June 2, 2023
NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeTest Ducati Multistrada 950 S -Multistrada sa srcem lava

Test Ducati Multistrada 950 S -Multistrada sa srcem lava

-

Potreban vam je motocikl za putovanja koji po gabaritima nije prevelik, a da pri tome nudi dovoljno komfora i snage za duža putovanja, kao i za vrlo laganu vožnju van asfalta? Ducati tvrdi da je Multistrada 950 motocikl za vas. Imali smo priliku da na test stavimo novu Multistradu 950 S iz 2019. godine, te vam prenosimo utiske sa testa. 

Ducati je shvatio da kupcima mora da ponudi i manju verziju svog putnog motocikla te je tako svetlost dana pored Multistrade 1260 ugledala i manja Multistrada 950 i 950 S.  

Test Ducati Multistrada 950 S

Model koji smo testirali je model za 2019. Ducati Multistrada 950 S, u sivoj boji sa crvenim ramom. Prvi vizuelni utisak o tom motociklu je da po dimenzijama zaista nije ništa manji od Multistrade 1260. Pre preuzimanja motocikla, prošli smo kroz detaljnu obuku za upotrebu i podešavanje elektronike na motociklu. U sklopu toga smo se upoznali sa raznim opcijama koje nudi ovaj motocikl i bogme, toga ima na pretek. Multistrada 950 S raspolaže sa bukvalno svim modernim elektronskim sistemima koji predstavljaju poslednju reč tehnike kad su motocikli u pitanju. Objasnićemo detaljnije kasnije, ali samo ću spomenuti da se bukvalno svaka karakteristika motocikla može dodatno podesiti na klik dugmeta  – isporuka snage motocikla, kontrola proklizavanja, kontrola podizanja prednjeg točka, ABS sistem, kvik šifter na gore i na dole, svaki aspekt ogibljenja napred i nazad… Stvarno je zanimljivo videti koliko novi motocikli nude mogućnost prilagođavanja potrebama i želji vozača.   

Zanimljivo je što se za ovaj model često kaže da je mala Multistrada, ali samo zato što postoji i velika Multistrada. Ali, ovaj motocikl ni po čemu nije mali, ni u smislu gabarita, ni snage i ponašanja agregata, kao i ni u smislu ukupne upotrebne vrednosti. U stvari, ovaj motocikl je taman po meri vozača. Videćete i zašto to kažemo. 

Test Ducati Multistrada 950 S

Pre nego pređemo na utiske sa testa, hajde da prvo opišemo motocikl u smislu svih opcija koje nudi.  

Proveren i snažan agregat

Za potrebe Multistrade 950 S razvijan je novi dvocilindrični agregat L konfiguracije zapremine 937 cm3 i uglom od 11° između cilindara. Iz ovog agregata Ducati -jevi inženjeri uspeli su da izvuku 113 KS pri 9.000 O/min i maksimalni obrtni moment od 96 Nm pri 7.750 O/min.  

Pošto Ducati koristi desmodromski sistem otvaranja i zatvaranja ventila, servisni intervali za kontrolu i servisiranje ventila iznose 30.000 kilometara dok su standardni servisi propisani na 15.000 kilometara ili na svakih 12 meseci. 

Što se potrošnje goriva tiče, Multistrada 950 S ima deklarisanu potrošnju od 5,5 l na 100 km. Kapacitet rezervoara iznosi 20l te je teoretska autonomija oko 400 km. Na našem testu pokazalo se da pri žustrijoj vožnji ta potrošnja može da ode i na 9l, ali može i da se spusti na 5.2l prilikom vožnje na Ibarskoj magistrali. Zato, deklarisanja potrošnja od 5.5l deluje u praksi kao nešto manje od realne, tu je negde. 

