada se u vezu sa Suzuki-jem dovodio Livio Supo koji je u prošlosti radio za Ducati i Hondu.

Sahara je takođe izjavio da mu je cilj da ove godine produži ugovore sa Mirom i Rinsom. Mir je 2020. godine doneo prvu titulu za Suzuki u MotoGP istoriji. Pre Mira, poslednju titulu za Suzuki doneo je Keni Roberts junior na dvotaktnom Suzuki-ju davne 2000. godine.

Suzuki predstavio MotoGP ekipu za 2022. godinu
Đoan Mir Foto: Suzuki Racing

Aleks Rins je imao tešku prošlu sezonu. Često je Rins bio veoma brz, ali nije imao dovoljno konstantnosti i tokom sezone je više puta pao dok se nalazio na odličnim pozicijama.

Suzuki predstavio MotoGP ekipu za 2022. godinu
Aleks Rins Foto: Suzuki Racing

Suzuki je i dalje zadržao Ecstar i Monster kao svoje glavne sponzore. Motocikl će i dalje krasiti lepe plave boje i veliki “Suzuki” natpis na bočnim oklopima. Novi aerodinamični oklopi nisu naružili GSX-RR koji će i u 2022. godini biti jedan od lepših motocikala na startnoj postavi.

Na nedavno voženom testu na Sepangu Suzuki je imao solidna vremena i pokazao je veliki potencijal. Od 11. februara se vozi test na stazi Mandalika u Indoneziji, a nakon toga već 6. marta se vozi prva trka na stazi Losail u Kataru, tako da nećemo morati još dugo da čekamo da vidimo kako će se Suzuki zaista pokazati.

Za komentare i utiske o Suzuki MotoGP ekipi možete posetiti temu na forumu posvećenu moto sportu.

Suzuki predstavio MotoGP ekipu za 2022. godinu


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.