NaslovnaMoto SportZašto KTM ide drugačijim putem u MotoGP u?

Zašto KTM ide drugačijim putem u MotoGP u?

-

KTM – ov MotoGP projekat ušao je u treću godinu takmičenja. RC16 pored jednog podijuma osvojenog na kraju prošle sezone nije postigao značajnije rezultate u MotoGP –u  ili mi možda ne sagledavamo realno njihov napredak? Zato se često pitamo zašto KTM ide drugačijim putem u MotoGP u?

Ovaj tekst mogli smo da započnemo i sa naslovom “put kojim se ređe ide“ iz prostog razloga što je KTM RC16 posve drugačiji motocikl od bilo kojeg drugog motocikla u MotoGP šampionatu. Meni kao autoru teksta lično je drago što KTM ima svoju filozofiju od koje ne odstupa. Kroz ovaj tekst opisaćemo malo KTM RC16 i povući paralelu sa trenutnom konkurencijom u MotoGP šampionatu. Napravićemo i malu analizu napretka KTM –a iz sezone u sezonu. 

Ajde prvo da opišemo po čemu se RC16 razlikuje od ostalih motocikala i zašto je KTM totalno drugačiji i originalan.  

Za početak da spomenemo da je KTM jedini u šampionatu koji koristi WP ogibljenje dok sve druge ekipe koriste Ohlins ogibljenje. Prvi i najjednostavniji razlog zbog koje koriste drugačije ogibljenje je taj što je WP marka u direktnom vlasništvu KTM –a. KTM pored promovisanja WP ogibljenja ujedno radi i na njegovom razvoju, a trkačka staza je najbolji testni poligon.

Istina je da bi KTM upotrebom Ohlins ogibljenja možda uspeo brže da stigne do boljih rezultata jer Ohlins ima daleko više godina kako u MotoGP –u tako i u raznim šampionatima širom sveta. Još jedna nepovoljna okolnost po WP i KTM je ta što su do ove godine imali samo dva motora u šampionatu što je automatski značilo i manje povratnih informacija za razvoj. Od ove sezone bi stvari trebalo da se odvijaju brže jer je sad tu i Tech3 ekipa koja takođe nastupa na KTM-u i usko sarađuje sa fabričkom ekipom. 

Zašto KTM ide drugačijim putem u MotoGP u?
Foto: Sebas Romero, KTM Press

Sledeća i možda najbitnija razlika između RC16 i ostalih motocikala je šasija. Naime KTM je jedini proizvođač koji koristi cevastu šasiju u MotoGP šampionatu. Razlog za upotrebu cevaste šasije leži u tome što KTM na svim serijskim motorima koristi upravo ovaj tip šasije, te imaju mnogo iskustva u proizvodnji cevastih šasija.

Cevasta šasija je nezgodna u pogledu traženja optimalne geometrije. Nezgodna stvar je i što KTM koristi čelik za izradu šasije dok ostatak konkurencije koristi aluminijum. Čelik je kao što vam je verovatno poznato dosta čvršći od aluminijuma, pa stoga pruža i manje uvijanja i upijanja neravnina. Čvrstoća je upravo ono što muči KTM, u stvari bar što je mučilo Zarka koji se konstantno žalio da ne oseća dovoljno šta radi motocikl ispod njega.

KTM RC16
Foto: Jesús Robledo, KTM Press

Cevasti ram je sastavljen od niza cevi i pomeranje jedne cevi menja se kompletno ponašanje motocikla. Iako na prvi pogled deluje kao da je prosto nemoguće pronaći odgovarajuću kombinaciju, to ipak nije tako. Ako pogledamo niže Moto3 i Moto2 klase, videćemo da je prethodnih godina KTM imao itekako uspeha sa cevastom šasijom. Znači, sve je pitanje vremena i iskustva, tako da je sigurno da će KTM kad tad uspeti da postane konkurentniji. 

Najpozitivnija komponenta KTM RC16 motocikla je moćni V4 agregat koji po snazi može da se nosi sa Hondom i Dukatijem. Jedina stvar koja za sad ne funkcioniše najbolje je elektronika zbog koje je RC16 nešto sporiji pri izlasku iz krivina.

Zašto KTM ide drugačijim putem u MotoGP u?

Na Le Manu u Francuskoj ove sezone Pol Espargaro je postigao najbolji plasman za KTM po suvom vremenu. Pol Espargaro završio je trku na 6. poziciji, samo 5,935 sekundi iza pobednika trke Markeza.  

U današnjem svetu trkanja 5,935 jeste mnogo, ali ako se vratimo godinu dana unazad videćemo da je Pol Espargaro opet bio najbrži KTM vozač u Francuskoj. Samo što je pre godinu dana zaostatak iznosio čak 32,304 sekunde i trku je završio na 11. poziciji. 

Vratićemo se i u 2017. godinu, prvu godinu KTM-a u MotoGP šampionatu. Tada je takođe na trci u Francuskoj Pol Espargaro završio na 12. poziciji sa 52.661 sekundi zaostatka za prvoplasiranim vozačem. 

KTM RC16 Pol Espargaro
Pol Espargaro na stazi Le Man Foto: Marcin Kin, KTM Press

Napredak je očigledan. Istina je da je za sada Pol Espargaro jedini vozač koji uspeva da se nosi sa KTM RC16, ali razvoj će teći još u boljem smeru jer sada osim četiri vozača na startnoj postavi, KTM može da računa na podršku Pedrose koji od juna počinje redovno da testira za KTM. 

KTM je na dobrom putu da se približi vodećim ekipama. Ovu činjenicu potkrepljuju i sve manji zaostatak za pobednikom u odnosu na prethodne sezone. KTM će sigurno pobediti u MotoGP šampionatu, a kada do toga dođe pobeda će biti slađa jer će KTM do nje doći na svoj način. 

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.