Iako agregat raspolaže sa “samo“ 113 KS iz “samo“ 950 cm3, svakako nije za potcenjivanje i nije slabašan. Do oko 6.000 O/min agregat se ponaša pitomo, ali nakon tih obrtaja, motocikl se transformiše u sportsku spravu spremnu za jurnjavu. Bez preterivanja možemo reći da zabava na ovom motociklu počinje nakon 6.000 – 6.500 O/min kada agregat kao da prodiše, željan više gasa i brzine. Ali, o utiscima sa vožnje ćemo pričati više nešto kasnije. 

Šasija, ogibljenje i kočnice na visini zadatka

Cevasti čelični ram uparen je sa novom lakšom zadnjom viljuškom. Multistrada 950 S poseduje poluaktivno ogibljenje koje nosi naziv “Ducati Skyhook Suspension“ (DSS). Ovaj tip ogibljenje automatski se prilagođava uslovima na putu i brzini kretanja i automatski prilagođava ogibljenje prema situaciji na putu. Promenu režima ogibljenja možete obaviti i tokom vožnje, samo je potrebno da pustite gas dok motocikl ne odradi sve promene na prednjem i zadnjem ogibljenju. To u praksi znači da možete na osnovu stanja podloge brzo da promenite ponašanje ogibljenja bez drame i potrebe da stajete pored puta.  

Multistrada 950 S

Novina na Multistrada 950 S je i nova Boš IMU (Bosch Inertial Measurement Unit) platforma koja meri položaj motocikla u 6 osa. To u praksi znači da ABS sistem i kontrola trakcije funkcionišu čak i kada je motocikl pod nagibom. Brembo kočnice sa dva diska prečnika 320 mm napred i kočionom čeljustima sa četiri klipića odlično obavljaju posao u svim vremenskim uslovima. Nazad se nalazi jedan disk prečnika 265 mm, a kočione čeljusti imaju dva klipića. 

Multistrada 950 S poseduje točkove prečnika 19“ i izrađene su od lakih legura. Zadnji točak je prečnika 17“. Fabrički se na točkovima nalaze Pirelli Scorpion Trail 2 gume u dimenzijama 120/70 ZR19 napred i 170/60 ZR17 nazad. 

Ducati daje opciju ugradnje žbičanih točkova u istim dimenzija i sa istim gumama. Ako imate potrebu za žbičanim točkovima, postoji i ta opcija. Ranije je ova opcija bila ponuđena samo kao dodatak uz doplatu, ali je Ducati sada omogućio budućim vlasnicima da mogu da naruče motocikl sa žbičanim točkovima u startu, što je bitno pojeftinilo dobijanje takvih točkova. 

Multistrada 950 S

Visina sedišta je podložna promenama i kreće se od 820 mm do 860 mm. Ukupna težina motocikla u koju ulazi standardni paket opreme i sve tečnosti iznosi 235 kg. 

Bogat elektronski paket

Ducati Multistrada 950 S može da se pohvali bogatim paketom elektronike u standardnoj verziji. Ovaj paket uključuje već spomenuti Boš ABS sistem, DSS (Ducati Skyhook Suspension), zatim kvik šifter sa mogućnosti menjanja stepena prenosa naviše i naniže.  

Kontrola proklizavanja ima mogućnost podešavanja u 8 nivoa, a po potrebi može da se isključi. 

Danas se podrazumeva da svaki iole ozbiljniji motocikl nudi mogućnosti više režima rada motocikla u zavisnosti od uslova na putu ili želje vozača. Tako Multistrada 950 S poseduje četiri režima rada – turing, sport, urban i enduro.  

  • Turing režim isporučuje svih 113 KS sa  progresivnim doziranjem gasa preko ride-by-wire sistema. Kontrola proklizavanja podešena je na nešto osetljivi nivo, a ABS deluje. 
  • Sport režim dozvoljava isporuku maksimalnih 113 KS sa tim što je odziv na gas još izraženiji u odnosu na turing režim. ABS i kontrola proklizavanja deluju minimalno. 
  • U urban režimu maksimalna snaga koja se isporučuje iznosi 75 KS. Kontrola proklizavanja podešena je na još osetljivi nivo u odnosu na turing režim. ABS je podešen na maksimalno delovanje. 
  • Enduro režim takođe dozvoljava isporuku snage od maksimalno 75 KS, sa tim što je kontrola proklizavanja prilagođena off-road uslovima. ABS deluje minimalno i isključena je kontrola proklizavanja zadnjeg točka. 

