NaslovnaMoto SportMotoGPToprak dogodine želi da pređe u MotoGP

Toprak dogodine želi da pređe u MotoGP

-

Dugo vremena se priča o tome da je Topraku mesto u MotoGP šampionatu. Za vreme svog angažmana u Yamahi Turčin je imao prilike da proba MotoGP M1 motocikl, ali nije došlo do prelaska u najelitniju kategoriju trkanja. Ove godine Topak vodi u WSBK šampionatu, izrazio je želju da dogodine želi da pređe u MotoGP šampionat.

Ta želja bi vrlo lako mogla da se ostvari već sledeće godine. Kenan Sofoglu, bivši višestruki WSS šampion trenutni je mentor i menadžer Topraka Sofoglua. Sofoglu je izjavio da je ima nekoliko interesantnih ponuda od MotoGP ekipa.

Za sad mu u BMW-u ide jako dobro i trenutno je vodeći u generalnom poretku, ali je izrazio želju da ako osvoji titulu na BMW-u da pređe u MotoGP. Budući da mu situacija trenutno ide u korist, opcije za prelazak u MotoGP su počele da se razmatraju.

Iako Toprak i BMW imaju ugovor do kraja 2025. godine, postoji klauzula koja oslobađa Topraka ugovora ukoliko ima opciju da pređe u MotoGP šampionat.

Toprak dogodine želi da pređe u MotoGP
Toprak dogodine želi da pređe u MotoGP Foto: BMW Motorrad

Honda izrazila zainteresovanost za Topraka

Navodno kruže glasine da je Honda zainteresovana da Toprak pređe u MotoGP. Ukoliko je to jedna od opcija za sledeću godinu, Toprak bi mogao samo da pređe na mesto Nakagamija u LCR Honda ekipu, budući da je Honda produžila ugovor sa Mirom, a sa Marinijem i Zarkom imaju ugovor do kraja sledeće godine.

Doduše, možda se otvori opcija da se Marini vrati u VR46 ekipu pošto Bezeki prelazi u fabričku Aprilia ekipu, tako da postoji šansa da Marini traži raskid ugovora i da se vrati u VR46, što je malo verovatno, ali bi u tom slučaju Toprak mogao direktno u fabričku Hondu.

Druge opcije za Topraka su Gresini Ducati ili VR46 u kojoj je sad upraženjeno mesto odlaskom Bezekija.

Foto: BMW Motorrad

Realni prelasci ili Sofoglu “tvrdi pazar”

BMW neće želeti tako lako da izgubi Topraka, budući da do sada nisu imali izglednije šanse za osvajanje titule. Možda je najava Toprakovog odlaska u MotoGP samo odlična Sofogluova taktika da pojača Toprakov platni razred.

Doduše, verovatno su tačnije glasine da bi Toprak u MotoGP. Kada je rešio da napusti Yamahu izjavio je da odlazi u BMW jer mu je potreban novi izazov.

Međutim, WSBK šampionat je još dugačak i ima dosta da se vozi, tako da je osvajanje Toprakove titule još po ogromnim znakom pitanja. Svakako, Toprakov prelazak u MotoGP šampionat bi mogao biti prvi transfer iz WSBK u MotoGP koji bi mogao izroditi novu MotoGP zvezdu. Do sad se nije dogodilo da je neki WSBK vozač briljirao nakon prelaska u MotoGP. Najbliže tome bio je Ben Spies prelasko u Tech3 i nakon toga u fabričku Yamaha ekipu.

Toprakov prelazak u MotoGP možda bi bio i jedan od najiščekivanijih transfera u poslednjih par godina.

Za utiske povodom potencijalno prelaska Topraka u MotoGP, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.