NaslovnaMoto SportU subotu startuje 47. izdanje trke 24 časa Le Mana!

U subotu startuje 47. izdanje trke 24 časa Le Mana!

-

Ljubitelji trka izdržljivost, ovog vikenda vozi se čuvena trka 24 časa sa Le Mana sa kojom se otvara sezona endurance šampionata za 2024. godinu.

Prošla sezona bila je uzbudljiva sa mnogo konkurentnih ekipa, a prema svemu sudeći ova sezona mogla bi biti najbolja do sad. Mnogo timova vredno je radilo preko zime, a na startnoj postavi nije bilo nikad više konkurentnih vozača i timova.

Ove godine na startnoj postavi biće čak 48 ekipa, od kojih bar 10 ima šanse da se nađe na pobedničkom postolju.

Staza Bugati (poznatija kao Le Man) domaćin je ove trke od 1978. godine, iako sam naziv trke “24 Heures Motos” ima dugu istoriju. Elem, Le Man se kroz istoriju menjala te smo došli do današnje konfiguracije dužine 4.185 metara na kojoj će ovog vikenda vozači pokušati da budu brzi, ali i da sačuvaju svoje motocikle i snagu tokom svih 24 časa trajanja trke.

Kako izgleda krug na stazi Le Man iz perspektive Nikolo Kanepe, stalnog endurance vozača, pogledajte na sledećem snimku:

Yamaha, BMW, Suzuki, Honda, Kawasaki, fabrički i privatni timovi, svi konkurentni

YART Yamaha u vozačkom sastavu Nikolo Kanepa, Marvin Fric i i Karel Hanika braniće titulu prvaka. Uopšte neće imati lak posao, jer ih na megdan čekaju fabrička BMW ekipa za koju vozi Silvan Gintoli.

YART Yamaha na 24 časa Le Mana počinje odbranu titule Foto: FIM EWC

SERT Suzuki će i dalje biti prisutan u šampionatu, a na mesto Gintolija došao je Den Linfot koji je bio odličan u BSB šampionatu.

F.C.C. TSR Honda i dalje je u jakom sastavu koji čine Džoš Huk, Majk Di Meljo i Alan Tešer.

Kawasaki WeBike je u svoje redove doveo Kristiana Gamarinija i Roman Ramosa, dva iskusna vozača iz WSBK i WSS šampionata koji će se potruditi da brate Kawasaki na sam vrh.

Osim pomenutih ekipa sa fabričkom podrškom, nikako se ne treba zaboraviti za privatne ekipe poput BMRT3D maxxess Nevers, Honda Viltaïs Racing koja ima jak vozački sastav sa Florian Altom, Leonardo Merkadom i Stevan Odendalom.

Bez Martin Vugrineca

Trku 24 časa Le Mana trebao je da vozi i Martin Vugrinec i to za prilično respektabilnu Maco Racing ekipu. Nažalost, Vugrinec je doživeo težak pad tokom treninga i zbog povreda neće startovati trku. Želimo Martinu brz oporavak i povratak na stazu.

Delimičan prenos na Eurosport kanalu

Eurosport 2 prenosiće start trke u subotu od 15.00 časova. Zatim od 18.30 takođe sledi prenos sa povremenom pauzom, a od 00.00 će se prenos nastaviti. U nedelju od 14.00 nastaviće se prenos poslednjih sat vremena trke.

Podsećanja radi, ovog vikenda vozi se i WSBK šampionat. Najavu, raspored i satnicu trke možete pročitati ovde.

Utiske o trci 24 časa Le Mana možete ostaviti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.