Svaki režim ponašanja motocikla ima svoje fabričko podešavanje, ali vi svakako možete svako podešavanje dodatno da prilagodite sebi. Tako fino podešavanje morate raditi dok je motocikl u stanju mirovanja, dok odabir režima možete uraditi i dok se krećete, kako smo već spomenuli. 

Osim tih elektronskih pomagala na spisku standardne opreme nalazi se i „hands free system“ koji dozvoljava da startujete motocikl samo sa ključem u vašem džepu. Ovaj sistem funkcioniše tako što detektuje prisustvo ključa u opsegu od 2 metra u blizini motocikla. Tako vam ključ ne treba za pokretanje agregata, ali vam ipak treba za otvaranje poklopca rezervoara. Dukati nudi opciju i da zamenite taj poklopac za verziju bez brave, što vam može olakšati život jer ključ nećete morati svaki put da vadite iz torbice. Zanimljivo je takvo rešenje i u slučaju kada ste negde na putu, a izgubite ključ. Na prednjem delu rezervoara, između poklopca i volana, postoji crna plastika koja kada se skine sa motora, otvara se mali brojčanik u koji možete da ukucate kod. Taj kod dobijate prilikom kupovine motocikla, a možete ga lako dobiti i pozivanjem svog Ducati dilera od koga ste kupili motocikl. Ukucavanjem koda, motocikl se može otključati i pokrenuti agregat normalno. Međutim, ključ će vam trebati za otvaranje rezervoara, osim ako ste promenili taj poklopac da bude verzija bez bravice. U svakom slučaju, zanimljivo je rešenje za slučaj da ste na putovanju i nekako ste izgubili ključ, što svakako može da se desi. 

Korisna stvar koju Multistrada poseduje je i vehicle hold control (VHC) sistem. Ovo je sistem koji pomaže prilikom kretanja motocikla na uzbrdici tako što kada ga aktivirate deluje na zadnju kočnicu. Prilikom kretanja kočnica se odblokira i možete bezbedno da savladate uspon. Vrlo se lako i intuitivno aktivira – dovoljno je da dok je motocikl u stanju mirovanja, samo jako pritisnete na prednju kočnicu. Tada će se upaliti lampica na tabli i motocikl se neće pomeriti, a vi možete pustiti kočnice. Kada budete hteli da krenete napred, dovoljno je da ubacite u brzinu i pustite kvačilo normalno, a motocikl će samostalno popustiti kočnicu bez drame i vi ćete krenuti. Zamerka je što automatska kočnica drži nekih desetak sekundi, nakon čega se otpusti. To može biti nezgodno ako stojite uzbrdo i ne držite ruku na kormanu… 

Svi podaci o režimu rada, podaci o aktuelnoj vožnju, kao i mnoštvo drugih informacija dobijaju se preko LCD ekrana. U praksi, ekran je jasno vidljiv i po suncu, ali ume da bude teško uočiti svaku informaciju koja je prikazana prosto jer ih je jako puno i često su sitnim slovima ispisane. Međutim, verujemo da se na to čovek navikne nakon nekog vremena. Ekran ima dnevni i noćni režim rada, a sposoban je samostalno da promeni taj režim prikaza, što je korisno.  

Test Ducati Multistrada 950 S

Zanimljivo je da se i prikaz informacija na ekranu menja u zavisnosti od odabranog režima vožnje. Na primer, ako odaberete Urban režim, ne prikazuje se više broj obrtaja radilice u agregatu, već se dominantno prikaže brzina kojom se krećete, kao i podatak o trenutno vremenu. Pretpostavka je da se vozite u gradu i da vam je bitno da znate koliko je sati da biste stigli na vreme tamo gde ste se uputili.  

Za razliku od “obične“ 950 verzije, 950 S dolazi opremljen punim LED osvetljenjem i DCL (Ducati Cornering Lights) sistemom koji prilagođava osvetljenje u zavisnosti od nagiba motocikla u krivinama. 

Utisci sa vožnje 

Dukati ovaj motocikl promoviše kao zabavnu spravu sposobnu za svakodnevnu upotrebu, kao i za zanimljiva putovanja udvoje.  

Da bismo zaista mogli dobro da shvatimo Multistradu 950 S u ambijentu za koji je napravljena, odlučili smo da uz vožnju po gradu u urbanim uslovima, napravimo rutu koja će uključiti magistralne puteve, kao i puteve preko planina sa laganim makadamskim deonicama.  

Zato je na test krenula dvočlana ekipa novinara vaše BJBikers redakcije – Miloš Dišković i Ivan Pavlović. Miloš ima ogromno iskustvo u vožnji off-road motocikala i uspešno se takmičio na domaćim enduro takmičenjima – dva puta osvojio prvo mesto na najvećem Enduro šampionatu u Srbiji na Tari – Xross Challenge u klasi teških motora do 690cc i dva puta osvojio prvo mesto na Gučevo Challenge u Loznici u istoj klasi, kao i jedno treće mesto na Kopaoniku u organizaciji Xross Challenge-a na Rally trci u klasi teških motora do 690cc. Trenutno vozi Suzuki DRZ 400 E i Jamahu XT 600E prerađenu za potrebe domaćih reli takmičenja. Ivanovo vozačko iskustvo je uglavnom sastavljeno od putovanja raznim sportskim, sport turing i maksi enduro motociklima, kao i od višegodišnje vožnje na stazi NAVAK u sklopu trackday događaja koje organizuje trackday.rs organizacija. Trenutno vozi Hondu CBR 1000 RR na stazi, kao i BMW R1200 GS Adventure na putovanjima.   

Ivanovi utisci 

Prilikom preuzimanja motocikla, uključio sam Urbani režim vožnje. Pošto sam inače minimizovao vožnju po gradu, kad god moram da se vozim u gradu trudim se da mi cilj vožnje bude bezbedno stizanje na cilj. Dakle, bez jurnjave, zaletanja između semafora i slično. Urbani režim vožnje je kao stvoren za baš to. Međutim, prvi utisak o ovom motociklu nakon pređenih prvih 15km po gradu mi je bio da je agregat slabašan. Malo sam se i razočarao tada, ne znajući pravu narav agregata. Takođe, kvačilo na ovom motociklu me je podsetilo na moju Hondu VTR 1000 SP1 iz 2001. godine, koja isto ima agregat u V2 konfiguraciji. Mora vrlo pažljivo da se pušta kvačilo i da se dozira gas, da vam se agregat ne bi u gasio prilikom kretanja. Svakako je potrebno privikavanje na početku, ali kasnije to postane stvar navike. 

Multistrada 950S

Inače, u odnosu na moj BMW R1200 GS Adventure iz 2013. (poslednji vazdušar), sedište na Multistradi 950 S je nešto niže postavljeno i mogao sam celim stopalom da se oslonim, što mi je prijalo. Generalno, gabariti Multistrade su mi odgovarali, a visok sam 180 cm.  

U toku vožnje po magistrali me je prijatno iznenadio karakter agregata kada se zavrti više od 6.000 O/min. Tada motocikl promeni svoj zvuk i potpuno promeni svoju narav. Super je i to što se ta snaga linearno povećava sve do kraja obrtaja. Tada vam definitivno ne treba jači motocikl jer je više nego sposoban za brzo preticanje i nadahnutu vožnju po krivinama. Slobodno mogu da kažem da je mala Multistrada 950 S živahnija od mog GS 1200 Adventure, kada se zavrti. Svakako moj GS ima više obrtnog momenta i tečnije se vozi na nižim obrtajima, ali se Multistrada tako lako i živahno zavrti u obrtaje, da to vrlo brzo prestane da bude prednost na strani GS-a.  

Test Ducati Multistrada 950 S

Zasmetalo mi je plastično ispupčenje na ramu sa leve strane motocikla, koje se nalazi tačno ispod sedišta i u nivou cevanice. Pošto sam navikao da se za motocikl držim nogama, primetio sam to ispupčenje koje sam kačio nogom. Par puta sam se savijao da vidim o čemu se tu radi. Verujem da bih se na to navikao, ali tokom testa mi jeste zasmetalo par puta. 

Super korisno je što motocikl nudi promenu režima vožnje tokom same vožnje. Kada levim palcem prebacite na recimo Turing režim, na ekranu se pojavi poruka da treba pustiti gas dok motocikl ne prilagodi ogibljenje. To traje svega 4-5 sekundi i ne smeta u vožnji. Nakon toga, možete nastaviti dalje.  

Što se režima vožnje tiče, zaista se primećuju razlike između svakog režima. Spomenuo sam da je Urban režim prilagođen vožnji u gradu, te je agregat prigušen, kontrola trakcije pojačana itd. Turing režim zaista pruža dobru udobnost preko rupa na putu, kojih kod nas ima na pretek. Sport režim otvara punu snagu agregata i malo stvrdne ogibljenje radi boljeg ponašanja u krivinama i pri kočenju. Enduro režim će Miloš više opisati, ali suština je da dopušta da zadnji točak blokira i prokliza, što je bitno za vožnju van asfalta. Prednji točak je 19”, kao na mom GS-u, što omogućava precizno biranje putanje kroz krivinu. Nije kao na sportskim motorima, ali nije ni daleko. Multistrada 950 S jako dobro drži putanju u krivini, pogotovo u Sport modu. 

Ducati Multistrada

Zanimljivo mi je bilo menjati brzine naviše i naniže bez upotrebe kvačila. Kvik šifter (quick shifter) radi na ovom motociklu u oba smera. Ako želite menjati brzinu naviše, potrebno je ipak malo podići obrtaje jer kvik šifteri generalno bolje rade u višim obrtajima. Za promenu naniže potrebno je pustiti gas, da bi promenu prenosa motocikl nesmetano mogao da obavi. To u praksi jako dobro radi, mada traži navikavanje ukoliko to ranije niste koristili. Ja inače na svojim motociklima uglavnom brzine naviše menjam bez kvačila, ali nisam navikao na promenu naniže bez kvačila, te mi je trebalo malo privikavanja.  

Vizir na Multistradi je podesiv u dva položaja, a promenu položaja je moguće uraditi rukom i u toku vožnje. Ne treba nikakvo odvrtanje i zavrtanje šrafova, dovoljno je samo podići vizir rukom tako što se uhvati plastika koja nosi vizir, a koja se nalazi iznad ekrana. Doduše, vizir u najvišem položaju nije baš pružio zaštitu od vetra na koju sam navikao na mom GS-u. Takođe sam primetio da je pravio turbolencije oko kacige. Zato sam tokom vožnje vizir držao na najnižem položaju uglavnom. 

Test Ducati Multistrada 950 S

Sve u svemu, Multistrada 950 S mi zaista deluje kao motocikl sposoban za sve i teško mi je da shvatim u čemu bi to mogla biti bolja velika Multistrada, osim možda pri većim brzinama za šta ovi motocikli objektivno i nisu napravljeni. Snage ovom motociklu apsolutno ne nedostaje, nudi dovoljno dobru udobnost, kao i sjajan elektronski paket. Praktično, sposoban je za sve – za svakodnevne izazove u urbanom saobraćaju, za samostalno putovanje ili putovanje udvoje, kao i za povremeni izlazak čak i na stazu. Ima neke nedostatke koji se lako mogu srediti kupovinom dodatnih delova. 

Miloševi utisci 

Dukati je meni lično oduvek bio zanimljiv motor po specifičnom zvuku i atraktivnom, smelom dizajnu koji vas ne ostavlja ravnodušnim. Svojim agresivnim i oštrim linijama Multistrada me je odmah u startu osvojila i skrenula pažnju u želji da se upoznamo i u vožnji.  

Prvi utisak nakon startovanja motora i karakterističnog Dukati zvuka je da je položaj vozača na Multistradi 950 S uspravan i dosta podseća na položaj kod većih putnih enduro motora, ali sa osnovnom namenom turing motora napravljenog za putovanja. Utisak je da motor nije previše veliki, da ima dobar balans i lako se upravlja kako na malim brzinama i gužvi po gradu, tako i na krivudavim putnim deonicama. Veliki displej dijagonale 5’’ daje lak uvid u sve potrebne informacije, uz mogućnost prilagođavanja u odnosu na specifičan režim u kom vozimo, bilo Turing, Urban Enduro ili Sport. Putna brzina, obrtaji motora, stepen prenosa, količina goriva i režim u kojem vozimo se lako očitavaju i prilagođavaju se u zavisnosti od potreba, dok sve ostale informacije u donjem delu ekrana deluju malo natrpano i u samoj vožnji nemaju veliku upotrebnu vrednost. Selektorom na kormanu lako se menjaju sve potrebne funkcije na displeju i omogućava nam da u vožnji imamo uvid u dodatne vrednosti koje želimo da vidimo. Izabrane vrednosti poput temperature vazduha, temperature motora, prosečne potrošnja itd. se lako očitavaju. Osvetljenje LCD displeja je odlično čak i u uslovima jakog svetla, a pozadinsko osvetljenje se prilagođava ambijentalnom svetlu. Ukoliko npr. prolazite kroz neki tunel neće vas neprijatno zaslepeti osvetljenje ekrana, već će se prilagoditi noćnim uslovima vožnje i prebaciti u tamno pozadinsko osvetljenje. Kad smo kod osvetljenja treba spomenuti da je Multistrada opremljena sa LED farovima koja su jako dobri, oborena svetla lepo i jasno svetle dok duga svetla bukvalno obaraju s nogu i stvaraju jak svetlosni snop bukvalno kao po danu.  Kvačilo na motoru je oštrije, lako se manipuliše, ali traži malo navikavanje i osećaj vozača za sinhronizaciju. Prednja kočnica je izuzetno dobro rešena, uliva potpunu sigurnost i obezbeđuje odlično kočenje čak i u najzahtevnijim uslovima uz kočenje vozača samo sa jednim prstom. Nije ni čudo s obzirom da je Brembo kočioni sistem preuzet sa modela Enduro 1200 koji je ujedno i dosta teži motor. 

Ducati Multistrada 950

Deonica Beograd – Divčibare preko Obrenovca Uba i Valjeva, a u povratku preko Mionice i Ibarske magistrale koju smo planirali za test nije bila slučajna, već smo želeli da u jednom danu i nekih 250-300km dočaramo sve uslove za koje su Dukatijevi inženjeri i napravili ovaj model Multistrade u cilju putovanja sa fun-faktorom. Dugi pravci u kombinaciji sa planinskim vijugavim putevima, brzim krivinama, prosečeni naseljenim mestima, šumom i makadamom zvučali su izazovno za nas i predstavljali su nam dobar izbor za otkrivanje svih vrednosti koja nudi mala Multistrada 950 S. 

Prvi deo puta je uglavnom bio sastavljen od naseljenih mesta što nam je omogućilo da pri umerenoj vožnji sagledamo razlike između različitih režima rada motora koji su na raspolaganju. Motor svojom ponašanjem u vožnji uliva poverenje svakim pređenim kilometrom uz određene stvari koje su mogle da budu drugačije rešene radi veće udobnosti ali su verovatno ostavljene kao dodatne opcije za nadogradnju. Tu pre svega mislim na vizir koji na određenim brzinama pravi veliku turbulenciju vazduha, kao i na fuzastere koji svojom malom površinom i debelom gumom ne ulivaju poverenje sigurnog oslonca.  

Što se vizira tiče, sistem pomeranja je odlično rešen i pomera se bukvalno u sekundi jednom rukom u vožnji. Međutim, mislim da bi morao biti nešto viši kako bi vozača potpuno zaštitio od vetra ispred i buke od turbulencije iza vizira koja nastaje.  

Fuzasteri su prilično robusno napravljeni za namenu ovog motora, ali debela guma koja dolazi umetnuta u izliveni aluminijumski fuzaster utiče da mi se stopalo enduro čizme stalno uvija sve dok u jednom trenutku nisam slučajno iščupao gumeni umetak greškom od silnog uvijanja. Kako se situacija više ne bi ponavljala, a ja na neki način imao sigurniji oslonac, oba gumena dodatka/umetka stavljam u ranac i nastavljam dalju vožnju bez njih. Informacije radi, postoje enduro fuzasteri koji su ’’normalno’’ široki i obezbeđuju odličan oslonac vozaču, baš onakav na kakav sam navikao da imam na enduro motoru bilo u stojećem ili sedećem položaju, ali ti fuzasteri spadaju u dodatnu opremu. Verujem da je to nije problem kod klasično/normalnog/turing korisnika, te kod većine takvih vozača to neće biti nikakav problem.  

Test Ducati Multistrada 950 S

Navika mi je iz enduro sporta da više kočim zadnjom kočnicom i da je često koristim zbog proklizavanja i nameštanja motora na terenu. Na Multistradi stičem utisak da kočenje nije tako direktno i intenzivno na način na koji sam navikao ili bar na koji očekujem, iako prednja kočnica bukvalno ostavlja bez daha svaki put kada do njene upotrebe dođe. Tu ’’zamerku’’ na zadnju kočnicu takođe smatram subjektivnom, s obzirom na stil vožnje na koji sam navikao.  

Nakon prve pauze u Valjevu krenuo je izuzetno zanimljiv deo puta sa krivudavim putem i usponom ka vrhu Divčibara na nekih 1000 m.n.v. Držanje motora u krivinama deluje impresivno sa izuzetnim prijanjanjem guma za asfalt i uz fantastičan zvuk fabričkog izduva preko 6-7k obrtaja/min u Sport modu na svako oslobađanje snage motora ostaje osmeh na licu. Generalno se može reći da Multistrada 950 S pokazuje jedan pitom karakter u Urban ili Turing modu vožnje do nekih 4k obrtaja/min, a totalno drugi, onaj pravi strastveni italijanski i trkački u Sport modu preko 6k obrtaja/min. U trenutku kad oslobađate svu raspoloživu snagu 113 KS ’’male Multistrade’’, uz prateći zvuk auspuha koji ispunjava uši poput najbolje moguće muzike, počinjete da shvatate da je termin ’’mala Multistrada’’ potpuno neosnovan i neprikladan, te se postavlja pitanje da li zapravo možete da iskoristite potpun potencijal ovog agregata i motora na otvorenom putu? Verujem da većina vas koji ste upravo ovo pročitali doživljavate navedeni opis samo kao frazu, ali vas zato pozivam da što pre zakažete kod uvoznika vašu test vožnju ’’male Multistrade’’ i sami se uverite u sve gore napisano.  

Multistrada 950 S

U želji da Multistradu 950 S probamo i van asfaltnog puta, kao i što njen naziv to nagoveštava, zastajemo na proplanku gde počinje makadamski put kako bi proverili ciklistiku motora van puta u Enduro režimu rada. Iako namena Multistrade 950S nije primarno makadam, naročito ne sa putnim gumama Pirelli Scorpion Trail 2 koje su se odlično pokazale na asfaltnom putu lošijeg kvaliteta, ciklistika motora daje mogućnost vožnje i na lakšem terenu. S obzirom na osetno manju veličinu prednjeg točka od 19’’ u odnosu na klasične enduro motore koji imaju prednji točak veličine 21’’, upravljivost je dosta drugačija i potrebna je dodatna korekcija motora na kormanu. Položaj vozača na Multistradi u stojećem položaju na fuzasterima deluje dosta dobro za jedan turing motor uz napomenu da sami fuzasteri ne pružaju dobar oslonac kao što sam već ranije napomenuo. Visina kormana je solidna i opšti osećaj upravljivosti i balansa motora uz osetno ispupčenje na donjem levom delu rama motora. Naime, obzirom na asimetriju rama Multistrade i amortizera koji se nalazi na levoj strani, moguće je da nije imao gde da se ’’sakrije’’ gornji nosač zadnjeg amortizera. Zato je ram nešto širi te leve strane u predelu lista noge u odnosu na desnu stranu. Naravno, osnovna namena ovog motora i nije za neku terensku vožnju, kao što sam već naveo, ali pruža korisniku mogućnost da se upusti na lakši teren poput nekog makadamskog puta, recimo do neke plaže na moru ili nekom vidikovcu na planini. U tom trenutku, jednostavnim prebacivanjem u Enduro mod, za par sekundi možete podesiti vašu Multistradu tako da aktivno ogibljenje da bude dosta mekše i udobnije. Takođe možete isključiti ABS na zadnjem točku i smanjiti kontrolu proklizavanja da biste mogli da zavrtite zadnji točak po makadamskim putevima kako biste potpuno uživali u čarima prirode i fleksibilnosti koju vam pruža nova Multistrada 950 S.     

Multistrada 950 S definitivno isporučuje sve potrebne kvalitete jednog univerzalnog motora koji je putno orijentisan i može da zadovolji vaše potrebe u želji za putovanjem, a da pri tom ne razmišljate previše o uslovima puta, snazi motora ili da li ćete putovati sami ili udvoje. Bez obzira da li želite da putujete ili ćete se pretežno voziti samo po gradu ili u nekoj neposrednoj blizini, Dukati Multistrada 950 S nudi mogućnost da veoma brzo prilagodite sve vitalne funkcije motora prema sopstvenim potrebama i uslovima puta. U trenutku kada želite da otkrijete njen trkačko-sportski potencijal prebacivanjem u Sport mod, Multistrada 950 S vam garantuje visok fun-faktor koji će vas u svakom smislu ostaviti dugo sa širokim osmehom i velikim zadovoljstvom. 

Pozitivno: 

– izgled motocikla 

– vrlo živahan agregat, željan obrtaja i brzine 

– povoljni gabariti 

– konfigurabilni režimi vožnje (podesiva elektronika, ogibljenje, snaga agregata) 

– TFT ekran, sa svim mogućim informacijama 

Negativno: 

– fabrički vizir na najvišem položaju pravi turbolenciju oko kacige 

– nešto tvrđe sedište 

– gumeni dodaci na fuzasterima smetaju i vrlo lako mogu da ispadnu 

– osetljivo kvačilo pri pokretanju motocikla iz mesta 

– plastično ispupčenje na levoj strani rama 

Sve u svemu, naš zajednički zaključak je da „mala“ Multistrada ni po čemu nije mala, već prava mera i motocikl sa kojim možete bukvalno sve.  

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana. Više o novom broju časopisa možete pročitati ovde.

Ivan Pavlović
Ivan Pavlović
Osnovao bjbikers.com sajt davne 2005. godine, sa idejom da okupi motocikliste koji vole putovanja, vikend vožnje, moto sport i samostalno popravljanje svojih dvotočkaša. Inicirao većinu tradicionalnih BJB akcija. Minimizovao je vožnju motocikla po gradu, fokusirao se na moto stazu i višednevna putovanja. Suprug, otac dvoje dece.